Premiera mondială a operei „Tosca” de Giacomo Puccini

967
tosca hariclea darclee

fila de calendar rubrica leviathan.roÎntr-o zi de 14 ianuarie, acum 124 ani (1900), avea loc premiera mondială a operei Tosca de Giacomo Puccini, la Teatro Costanzi (astăzi, Opera di Roma), pe un libret de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după piesa lui Victorien Sardou. Rolul titular a fost interpretat de cântăreaţa de origine română Hariclea Darclée.

Marele compozitor italian Giacomo Puccini a considerat-o pe Hariclea Darclée singura cântăreaţă care poate întruchipa perfect rolul Floriei în Tosca şi la cererea ei, a adăugat operei aria „Vissi d’arte, vissi d’amore” („Am trăit arta, am trăit iubirea”), distribuind-o în spectacolul de premieră alături de tenorul Emilio de Marchi (Mario Cavaradossi) şi baritonul Eugenio Giraldoni (Scarpia), cel care reprezenta marea ei dragoste. Dirijor: Leopoldo Mugnone.  

Trebuie să ne aducem aminte că pe 12 ianuarie 2024, s-au împlinit 85 de ani de la trecerea în neființă a marii artiste Hariclea Darclée.

Maria Callas – Aria „Vissi d’arte”, Tosca de G. Puccini, actul II. Orchestra Conservatorului din Paris, dirijor: Georges Prêtre

Hariclea Darclée – Vai, mânduțo, dragi ne-avem de Tiberiu Brediceanu, înregistrare din 1926

Hariclea Darclée – Cântecul fluierașului de George Stephanescu

Tosca integral, Arena din Verona

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.