Prima audiție a Sonatei I pentru pian şi vioară de George Enescu

638
George Enescu, fotografie din revista „Luceafărul”, 1912
George Enescu, fotografie din revista „Luceafărul”, 1912

fila de calendar rubrica leviathan.roAcum 127 de ani (17 februarie 1898) avea loc prima audiţie, la Nouveau Theâtre din Paris, în cadrul unui concert Colonne, a Sonatei I pentru pian și vioară de George Enescu, cu autorul la vioară şi Alfred Cortot la pian. Sonata I pentru pian şi vioară, în Re major, op. 2 este dedicată lui Joseph Hellmesberger jr., profesorul de vioară al lui George Enescu de la Conservatorul din Viena. Lucrarea a fost compusă la Paris şi terminată la data de 2 iunie 1897.

Ca şi cu alte ocazii, apariţia lui Enescu pe scenă este foarte bine primită de critica vremii:

„[…] Sonata pentru vioară şi pian a tânărului George Enescu, eroul zilei. Autorul însuşi, în acelaşi timp compozitor remarcabil şi violonist de excepţie, îşi va interpreta lucrarea, alături de domnul Cortot.”

„Această sonată, ca şi Poema [Poema Română, prima audiţie absolută în 6 februarie 1898, concertele Colonne, n.n.] e plină de idei şi de prospeţime. […] Compozitor înzestrat, acest tânăr de 16 ani este în egală măsură un adevarat virtuoz şi a interpretat într-o manieră încântătoare partitura de vioară din propria sonată, alături de domnul Cortot…”

„În cadrul secţiunii concertului dedicată muzicii moderne, am avut o sonată pentru pian a tânărului domn George Enescu, despre care se vorbeşte mult în ultima vreme. O notă explicativă citită de domnul Rameau ne spune că lucrarea a fost concepută în 6 zile (la fel ca lumea), pe parcursul unei scurte boli suferite de compozitor. Aceasta explică starea de spleen şi de nelinişte adâncă pe care o transmite lucrarea, de altfel corect scrisă.” (articol din „La Fronde”, Paris, 18 februarie, 1898, nesemnat).

(Citate din volumul Documente din Arhiva Muzeului Național „George Enescu”, vol. I, autori: Florinela Popa şi Camelia Anca Sârbu, București, Editura Muzicală).

Surse: Muzeul Național„George Enescu”,Centrul de Documentare „Dimitrie Gusti” al S.R.R.

Arhiva rubricii Filă de calendar 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.