”Prima slujbă de Crăciun difuzată de TVR și execuția soților Ceaușescu” de Raul Gabriel Gavra

176
Catedrala patriarhală
Catedrala patriarhală

fila de calendar rubrica leviathan.roÎn urmă cu trei decenii, în 25 decembrie 1989, Societatea Română de Televiziune transmitea în direct, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhie. De asemenea, postul public de televiziune și cel de radio au difuzat colinde.

Acest eveniment (începutul pătrunderii materialelor cu caracter religios în mass-media) poate fi văzut ca o dovadă clară (sau ca un simbol) a eliberării României de sub comunism, religia fiind blamată, marginalizată de către autoritățile comuniste. Pe parcursul celor 45 de ani lipsiți de libertate, Biserica a fost considerată ca o instituție care putea să împiedice controlul perfect al politicii totalitariste asupra societății, numeroase opinii critice la adresa noul regim fiind auzite din cadrul ortodoxismului (și din cel al altor culte). Încă de la început, propaganda comunistă a defăimat credința, a încercat să determine oamenii să se îndepărteze de viața religioasă. De asemenea, cu diverse ocazii, autoritățile comuniste au încercat să distrugă patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române sau să îl facă mai puțin vizibil (spre exemplu: cazul bisericilor bucureștene dărâmate sau ascunse printre blocuri înalte). Astfel, tot în scopul delimitării de religie, ziua de Crăciun nu era liberă (și se găseau diverse pretexte pentru a împiedica credincioșii să participe la slujbă), postul național de televiziune transmitea poezii și cântece închinate conducătorilor (nu colinde) și noi denumiri, unele banale și cu scopul de a lipsi de sens, au fost create pentru sărbătorile religioase și formele de celebrare apropiate lor (de exemplu: sărbători de iarnă, nu Crăciun, Moș Gerilă, nu Moș Crăciun, pom de iarnă, nu brad de Crăciun).

Tot în data de 25 decembrie 1989 a avut loc execuția soților Ceaușescu, Nicolae (n. 26 ianuarie 1918) și Elena (n. 17 ianuarie 1916), cuplul dictatorial care a condus România timp de 24 de ani (1965 – 1989).

Fiind precedată de un proces (controversat, care nu a respectat unele norme, dar care oricum se afla într-un context dificil), execuția a avut loc la ora 14.50. Imediat după aceasta, la TVR s-a citit un comunicat în care se anunța rezultatul procesului, iar fragmente din filmarea procesului și execuției au fost prezentate publicului. După execuție, trupurile soților Ceaușescu au fost transportate la Stadionul Ghencea, la Spitalul Militar Central și, în cele din urmă, la Cimitirul Ghencea, unde au fost înmormântate în secret. Deși au trecut 30 de ani, întregul episod al Revoluției rămâne încă unul neelucidat, care continuă să fie cercetat, de haosul creat profitând persoane aflate în poziții-cheie.

Arhiva rubricii Filă de calendar

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.