În urmă cu 47 de ani, în 25 iulie 1978, se năştea primul copil din lume (o fetiţă) conceput în urma unei proceduri de inseminare artificială (The First Taste-Tube Baby), Louise Joy Brown. Evenimentul a avut loc la clinica Oldham District General Hospital din Anglia.
25 iulie 1978, ora 23.47. Oldham and District General Hospital, Oldham, Anglia. În acea zi, în acel loc, la acea oră, a venit pe lume primul copil conceput prin fertilizare in vitro (FIV). Era o fetiță născută prin cezariană și cântărea 2,608 kilograme. Părinții ei, Lesley și John Brown i-au pus numele Louise, iar medicii i-au dat al doilea nume Joy. Joy de la bucurie, pentru că, spuneau ei, nașterea ei ar putea aduce bucurie și speranță pentru mulți oameni din lumea întreagă. După câțiva ani, Lesley și John Brown au mai avut o fetiță, Natalie, concepută tot prin fertilizare în vitro; ea a fost numărul 40.
Louise Brown, primul copil conceput in vitro: „Când m-am născut, mi s-au făcut sute de teste, până şi amprentele mi-au fost analizate şi nu au găsit nimic în neregulă. De atunci n-am mai făcut analize şi am fost lăsată să duc o viaţă normală.”
„Părinții” tehnicii de reproducere asistată ce va fi cunoscută cu numele de fertilizare in vitro au fost doi oameni de știință englezi. În 1968, Patrick Steptoe (1913–1988), obstetrician și ginecolog, a fost numit director la Centrul pentru Reproducere Umană, Oldham. Misiunea lui principală a fost să găsească un procedeu prin care infertilitatea să poată fi tratată în cele mai multe cazuri. Începând din anii 1960, biologul Robert Edwards (1925–2013) a început să fie și el preocupat de medicina reproducerii iar din 1968 i s-a alăturat doctorului Steptoe. O lungă perioadă de timp, cei doi și asistenții lor au fost nevoiți să suporte numeroase critici și să se confrunte cu împotrivirea multora. Nu toți medicii priveau cu ochi buni astfel de experimente. După zece ani, atitudinea unor înverșunați critici și opozanți s-a schimbat.