Programul Teatrului Excelsior din București, 18 – 31 octombrie 2018

297
Imagine din spectacolul ”Prâslea cel Voinic și merele de aur” © Teatrul Excelsior. Foto: Vlad Catană
Imagine din spectacolul ”Prâslea cel Voinic și merele de aur” © Teatrul Excelsior. Foto: Vlad Catană

JOI, 18 octombrie, ora 19.00, Sala ”Ion Lucian”

ARLECCHINO ȘI PIERDUTELE IUBIRI de Enrico Bonavera, după o canava de Commedia dell’Arte, regia Enrico Bonavera. Cu: Loredana Cosovanu, Oana Predescu, Radu Micu, Mircea Alexandru Băluță, Aida Avieriței, Ovidiu Ușvat, Dan Clucinschi, Ion Bechet, Ana Udroiu, Mihai Mitrea, Raluca Botez. 

Spectacolul Arlecchino şi pierdutele iubiri” are un început shakespearian: doi tineri se iubesc în secret.  Pentru a-i păcăli pe părinții care se împotriveau, se hotărăsc să apeleze la o licoare care simulează moartea celui care o bea. În felul acesta, au timp să își organizeze fuga. Dar calcularea greșită a timpilor și stângăcia servitorilor generează o noapte plină de încurcături și șotii. În zori, totul rezolvă, iar îndrăgostiții pot, în sfârșit, să aibă nunta mult dorită.  

Durata spectacolului: 1h 35 min | 8+

Bilete: 30 lei / 24 lei / 16 lei (preț redus – elevi, studenți și pensionari, grup organizat)

”Arlecchino și pierdutele iubiri” © Teatrul Excelsior. Foto: Vlad Catană
”Arlecchino și pierdutele iubiri” © Teatrul Excelsior. Foto: Vlad Catană

VINERI, 19 octombrie, ora 19.00, Sala Studio 

MISSOURI SKY de Victor Morozov, regia Silvia Roman. Cu Andreea Hristu și Dan Pughineanu

”Din perspectiva pasiunii reciproce pentru literatură, cei doi protagoniști reușesc să construiască treptat un univers comun, idealist, utopic chiar, în care informația devine un mecanism de apărare, un refugiu în fața realității și grijilor cotidiene, dar și o armă împotriva noastră, ca indivizi (…). Un spectacol care îmbină realul cu fantasticul, realismul psihologic cu suprarealismul – totul în jurul unei tematici atât de actuale și mediat dezbătute – Educația.” – Silvia Roman

”Missouri Sky” este piesa câștigătoare a Concursului de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA, ediția 2017.

Durata spectacolului: 1h | 12+

Bilete: 30 lei / 16 lei (preț redus – elevi, studenți și pensionari, grup organizat)

SÂMBĂTĂ, 20 octombrie, ora 19.00, Sala ”Ion Lucian”

VIAȚA PLICTICOASĂ ȘI PREAPLINĂ A VISĂTORULUI FRANÇOIS, inspirată din ”Gargantua și Pantagruel” a domnului Rabelais, regia Horia Suru. Cu: Alexandru Petcu, Alex Mihai Popa, Ana Guran, Ana Udroiu, Andrei Bibire, Dan Pughineanu, Dana Marineci, Loredana Cosovanu, Mara Oprea, Mihaela Trofimov, Mircea Alexandru Băluță, Oana Predescu, Sandra Ducuță, Ștefan Huluba, Vlad Galer; muzicieni: Aurel Ciucur – tobe, Constantin Axinte Amza – zither, Cătălin Gorgon Grigorescu – trompetă, Ionel Păucă – tubă.

„Cinstiți prieteni și buni dușmani, nu vă lăsați păcăliți de numirea ce ne-am ales-o, căci spectacolul nostru-i plicticos și preaplin așa cum sunt chiar viețile domniilor voastre. Însă aceasta n-ar trebui să vă aducă nici un strop de supărare, fiindcă și plictisul, și preaplinul traiului nostru ne transformă în ceva mai mult decât simpli muritori.

Cincisprezece visători îndrăzneți – ce se trag din spiță de baladini – vă vor zugrăvi gesturile mărunte și elanurile mărețe ce se întrepătrund în scurgerea timpului și destinul omului, de la Facerea Lumii încoace. Se vor folosi, în joacă, de întâmplări familiare, de năzuințe tăinuite, de emoții și fantezie, ca de niște trepte, pentru a ajunge la Necunoscut. Protector și l-au ales pe domnul Rabelais, cunoscut plăsmuitor de povești cât se poate de adevărate, precum acelea de le veți vedea la teatru. Pe scenă, veți recunoaște negreșit pe careva sau pe altcineva; tot veți găsi câte o grimasă familiară – cine știe, poate chiar a dumneavoastră. Dar nu vă temeți, căci nu lacrimi vor curge în această seară, ci nădăjduim să vă furăm, cel puțin, un zâmbet.”

Durata spectacolului: 1h 45 min | 14+

Bilete: 35 lei / 30 lei / 16 lei (bilet redus: elevi, studenți și pensionari, grup organizat) 

DUMINICĂ, 21 octombrie, ora 11.00, Sala ”Ion Lucian” 

PRÂSLEA CEL VOINIC ȘI MERELE DE AUR, după Petre Ispirescu, regia Eduard Petru Jighirgiu. Cu: Radu Micu, Ion Bechet, Mihaela Coveșeanu, Loredana Cosovanu, Doru Bem, Marian Rădulescu, Andreea Șovan, Iulia Samson.

”Prâslea cel voinic și merele de aur” este povestea unui împărat, a celor trei feciori ai săi și a copacului cu mere de aur. O poveste fantastică cu zmei și Ilene Cosânzene, în care lupta dintre Bine și Rău devine una pe viață și pe moarte. Însă în ciuda nenumăratelor obstacole pe care Prâslea este nevoit să le înfrunte pentru a apăra prețioasele roade, finalul este, bineînțeles, unul fericit.

Regizorul Eduard Petru Jighirgiu a suflat pulberea timpului așternută peste minunatul basm scris de Petre Ispirescu și i-a revigorat sensurile într-o versiune scenică plină de umor și fantezie. 

Durata spectacolului: 1h | 5+

Bilete: 10 lei pentru grup organizat (preţul nu include transportul) / 16 lei – copii; 24 lei – adulţi 

DUMINICĂ, 21 octombrie, ora 19.00, Sala ”Ion Lucian”

ILUZIA COMICĂ, după Pierre Corneille, regia Anca Ciuclaru. Cu: Doru Bem, Ion Bechet, Dan Clucinschi, Ana Udroiu, Dana Marineci, Radu Micu, Marian Rădulescu, Iulia Samson.

”Într-o grotă din Touraine, bagheta magică a «vrăjitorului» Alcandru însuflețește peripețiile fiului rătăcitor Clindor, în încercarea de a alina durerea tatălui său, Pridamant. Însă subiectul real al Iluziei comice, independent de intrigile romantice, este teatrul însuși și ceea ce el ne învață despre relația noastră cu realitatea.

Iluzia comicăsau Jocul amăgirii– un alt titlu al piesei – este un amestec de lumini şi umbre, o compoziţie care trece de la dramă la comedie, de la bufonerie la tragedie și în care autorul face elogiul teatrului, a cărui funcţie socială rămâne de necontestat.” – Anca Ciuclaru.

Durata spectacolului: 1h 35 min | 12+

Bilete: 30 lei / 16 lei (preț redus – elevi, studenți și pensionari, grup organizat) 

LUNI, 22 octombrie, ora 10.00, Sala ”Ion Lucian”

PRÂSLEA CEL VOINIC ȘI MERELE DE AUR, după Petre Ispirescu, regia Eduard Petru Jighirgiu. Cu: Radu Micu, Ion Bechet, Mihaela Coveșeanu, Loredana Cosovanu, Doru Bem, Marian Rădulescu, Andreea Șovan, Iulia Samson.

Bilete: 10 lei pentru grup organizat (preţul nu include transportul) / 16 lei – copii; 24 lei – adulţi 

MARȚI, 23 octombrie, ora 10.00, Sala ”Ion Lucian”

MAGIA COPILĂRIEI, un spectacol de Stelian Milu. Cu: Stelian Milu, Ștefania Dumitru, Mihaela Coveşeanu, Silvana Ionescu, Cosmina Dobrotă, Magicianul Antonio

Marele Vrăjitor al celui mai fascinant ţinut din lume, cel al Copilăriei, are un Spiriduş care îi îndeplineşte toate dorinţele. Cele trei Vrăjitoare din Răsărit pun la cale un complot împotriva sa şi îi vor aduce la palat un ucenic cu totul aparte, pentru a-l înlocui pe Spiriduş. Noul venit va bulversa întreg universul magic și, pentru întâia oară, cele mai neobişnuite scamatorii şi fantezii vor deveni realitate. În final, însă, complotul celor trei zgripțuroaice de a-i diminua puterile Marelui Vrăjitor eşuează.

Durata spectacolului: 1h | 5+

Bilete: 10 lei pentru grup organizat (preţul nu include transportul) / 16 lei – copii; 24 lei – adulţi 

MARȚI, 23 octombrie, ora 19.00, Sala ”Ion Lucian” 

ÎMPĂRATUL MUȘTELOR, după romanul lui William Golding, adaptarea Nigel Williams, regia Tudor Lucanu. Cu: Ștefan Iancu, Vlad Ionuț Popescu, Mihai Mitrea, Ștefan Mihai, Alex Popa, Dan Pughineanu, Andrei Bibire, Dan Clucinschi, Vlad Lință, Alin Potop. 

”Împăratul muștelor este o operă esențială, de o contemporaneitate cutremurătoare. Problema violenței, atacurilor tinerilor asupra altor tineri, fenomenul de ”bullying” sunt din ce în ce mai acute. Și chiar dacă o poveste nu poate schimba lucrurile dintr-o dată, poate să îl facă pe cititorul ei sau pe spectatorul care vede această poveste la teatru să își pună anumite întrebări și să discute despre aceste probleme.

Zece copii sunt evacuați din calea războiului și avionul care ar trebui să îi salveze este doborât deasupra unei insule. Unicii supraviețuitori sunt câțiva copii. Când au posibilitatea de a alege între a aștepta organizat salvatorii și a face orice vor ei, limita dintre joc și realitate devine atât de subțire încât nu se mai distinge. Fiind izolați de restul lumii pe această insulă, într-un spațiu feeric, necontaminat, ferit de atrocitățile războiului, acești băieți acționează din instinct, recurg la soluții oferite de natura umană.” – Tudor Lucanu

Durata spectacolului: 1h 30 min | 12+

Bilete: 30 lei / 16 lei (preț redus – elevi, studenți și pensionari, grup organizat) 

”Fecioarele noastre grabnic ajutătoare © Teatrul Excelsior
”Fecioarele noastre grabnic ajutătoare © Teatrul Excelsior

MIERCURI, 24  octombrie, ora 19.00, Sala ”Ion Lucian”

OUR LADIES OF PERPETUAL SUCCOUR (FECIOARELE NOASTRE GRABNIC AJUTĂTOARE) de Lee Hall, regia Răzvan Mazilu. Cu: Alina Petrică,  Meda Topîrceanu, Aylin Cadîr / Ioana Mărcoiu, Daniela Tocari, Oana Pușcatu, Ana Bianca Popescu; Orchestra: Adina Cocargeanu – pian, Imola Tamás– percuție; Andreea Archip – pian, Dana Georgescu – chitară bas. 

”Ne aflăm în fața unui spectacol aparte, greu de încadrat: este și musical, și text contemporan, este parabolă despre viață și moarte și e spectacol-concert. Pe scurt, e un spectacol de teatru. Complex, inedit, incisiv, pe alocuri șocant, dar, peste toate acestea, plin de emoție. Cred că teribila încărcătură emoțională și amestecul special de tragic și comic m-au atras și m-au sedus. Și mixul neașteptat de muzică sacră (Bach, Pergolesi, Händel, Karl Jenkins) cu muzica pop-rock (Rod Stewart, Beatles, Eric Clapton, Electric Light Orchestra)…

Mi-am dorit o punere în scenă dinamică, cu surprize, cu energie, cu umor, dar în același timp cu imagini puternice, încărcate de poezie. O poezie croită pe sensibilitatea publicului tânăr de azi. Am păstrat ideea originală de band care cântă muzica live, un band alcătuit doar din fete. E un spectacol cu distribuție exclusiv feminină, fără a fi unul feminist.” – Răzvan Mazilu. 

Durata spectacolului: 2h 10 min | 16+

Bilete: 44 lei / 30 lei / 16 lei (preț redus – elevi, studenți și pensionari, grup organizat) 

JOI, 25 octombrie, ora 10.00, Sala ”Ion Lucian”

VRĂJITORUL DIN OZ după Lyman Frank Baum, regia Petre Bokor. Cu: Annemary Ziegler, Ion Bechet, Ciprian Cojenel, Mihaela Coveşeanu/ Robert Radoveneanu, Magda Condurache, Silvana Ionescu, Pavel Bârsan/ Marian Rădulescu, Cosmina Dobrotă, Ştefania Dumitru, Daniela Ioniţă-Marcu, Robert Robert Emanuel, Tudor Pîrvu, Raluca Botez, Iulia-Diana Samson, Veronica Popescu, Dragoş Ianoşi, Oana Tofan

Scris de Lyman Frank Baum acum mai bine de 100 de ani, basmul Vrăjitorul din Oz este un titlu de referinţă al literaturii universale, devenit cunoscut publicului larg mai ales datorită celebrei ecranizări hollywoodiene, menționată adesea printre cele mai bune producții cinematografice ale tuturor timpurilor. Preluând muzica din acest film, spectacolul urmăreşte povestea micuţei Dorothy care, purtată de o tornadă, ajunge pe tărâmul fermecat al lui Oz, împreună cu cățelulșul ei Toto, unde îi cunoaște pe cei trei prieteni cu totul speciali: Sperietoarea, Omul de Tinichea și Leul. Însă numai după ce va fi învațat lecția prieteniei și a curajului va reuși să se întoarcă acasă.

Durata spectacolului: 1h 20 min | 3+

Bilete: 10 lei pentru grup organizat (preţul nu include transportul) / 16 lei – copii; 24 lei – adulţi  

JOI, 25 octombrie, ora 19.00, Sala ”Ion Lucian”

AMERIKA după Franz Kafka, regia Geirun Țino. Cu Dragoș Spahiu și Mihai Mitrea

Amerika este o lecție a umilinței. Karl Rossmann, 17 ani, emigrant, un nou născut în „Țara făgăduinței”, căci America rămâne țara făgăduinței, nicidecum a împlinirilor, întâlnește la debarcare un compatriot, un pribegit, perdant al visului și experienței americane, care cu sarcasm îi proiectează filmul viitoarelor lui eșecuri. Un lanț dureros al visurilor rănite, al ocaziilor ratate, al nedreptăților și umilințelor de neocolit vor fi furibund descrise, jucate, insinuos induse, desenate, la figurat și la propriu, de compatriotul, întâmplător întâlnit, care-și câștigă traiul zilnic ca pictor de stradă. Flexibil în povestire și necruțător în mesaj, el se identifică cu toate personajele care vor fărâmița fără milă „visul american” al naivului imberb emigrant. Un spectacol „teatru în teatru” în care Pictorul ambulant, în complicitate cu publicul, va preda unui expatriat – Karl Rossmann – dureroasa lecție a umilinței.” – Geirun Țino 

Durata spectacolului: 1h 15 min | 14+

Bilete: 30 lei / 16 lei  (preț redus – elevi, studenți și pensionari, grup organizat) 

”Minunata lume nouă” © Teatrul Excelsior
”Minunata lume nouă” © Teatrul Excelsior

VINERI, 26 octombrie, ora 19.00, Sala ”Ion Lucian”

MINUNATA LUME NOUĂ după Aldous Huxley, regia Catinca Drăgănescu. Cu: Camelia Pintilie, Oana Predescu, Alex Mihai Popa, Mihai Mitrea, Dan Pughineanu, Mircea Alexandru Băluță, Andreea Hristu, Ana Udroiu, Ovidiu Ușvat, Bogdan Nechifor,  Dana Marineci, Loredana Cosovanu, Mihaela Trofimov, Iulia Samson.     

”Azi, când viitorul pare atât de aproape, azi când limitele spaţiului, timpului şi capacităţii umane de a inventa şi descoperi sunt mai performante ca niciodată, ne ȋntrebăm mai mult ca oricând: spre ce ne ȋndreptăm? Şi dacă omul, de-a lungul a mii de ani de evoluţie, a ajuns să fie creatorul propriei lumi şi să rivalizeze cu natura, cum va arăta lumea creată de el? Şi ce preţ va avea de plătit el pentru pace, fericire şi stabilitate? Minunata lume nouӑ este o distopie SF despre un viitor apropiat ȋn care oamenii vor fi reuşit să elimine bătrâneţea, suferinţa şi războiul, punând bazele unei societăţi sigure şi armonioase. Spectacolul explorează natura umană la limita dintre libertate şi siguranţă, urmărind povestea a doi indivizi atipici care sunt dispuşi să rişte perfecţiunea lumii noi pentru a afla adevărul despre cum a fost ea creată şi, mai ales, ce s-a schimbat ȋn oameni ca ei să simtă că nu există nicio altă variantă mai bună.” – Catinca Drăgănescu

Durata spectacolului: 3h cu pauză | 14+

Bilete: 30 lei / 16 lei  (preț redus – elevi, studenți și pensionari, grup organizat)

DUMINICĂ, 28 octombrie, ora 11.00, Sala ”Ion Lucian”

DEGEȚICA după H.C. Andersen, adaptarea și regia Aurel Mitran. Cu: Corina Dragomir, Annemary Ziegler, Marian Rădulescu, Ciprian Cojenel, Mihaela Coveșeanu, Stelian Milu, Veronica Popescu, Oana Tofan, Tudor Pîrvu, Ovidiu Ușvat. 

Născută dintr-o floare de nufăr, Degeţica este purtată de vânt împreună cu prietenii ei Buburuza, Libelula şi Fluturel, pe când încercau să se ascundă de Domnul Broscoi. Însă Degeţica se rătăceşte şi ajunge în ţara subterană a Şobolului şi a Mătuşii Şoarece, de unde este salvată apoi de Rândunică, cea pe care fetiţa o îngrijise pe timpul iernii. Împreună ajung în Împărăţia Luminii, unde Degețica își va întâlni ursitul, pe Prinţul Spiriduşilor, dar și pe mama sa și pe prietenii de care se pierduse. 

Durata spectacolului: 1h | 3+

Bilete: 10 lei pentru grup organizat (preţul nu include transportul) / 16 lei – copii; 24 lei – adulţi 

DUMINICĂ, 28 octombrie, ora 19.00, Sala ”Ion Lucian”

ARLECCHINO ȘI PIERDUTELE IUBIRI de Enrico Bonavera, după o canava de Commedia dell’Arte, regia Enrico Bonavera. Cu: Loredana Cosovanu, Oana Predescu, Radu Micu, Mircea Alexandru Băluță, Aida Avieriței, Ovidiu Ușvat, Dan Clucinschi, Ion Bechet, Ana Udroiu, Mihai Mitrea, Raluca Botez.

Durata spectacolului: 1h 35 min | 8+

Bilete: 30 lei / 24 lei / 16 lei (preț redus – elevi, studenți și pensionari, grup organizat) 

MARȚI, 30 octombrie, ora 10.00, Sala ”Ion Lucian

CEI TREI PURCELUŞI după James Orchard Halliwell-Phillipps, regia Stelian Milu. Cu: Silvana Ionescu, Mihaela Coveșeanu, Ciprian Cojenel, Stelian Milu, Tudor Pîrvu

Scrisă în 1843, povesteaCei trei purceluși” a fost adaptată pentru micii spectatori ai zilelor noastre. Acțiunea s-a mutat din pădure într-un parc, unde Piggy – purcelușul artist, Purcy – purcelușul sportiv și Porky – purcelușul constructor se joacă în voie și își trăiesc viața în deplină pace și armonie cu celelalte viețuitoare. Interesele meschine ale Lupului vor tulbura acest echilibru, însă numai pentru scurt timp, pentru că odată deconspirate, acesta își va pierde prietenii și va fi pedepsit cu închisoarea. Astfel, legea și dreptatea, apărate de polițistul Sticlete, vor fi reinstaurate în parcul celor trei purceluși.

Durata spectacolului: 1h 10 min | 3+

Bilete: 10 lei pentru grup organizat (preţul nu include transportul) / 16 lei – copii; 24 lei – adulţi 

MIERCURI, 31 octombrie, ora 18.30, Sala ”Ion Lucian”

THE HISTORY BOYS de Alan Bennet, regia Vlad Cristache. Cu: Mihai Dinvale, Cristian Popa, Daniela Ioniță-Marcu, Cristian Nicolaie, George Albert Costea, Alexandru Ion, Cezar Grumăzescu, Gabi Costin, Ionuț Vișan, Dan Clucinschi, Alexandru Voicu, Radu Mateucă. 

Un spectacol pentru tineri! Anarhia vârstei, intrigile de cancelarie, relaţiile elevi-profesori sunt surprinse în această comedie de succes despre anii cei mai frumoși ai vieții. Acţiunea se desfăşoară la Cutlers’ Grammer School, într-un colegiu de băieţi din Sheffield, Nordul Angliei. Obişnuitul stil de viaţă, nonconformist şi indolent al elevilor care se ”pregătesc” pentru admiterea la facultate, este „dinamitat” de ambiţiile directorului. Acesta doreşte cu ardoare caşcoala sa să urce în clasamentul celor mai importante instituţii de învăţământ, iar acest lucru nu ar fi posibil decât prin admiterea tinerilor la prestigioasele universități Oxford şi Cambridge.

”The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu” nu este numai un spectacol despre istorie, ci și unul menit să facă istorie!

Durata spectacolului: 2h 40 min | 16+

Bilete: 30 lei / 16 lei (preț redus – elevi, studenți și pensionari, grup organizat) 

Comunicat al Teatrului Excelsior din București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.