Proiect legislativ privind modificarea Codului Penal – articol de Iulia Zorzoliu

10
infractiuni cu violenta cod penal

logo rubrica juridicePotrivit Proiectului legislativ care propune modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, infracțiunile violente care au un impact major asupra victimelor vor fi pedepsite mai dur.

Astfel, se vor majora cu o treime pedepsele pentru hărțuire, atunci când acțiunea este îndreptată împotriva unui minor. Se vor majora tot cu o treime și pedepsele pentru lovire sau vătămare corporală în următoarele cazuri: victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului, victima este un minor, fapta este săvârșită în public, făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Prin acest proiect se va mări și pedeapsa pentru încăierare. Participarea la o încăierare va fi pedepsită cu închisoare de la șase luni la trei ani, față de cum era înainte, cuprinsă între trei luni și un an sau amendă. De asemenea, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, prin violențe comise în public împotriva persoanelor sau bunurilor, pedeapsa va fi închisoarea de la un an la cinci ani. Spre deosebire de aceasta, pedeapsa pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, prin amenințări sau atingeri grave aduse în public demnității persoanelor, va fi pedepsită cu închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă.

Proiectul legislativ mai trebuie promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Iulia Zorzoliu este membră a Colegiului Consilierilor Juridici București.

Arhiva rubricii Juridice

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.