Printr-un proiect de lege înregistrat recent în Parlament se propune scutirea de impozit la vânzarea imobilelor moștenite sau dobândite în timpul căsătoriei și înstrăinate de către soți, după divorț și încheierea partajului.
Codul fiscal stabilește că, la transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacției prin aplicarea următoarelor cote: 3% pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la trei ani inclusiv și 1% pentru imobilele deținute pe o perioadă mai mare de trei ani.
Potrivit inițiatorilor proiectului în cazul moștenitorilor legali vânzarea imobilului moștenit poate surveni din necesitatea acoperirii cheltuielilor sau a imposibilității de administrare și întreținere a imobilului, astfel ar trebui scutit de impozitarea pentru simpla transmitere a unui bun dobândit prin succesiune. De asemenea, în cazul partajului după divorț, foștii soți vând bunul comun fără intenția de a obține un profit imobiliar, aceasta vânzare fiind o necesitate.
Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.com, leviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.com, pusa.roth@yahoo.com
Iulia Zorzoliu este membră a Colegiului Consilierilor Juridici București.