„Revista de Antropologie Urbană” și „Revista de Cercetări Arheologice și Numismatice”, recunoscute și clasificate de către Consiliul Național al Cercetării Ştiințifice

165
reviste mmb

rubrica museum leviathan.roRezultatele recent publicate ale evaluării CNCS 2020 din domeniul Științelor Umaniste încadrează două publicații de specialitate ale Muzeului Municipiului București, în categoria B. Este vorba despre Revista de Antropologie Urbană și Revista de Cercetări Arheologice și Numismatice.

Dr. Adrian Majuru, director MMB și editor șef al „Revistei de Antropologie Urbană”:

„De la bun început a fost un proiect editorial inedit pentru România, care a prins viață în primăvara anului 2013 și, de atunci, revista și-a păstrat cursul, având două apariții pe an. În acest moment urmează să apară cel de-al 16-lea număr și totul a fost posibil datorită susținerii voluntare a autorilor, colegiului științific și comitetului de redacție, care au oferit o parte din munca și mai ales încrederea lor, acestui proiect științific. Situația revistelor de specialitate în România este destul de nefericită, nu numai din perspectiva finanțării, cât mai ales a accesului la publicare. Revista de Antropologie Urbană, cu apariție semestrială, a fost de la bun început destinată celor care își doresc performanță în carieră și, astfel, părți din munca lor de cercetare să fie în acest fel cunoscute. Direcțiile de interes ale revistei sunt focalizate pe oraș precum și relaționările acestuia cu vecinătățile mai mult sau mai puțin urbane. Interesează desigur metamorfozele orașului în decursul istoriei și prognozele pe care le pot dezvolta societățile urbane cu amprentă culturală diferită. De aceea, revista are o structură axată pe trei domenii distincte ale antropologiei: socialul, urbanul și sănătatea (medicina).

Pe plan naţional sunt puţine sau chiar lipsesc contribuţiile teoretice, sintezele cu orizont teoretizant. Este de remarcat nevoia de sinteză fie de prim plan, fie de plan secund. Aceste sinteze sunt ca nişte cărămizi sau trepte, spre cunoaşterea omului, dar câtă vreme nu există un proiect recunoscut de toţi, cu toate eforturile de cercetare care se fac, uneori remarcabile, nu se poate ajunge decât la pavarea selectivă cu aceste cărămizi a uneia sau mai multor alei izolate, fără legătură una cu alta, şi pe care nu le cunosc toţi.

Este stringentă nevoia unor sinteze asupra coordonatelor spaţiului urban românesc, dintr-o viziune nu doar descriptivă, ci deopotrivă prescriptivă, în scopul evidenţierii paralelismelor culturale cu Europa, a rezervelor de dezvoltare urbană, a deficienţelor ce se cuvin cunoscute şi studiate în vederea depăşirii lor. Proiectul nostru editorial își dorește să ofere soluţii de regenerare economică şi socială (urbană), precum şi de remodelare morală (individuală şi colectivă). În plus, astfel de soluţii pot deveni factori activi de modificare a mentalităţilor deficitare (în creştere), manifestate la toate segmentele de vârstă (copii, tineri, adulţi şi oameni în vârstă), determinate de impactul brutal al schimbărilor din ultimii 20 ani.

Și iată acum că după șase ani de continuă apariție și 15 numere publicate, Revista de Antropologie Urbană a fost indexată, recunoscându-se astfel nivelul științific ridicat al proiectului. Rezultatele recent publicate ale evaluării Consiliului Național al Cercetării Științifice 2020 din domeniul Științelor Umaniste ne arată încadrarea Revistei de Antropologie Urbană în categoria B. Mulțumesc colegilor mei din redacție, apoi mulțumesc membrilor Colegiului Științific precum și zecilor de autori care, prin materialele trimise spre publicare, au făcut posibilă această mare realizare pentru Muzeul Municipiului București. Pentru că, din acest an 2020, Revista de Antropologie Urbană este asociată proiectelor de cercetare ale Muzeului Municipiului București”.

Dr. Dan Pîrvulescu, director adjunct MMB și redactor șef al „Revistei de Cercetări Arheologice și Numismatice”:

„După un efort de cinci ani, rezultatele recent publicate ale evaluării Consiliului Național al Cercetării Științifice 2020 din domeniul Științelor Umaniste ne arată încadrarea Revistei de Cercetări Arheologice și Numismatice în categoria B. Anterior acestei recunoașteri academice, Revista de Cercetări Arheologice şi Numismatice (RCAN) a anunțat că oferă publicului un site nou, bilingv (română/engleză), cu informații detaliate pentru autori despre sistemul de recenzare și colegiul editorial, dar mai ales oferă posibilitatea de a accesa întreaga arhivă, sistematizată pe articole individuale, ce include toate numerele revistei.

Revista de Cercetări Arheologice și Numismatice este indexată în Central and Eastern European Online Library și este onorată să ofere paginile sale pentru găzduirea de noi articole tuturor specialiștilor care îşi propun să transmită rezultate ale unor cercetări originale, să supună dezbaterii opinii, teme şi abordări inovative în domeniul arheologiei şi numismaticii, punând acum la dispoziție și această nouă infrastructură online.

Muzeul Municipiului Bucureşti a elaborat acest proiect editorial având menirea de a valorifica prin publicare cercetarea în domeniul arheologiei şi numismaticii cu precădere, dar şi a cercetărilor inter şi pluridisciplinare care şi-au făcut un loc din ce în ce mai important în cadrul studiilor arheologice în decursul ultimilor ani. Publicaţia este un spațiu de dezbatere ştiinţifică la care participă specialişti din domeniile menționate şi este deschisă unui spectru larg de abordări, metode şi perspective, pentru studiile care valorifică cercetarea de teren, dar şi pentru cele teoretice.

Mulțumesc colegilor mei din redacție, managerului Muzeului Municipiului București pentru întreaga susținere acordată necondiționat publicării acestei reviste, indiferent de dificultățile apărute de-a lungul timpului, membrilor Colegiului Științific precum și tuturor autorilor care prin materialele trimise spre publicare au făcut posibilă această mare realizare pentru Muzeul Municipiului București”.

Mai multe detalii vă invităm să găsiți pe site-urile ambelor Reviste:

https://rev-antropologieurbana.ro/   

http://muzeulbucurestiului.ro/rcan.html  

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Arhiva Muzeul Municipiului București 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.