”Rezumat de epoci și stiluri muzicale” de Costin Tuchilă

143
Pierre Puvis de Chavannes, ”Le Bois sacré cher aux arts et aux Muses”
Pierre Puvis de Chavannes, ”Le Bois sacré cher aux arts et aux Muses”

logo festival enescu 2019 site leviathan.roUn posibil rezumat de epoci și stiluri muzicale, cu accent pe creația lui Enescu și a lui Debussy, se află în programul zilei de sâmbătă, 7 septembrie 2019, în Festivalul Internațional ”George Enescu”, recunoscut și apreciat pentru bogăția și diversitatea repertoriului pe care îl propune la fiecare ediție. Programul zilei începe la ora 11.00, în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă din București, cu recitalul pianistului Charles Richard-Hamelin care cuprinde muzică de Debussy (Images oubliées), Rahmaninov (Morceaux de fantaisie, op. 3), Enescu (Suita I în sol minor pentru pian op. 3, ”în stil vechi”), Prokofiev (Sonata nr. 4 în do minor pentru pian).

La ora 13.00, Sala Radio este gazda Orchestrei Filarmonicii ”Mihai Jora” din Bacău, în seria ”Muzica secolului XXI. La pupitrul dirijoral se vor afla Jayce Ogren și Avner Dorman care își va dirija propria lucrare, Concertul pentru percuție și orchestră (solist: Simone Rubino). În program: Adrian Iorgulescu, Concert pentru clarinet, coarde și percuție, ”Ipostaze 2”, Adam Schönberg, Concertul pentru vioară (solistă: Anne Akiko Meyers), Ye Xiaogang, ”Mount E’mei” pentru vioară și orchestră (Ziye He, vioară, câștigător al Concursului Internațional ”Menuhin” în 2017, Eliza Drăgoi, percuție. Fiecare lucrare va fi urmată de o pauză de 10-15 minute.

Violonista Julia Fischer care a interpretat joi seara Concertul de Brahms sub bagheta lui Vladimir Jurowski, va susține un recital la Ateneul Român, la ora 16.30, în compania pianistului Henry Bonamy. Program: Mozart, Sonata pentru vioară și pian, KV 378; Brahms, Sonata nr. 1 în sol major pentru vioară și pian, op. 78; Enescu, Sonata a II-a în fa minor pentru pian și vioară, op. 6; Ravel, Rapsodia ”Tzigane”.

Concertul va fi transmis în direct pe site-ul festivalului, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Alexandra Dariescu
Alexandra Dariescu

Dirijorul român Ion Marin se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale a Franței în cel de-al doilea concert din Festival al apreciatului ansamblu – ora 19.30, Sala Palatului. Solistă: Alexandra Dariescu. După Suita nr. 1 în do major pentru orchestră, op. 9 de George Enescu, vom asculta Concertul în sol major pentru pian și orchestră de Maurice Ravel și Imagini pentru orchestră (Rondes de printemps, Gigues, Iberia) de Claude Debussy.

Concertul va fi transmis în direct pe site-ul festivalului, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Laurence Cummings. Sursa foto: site-ul Festivalului ”Enescu”
Laurence Cummings. Sursa foto: site-ul Festivalului ”Enescu”

În a doua seară la București, după Ifigenia în Taurida de Gluck (vineri, 6 septembrie), sâmbătă, la ora 22.30, la Ateneul Român, excelenta ”Orchestră a Epocii Luminilor”, Orchestra of the Age of Enlightenment, propune în concert tot o operă de Gluck, Orfeu și Euridice (versiunea vieneză, 1762). Dirijor: Laurence Cummings. Soliști: Iestyn Davies, Orfeu (contratenor), Lydia Teuscher, Euridice (soprană), Rowan Pierce, Amore (soprană).

Concertul va fi transmis în direct pe site-ul festivalului.

leviathan partener media festivalul-international-george-enescu-2019

Asociația Culturală Leviathan, editor al site-ului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale ”Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional ”George Enescu”. Pe acest site publicăm detalii despre programul fiecărei zile a festivalului, despre muzicienii invitați, comentarii, fotografii, cronici, articole de sinteză.

logo_leviathan_rosu-2Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Vezi și: revista trimestrială ”Leviathan”, anul I, nr. 1, octombrie –decembrie 2018 și anul II, nr. 3, iulie – septembrie 2019, click aici.

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.