Rick Astley – 55, articol de Raul Gabriel Gavra

29
muzica moderna

fila de calendar rubrica leviathan.roAzi, 6 februarie 2021, muzicianul britanic, compozitorul, prezentatorul de radio Richard Paul Astley împlinește 55 de ani. A devenit foarte cunoscut datorită piesei sale lansate în 1987, Never Gonna Give You Up, care a fost single-ul numărul 1 în 25 de țări.

S-a născut în orașul Newton-le-Willows, Lancashire, fiul Cynthiei și a lui Horace, vânzător de plante. A intrat în contact cu muzica de la o vârstă relativ fragedă. A luat lecții de pian (dar nu l-a atras instrumentul, renunțând în scurt timp), a cântat în corul bisericii și, la 15 ani, a devenit toboșarul trupei „Give Way” (cu un repertoriu format din melodii ale formațiilor Beatles și Shadows). Mai târziu, tot în calitate de toboșar, s-a alăturat trupei FBI (care își scria singură piesele) care s-a bucurat de o faimă locală, câștigând mai multe competiții. Trupa cânta în pub-uri și cluburi. După plecarea unor membri, Rick devine solistul trupei. Curând, producătorul Pete Waterman îl remarcă, invitându-l la Londra, unde avea studioul de înregistrări. Astfel, timid (dar motivat), tânărul începe o nouă etapă în viața muzicală a vremii.

Până în 1993, artistul a vândut aproximativ 40 de milioane de discuri. Melodiile care l-au consacrat sunt Never Gonna Give You Up și Together Forever.

Never Gonna Give You Up a fost un hit la nivel mondial. Timp de cinci săptămâni, cântecul a fost în fruntea clasamentului în Regatul Unit, fiind cel mai bine vândut single din 1987, anul în care a fost lansat. În 1988, a câștigat premiul BPI (numit acum BRIT) pentru cel mai bun single britanic. A fost numărul 1 în topurile din 25 de țări, inclusiv în Statele Unite (Billboard Hot 100) și Africa de Sud.

Together Forever (1988) a ocupat pozițiile de vârf ale clasamentelor din SUA, Canada, Irlanda și Spania. În Marea Britanie, a ajuns pe locul al doilea.

Ambele piese au fost subiectul unei farse pe internet („rickrolling”). Fără să se aștepte, utilizatorul primea un link care îl direcționa spre una dintre aceste melodii.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.