Romanul ”Ça raconte Sarah” (”Asta vorbeşte despre Sarah”) de Pauline Delabroy-Allard, Premiul Goncourt – Alegerea României

187
ca raconte Sarah

logo carte rubrica leviathan.ro”Un roman de debut, cu o extraordinară forţă literară şi care pune nişte întrebări ce privesc direct şi societatea românească”. Este ceea ce au spus studenţii a 7 universități românești, care au decis că laureatul celei de a 6-a ediţii a Premiului Goncourt – Alegerea României este romanul ”Ça raconte Sarah” (”Asta vorbeşte despre Sarah”) de Pauline Delabroy-Allard, apărut la Editions de Minuit în 2018.

Numele cărţii laureate a ediţiei 2018 a acestui proiect foarte popular printre tinerii viitori critici literari din România  a fost anunțat joi, 1 noiembrie, cu ocazia unei conferințe de presă organizate la Institutul Francez din București. Evenimentul a fost prezidat de doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România, şi a beneficiat de prezenţa doamnei Hélène Roos, consiliera pentru Cooperare şi Acţiune culturală la Ambasada Franţei şi directoarea Institutului Francez din România, a domnului François-Henri Désérable – preşedintele de onoare al juriului din partea Franţei, laureatul Premiului Goncourt – Alegerea României 2017 pentru romanul său ”Un anume domn Piekielny” – a  doamnei Simona Sora, scriitoare şi preşedinta de onoare a juriului din partea României, a doamnei Despina Jderu, reprezentanta juriului studenţesc, şi a doamnei Adina Ionescu, director de comunicare şi Corporate Social Responsability, Groupe Renault România.

”Ça raconte Sarah” este o poveste de iubire neconvenţională, între două femei. ”Asta o povestește pe Sarah, frumuseţea ei misterioasă, nasul ei ca de vultur, ochii ei ca două pietre, verzi, ba nu, nu verzi, ochii ei de o culoare insolită, ochii ei de șarpe cu ploapele căzute. Asta o povestește pe Sarah flacăra, Sarah pasiunea, Sarah sulful, asta povestește un moment precis în care chibritul se frânge, momentul precis în care capătul de lemn devine foc, în care scânteia iluminează noaptea, în care din neant izbucnește arsura. Acel moment precis și minuscul, o înclinare de aproape o secundă. Asta o povetește pe Sarah, simbolul: S.” (Éditions de Minuit, septembrie 2018).

”Este o poveste de dragoste totodată senzuală şi violentă. Apariţia lui Sarah în viaţa autoarei inundă prima parte a cărţii cu o energie şi o pasiune dezlănţuite, în timp ce partea a doua a romanului prezintă drama din care povestitoarea încearcă să iasă fără izbândă. Un roman curajos, o lectură care te ţine în tensiune”, a motivat juriul românesc alegerea sa. Pentru această creaţie, Pauline Delabroy-Allard (născută în 1988) a primit deja Premiul ”Trimis prin poştă”. Acest premiu recompensează romanele de debut trimise editurilor pe această cale.

Aflat sub patronajul Academiei Goncourt, proiectul ”Premiul Goncourt – Alegerea României” se organizează din 2013 și implică studenții facultăților de limba și literatura franceză a 7 universități dințară (Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara). Timp de două luni, aceștia citesc, analizează și dezbat – la nivel regional și apoi național, prin reprezentanți – toate cele 15 volume din Lista Goncourt. În cei cinci ani de existență, Premiul Goncourt – Alegerea României a consolidat cooperarea între universitățile participante, a contribuit la afirmarea unor voci critice noi, specializate în literatura franceză și literaturile francofone contemporane, a crescut vizibilitatea acestora din urmă în rândul publicului tânăr şi a publicului român în general, a dinamizat cererea cititorilor în acest sens şi a catalizat interesul editurilor românești pentru acest tip de creație literară. Este de notat că toţi laureaţii celor cinci ediţii anterioare ale Premiului Goncourt – Alegerea României au fost traduşi si publicaţi de mari edituri de prestigiu din România.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.