Știri: Lansare de carte: ”Bulevardele vieții” de Sanda Golopenția (17 noiembrie 2018, București)

426
sanda golopentia bulevardele vietii

logo carte rubrica leviathan.roÎn cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, sâmbătă, 17 noiembrie 2018, ora 15.30, la standul editurii (Pavilionul Central, nivelul 4.50/219), Editura Spandugino vă invită la lansarea celui mai recent volum semnat de Sanda Golopenția, ”Bulevardele vieții”.

Invitați: Doina Jela, Alina Ledeanu, Mircea Anghelescu, Zoltán Rostás, Ionuț Butoi.

”Mi-aş putea defini viaţa ca pe o înaintare de-a lungul a trei bulevarde bucureştene –Bulevardul Ardealului, Bulevardul 6 Martie şi Bulevardul Republicii – urmată de saltul peste Ocean, din care m-am ales cu Blackstone Boulevard la Providence. Primele trei nume marchează spaţii sau evenimente care mă definesc parţial: Ardealul (prin Banatul familiei tatei), începutul comunizării României la 6 martie 1945 şi proclamarea R.P.R. la 30 decembrie 1947 (devenită R.S.R. la 21 august 1965). Ultimul, comemorând sosirea, în anul 1635, a primului colonist englez în Rhode Island – William Blackstone, fondator al fermei Study Hill şi predicator – mă priveşte indirect: mă înscriu în şirul celor care au venit de departe la Providence.

De câţiva ani, am ieşit din raza bulevardelor. Ne plimbăm pe o stradă cu case mai mici, ai căror proprietari îşi îngrijesc cu pasiune florile şi gazonul, pe unii îi cunoaştem de acum, ne salutăm şi vorbim despre vreme. Doi dintre ei au instalat în faţa casei un dulăpior pe picior cu cărţi puse la dispoziţia trecătorilor pentru împrumut sau înlocuirea cu alte volume. Un cuplu a plantat tufe de zmeură, un altul, straturi de levănţică. Ne uităm, trecând, la revărsarea înaltă a verbinelor sau la cum se coc, ascunşi între frunze, strugurii negri de pe un gard al traseului.”Sanda Golopenţia.

Absolventă a Universităţii din Bucureşti, Sanda Golopenţia a lucrat la Institutul de Cercetări Etnologice şi Dialectale până în anul 1980, când a emigrat în SUA. În prezent este Profesor Emerit al Universităţii Brown, unde a predat între 1981 – 2010. A publicat 44 volume de lingvistică, semiotică literară, antropologie, sociologie, proze scurte, eseuri şi peste 200 studii (apărute în SUA, Franţa, România, Italia, Belgia, Portugalia, Spania, Africa de Sud şi Mexic). Doctor Honoris Causa, Universitatea de Nord din Baia Mare (2007), Universitatea de Vest din Timişoara (2014), Universitatea ”Apollonia” din Iaşi (2016).

Editura Spandugino, fondată în 2008, promovează un model cultural al calităţii. Ne-am propus să acordăm importanţă şi să dăm amploarea cuvenită instituţiei mentoratului, a dialogului şi a recuperării memoriei. Viziunea noastră este strâns legată de convingerea că fără înţelepciunea provenită din experienţă, fără modele, fără consolidarea unui ţesut bazat pe valori profund umane între indivizi şi fără o cultură a dialogului, nicio comunitate nu poate să supravieţuiască. Pariul nostru este accesul spre universalitate şi ieşirea din limitele particularului, prin îndepărtarea prejudecăţilor şi a barierelor culturale de orice fel. În politica noastră editorială de promovare a cărţilor şi autorilor, ţinem mult la prezenţa autorilor în cadrul protocolului de lansare a cărţilor, conştienţi fiind de cât de mult avem de învăţat unii de la alţii.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.