”Scene de film și trucaje într-un muzeu unicat: Karel Zeman din Praga” de Lidia Našincová

979
Muzeul Karel Zeman Praga

”Oare de ce realizez filme? Caut Tărâmul nimănui, insula pe care încă nu a călcat picior de cineast, planeta pe care nici un regizor nu a înfipt încă drapelul descoperitorului, lumea care există numai în poveşti.” Karel Zeman

rubrica museum leviathan.roMuzeul Karel Zeman din Praga prezintă opera de-o viaţă a celebrului creator de filme Karel Zeman şi trucajele sale care au cucerit cinematografia cehă și mondială a secolului XX.

Sălile muzeului prilejuiesc întâlnirea cu creaţia sa de la primele desene animate şi filme cu marionete din anii ’40 ai secolului trecut până la realizările din ultimii sa perioadă de activitate. Evident, partea cea mai importantă a expoziţiei se axează pe cele mai semnificative filme – ”Cesta do pravěku” (”Călătorie în preistorie”, inspirat de ”Călătorie spre centrul Pământului” de Jules Verne și picturile lui Zdeněk Burian, 1955), ”Vynález zkázy” (”Invenţia distrugerii”, inspirat de asemenea de Jules Verne, romanul de anticipație ”În fața steagului”, 1958) şi ”Baron Münchausen” (1961).

imagine muzeu karel zeman praga

Muzeul praghez este unic prin abordarea ludică – dând vizitatorilor şansa de a înțelege tehnica de lucru a lui Zeman și de a încerca să realizeze, cu propriile aparate de fotografiat şi videocamere, trucajele pe care le-a folosit regizorul în filmele sale.

© Muzeul Karel Zeman
Foto © Muzeul Karel Zeman

Expoziţia este concepută ca scene de film şi mici ateliere prin care trec vizitatorii şi în care pot filma. Vă ridicaţi în aer cu aparatul de zbor, vă plimbaţi pe luna Baronului Münchausen sau puteţi conduce cunoscutul submarin din ”Invenţia distrugerii”. În acelaşi timp faceţi cunoştinţă cu marionete originale şi cu fotografii încă nepublicate şi alte materiale documentare din viaţa şi opera acestui cineast vizionar.

trucaje karel-zeman-museum praga

Muzeul este un spaţiu interactiv şi ludic, destinat în primul rând familiilor cu copii din Cehia şi din străinătate. Oaspeții străini au la dispoziție un ghid electronic interactiv în engleză, germană, franceză, italiană, spaniolă, japoneză şi chineză.

Karel Zeman
Karel Zeman

Unul din cei mai cunoscuţi regizori, scenarişti şi artisti plastici cehi, Karel Zeman s-a născut în anul 1910 şi a murit în 1989. Karel Zeman a făcut cunoscută cinematografia cehă a secolului XX în întreaga lume, opera sa obţinând numeroase premii şi medalii la prestigioase festivaluri de film. A fost admirat de Pablo Picasso, Charlie Chaplin sau Salvador Dalí. Creaţia sa cinematografică este deosebit de apreciată şi astăzi, iar metodele pe care le-a utilizat se predau la şcolile de film din întreaga lume. Estetica operei lui Zeman i-a influenţat pe mari cineaşti, cum ar fi Terry Gilliam – regizor, artist şi membru al grupului Monty Python – sau regizorul Tim Burton.

karel zeman animatieLa realizarea proiectului Muzeului Karel Zeman au contribuit compania C&COM Advertising, proprietara agenţiei Aura-Pont, Punk Film în domeniul producţiei audiovizuale şi familia lui Zeman. Autorii expoziţiei sunt Jakub Fabel şi Ondřej Beránek, coautor fiind Marcel Kral. Doamnele Ludmila Zemanová şi Linda Zemanova-Spaleny au oferit materialele din arhiva personală, drepturile şi au colaborat intensiv la pregătirea muzeului.

Muzeul Karel Zeman se află pe strada Saský dvůr – Saská 3, în Mala Strana, în apropierea Podului Carol.

Corespondență din Praga

Vezi și video Facebook:

https://www.facebook.com/pg/muzeumkarlazemana/videos/?ref=page_internal

Arhiva rubricii Museum

Arhiva rubricii Corespondență

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.