Schimbări privind TVA-ul locuințelor din 2023 – articol de Iulia Zorzoliu

16
locuinte tva plafon

logo rubrica juridiceSpre deosebire de anul 2022, când existau două plafoane aplicabile, unul cu un număr nelimitat de achiziţii (sub 450.000 lei exclusiv TVA) şi altul valabil pentru o singură achiziţie (până în 700.000 lei exclusiv TVA), anul acesta Guvernul a decis să schimbe din nou regulile prin OG 16/2022. Astfel, s-a impus un singur plafon și un singur set de reguli.

Din anul 2023, cota redusă de TVA de 5% pentru persoanele fizice se aplică în următoarele condiții: în primul rând, să fie vorba de o locuință cu o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, în al doilea rând să se încadreze în plafonul de 600.000 de lei, în al treilea rând se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare. În ceea ce privește caracterul locuibil, acesta înseamnă că locuințele în momentul livrării pot fi locuite ca atare, adică deținătorii acestora au acces liber individual la spațiul locuibil, au acces la energie electrică și apă potabilă și au cel puțin un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar.

Astfel, orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%.

Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.comleviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.compusa.roth@yahoo.com

Iulia Zorzoliu este membră a Colegiului Consilierilor Juridici București.

Arhiva rubricii Juridice

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.