“Simfonia celei de-a patra dimensiuni în artă” – proiect artistic de Lorena Rodiana Sudriu

1532
Lorena Rodiana Sudriu, Lucrări din expoziție, 2017. Foto Mihaela Nazarie
Lorena Rodiana Sudriu, Lucrări din expoziție, 2017. Foto: Mihaela Nazarie

Proiectul Proiecții și umbre din a patra dimensiune” s-a născut din dorința artistei de a încerca să redea cea de-a patra dimensiune în artă, cea a spațiului-timp: cercetarea unui univers nou, cu noi deschideri și descoperiri științifice fantastice, provenind dintr-o curiozitate de a pătrunde noi orizonturi și noi dimensiuni ale universului nostru, printr-o manifestare și redare plastică a acestuia.

Lorena Rodiana Sudriu
Lorena Rodiana Sudriu

Vorbind despre spațiul unei a patra dimensiuni în univers, aceasta este denumită spațiu- timp. Spațiu-timp este un model care combină spațiul tridimensional și timpul unidimensional într-o construcție numită continuul spațiu-timp, unde timpul joacă rolul celei de-a patra dimensiuni. Conform spațiului euclidian, universul nostru are trei dimensiuni spațiale, iar dimensiunea sa temporală este independentă de structura spațiului.”

Pornind în căutarea misterelor ascunse în Univers, proiectul reprezintă o deschidere către noi orizonturi și noi lumi, anume asupra: lumilor multidimensionale ale universului. Elaborarea și dezvoltarea lui presupune o documentare amănunțită atât din domeniul picturii, cât și din domeniul științei, căutând acele mistere ale unei lumi ascunse sau ale unor noi dimensiuni ce depășesc spațiul nostru de percepție.

Cu toate ca proiectul atinge o latură științifică complexă, încercările sunt de redare vizuală iar maniera picturală abordată este raportată la un geometrism abstract, bine gândit și calculat, acordând totuși o oarecare libertate de exprimare printr-o cromatică puternică și contrastantă, lăsând ochiul privitorului să pătrundă noi universuri și reprezentând o invitație în descoperirea misterului unor noi lumi multidimensionale.

Proiecție din a 4-a dimensiune, obiect 3D
Proiecție din a patra dimensiune, obiect 3D. Foto: Mihaela Nazarie

Lucrările se doresc a fi înfășurate în mister, cu inspirație din lumile multidimensionale ale universului, circumscrisă domeniului științei – văzută ca întreg univers și redate într-un stil de geometrie abstractă, raportată la o artă concretă, exactă, matematică.

Redarea plastică este realizată cu ajutorul unor materiale diferite, ca suport: pânza pe cadru, lemnul și țesătura manuală (tapiseria).

Tehnicile de lucru sunt fie clasice la șevalet, fie una calculată, exactă, matematică și totuși plină de încărcare emoțională și inspirație. Modalitățile de realizare a lucrărilor sunt diversificate, pornind de la pictura clasică pe pânză, apoi la pictura pe lemn, până la construcții de forme geometrice care traversează spațiul bidimensional, trecând în tridimensional.

Stilul utilizat în redarea lucrarilor se raportează la abstractul geometrizat care te duce cu gândul la cubismul lui Picasso, de percepție în același timp a mai multor cadre sau momente ale spațiului înconjurator.

Mijloacele de expresie vizuală utilizate sunt forme geometrizate, fragmente transpuse dintr-o altă dimensiune care își caută interpretare și posibilitatea de vizualizare într-o lume tridimensională.

Mesajul lucrărilor se dorește a fi de o puternică încărcătură emoţională, redată prin cromatica vie, cu suprafeţe mari acoperite de culoare, cu tentă plată, creând compoziţii deschise și închise, dinamice pline de armonie, ritm și sincronicitate într-un spaţiu virtual infinit.

Armonia cromatică este în acord cu relația dintre culoare și fondul nostru aperceptiv, al ambianței create și trăirilor ce ne sunt transmise. Atât efectele cromatice cât și cele ale formelor geometrice sunt redirecționate în transmiterea ideii principale ale proiectului, încercarea de a înțelege unele forme neobișnuite și pe care ochiul nostru nu le poate citi decât în cele trei dimensiuni.

Prin tratarea picturală se regăsesc: forţa, energia, dinamismul, aspiraţia, necunoscutul, lumile misterioase dar şi liniştea şi pacea transmisă cromatic de culori reci şi zonele de întuneric (albastrul). Căldura, lumina, bucuria şi apropierea, relatându-se prin culorile calde, pale și luminoase (oranj, galben), iradiind căldură sufletească şi exaltând sufletul pe unde de rezonanţă înalte.

Lorena Rodiana Sudriu, ”A patra dimensiune”, tapiserii de lână.Foto Mihaela Nazarie
Lorena Rodiana Sudriu, ”A patra dimensiune”, tapiserii de lână. Foto: Mihaela Nazarie

Aceste proiecții și umbre redate în lucrările bidimensionale și tridimensionale, aparțin a ”ceva” ce reprezintă mult mai mult într-o a patra dimensiune. Acest ”ceva” se proiectează sau își face apariția în lumea noastră perceptibilă, doar ca niște fragmente parțiale, jocuri de forme geometrice și culori, care intră și ies din lumea noastră tridimensională fără măcar ca noi să știm acest lucru, luându-le ca pe ceva cunoscut și comun, ce am mai văzut, neștiind că ele pot forma sau construi o formă neobișnuită. Ochiul nostru poate intui doar acestea, care în a patra dimensiune pot construi complet alte forme neperceptibile și de neînțeles pentru noi. (Lorena Rodiana Sudriu).

”Construcție din a patra dimensiune”, pictură pe pânză
”Construcție din a patra dimensiune”, pictură pe pânză

Titlurile lucrărilor de Lorena Rodiana Sudriu prezentate în cadrul proiectului personal selectat în #DIPLOMA 2017- The Institute:

 1. Simfonie, acrilic pe pânză, 50/50 cm, 2017
 2. Spațiul cvadrimensional, acrilic pe pânză, 50/50 cm, 2017
 3. Umbre din a patra dimensiune, acrilic pe pânză, 50/50 cm, 2017
 4. Construcție din a patra dimensiune, acrilic pe pânză, 50/50 cm, 2017
 5. Portal I către altă dimensiune, acrilic pe pânză, 100/100 cm, 2017
 6. Portal II către altă dimensiune, acrilic pe pânză, 100/100 cm, 2017
 7. Simbol I, Acrilic pe lemn, 2017, obiect 3D, suport de metal.
 8. Simbol II, Acrilic pe pânză, 2017, obiect 3D, suport de lemn.
 9. A patra dimensiune I, tapiserie de lână, 140/120cm, 2017.
 10. A patra dimensiune II, tapiserie de lână, 140/120cm, 2017.

Lucrările se pot vedea în cadrul expoziției #DIPLOMA 2017, până în 15 octombrie 2017, la Palatul Știrbei, pe Calea Victoriei nr. 107. Puteți vota lucrările în cadrul acestei expoziții.

lucrari rodiana sudriu
”Umbre din a patra dimensiune”, pictură pe pânză. Foto: Mihaela Nazarie (stânga); ”Spațiul cvadrimensional”, pictură pe pânză

Lorena Rodiana Sudriu s-a născut în 1980, în București. După pregătirea în domeniul economic – finanțe, bănci, în care a studiat între anii: 1999–2003, în cadrul Universității Româno-Americană, Bucureşti – Facultatea de Relaţii Comerciale Financiar Bancare Interne şi Internaţionale, urmează apoi între anii 2003–2005, în cadrul Academiei de Studii Economice, Masteratul ”Managementul Sistemelor Bancare”. Profesează următorii 10 ani în sistemul bancar, în cadrul unei mari corporații multinaționale, apoi se decide să părăsească domeniul, urmându-și chemarea și visul către prima dragoste, arta. Provenind dintr-o familie de  artiști, crescând în spiritul creator artistic, a dezvoltat încă de mică o pasiune pentru artă, desen și pictură. Astfel în 2015, termină cu succes cursurile Universităţii Naţionale de Arte, în cadrul Facultăţii de Arte Plastice, Specializarea: Pictură și Modulele de Psihopedagogie din cadrul Departamentului de Pregatire a Personalului Didactic. În iulie 2017, absolvă al doilea Masterat cu Specializarea în ”Educație prin arte vizuale”, perioadă în care câștigă bursă de merit pentru rezultate deosebite și bursă în Programul Erasmus.

Bursa Erasmus, Franța 2014-2015; Bursa de merit pe perioada facultății.

Expoziții în România, Franța.

Autoportret interpretat 4D, pictură pe pânză
”Autoportret interpretat 4D”, pictură pe pânză

Lucrările artistei am fost expuse în cadrul:

 • 2014-2015 – Expoziţie de grup, Franţa, Angouleme.
 • 2013 – Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci –OSIM – iunie 2013 – ”Culori de Primăvară”
 • 2012 – Galeria Elite Prof Art, expoziţia de grup, tematică: Marină
 • 2012 – Galeria Elite Prof Art , expoziţia de grup, tematică: Nuduri
 • B’ESTFEST 2012, Galeria DanaArt
 • Art Concept Cafe, ”Prieteni la o Cafea” – august 2012
 • Palatul Suţu – Expoziţia 10 + 10 PLUS – iulie 2012
 • Galeria Elite Prof Art 10 PLUS – septembrie 2012
 • 2011 – Galeria Elite Prof Art, expoziţia de grup, tematică: ”Culorile Toamnei”
 • 2011 – Galeria Elite Prof Art, expoziţia de grup, tematică: ”Culori de Sărbatori”.

Lorena Rodiana Sudriu organizează și susține cursuri și traininguri cu copii și adulți – Ateliere de Creativitate, cursuri de Desen, Pictură, Grafică și Modelaj. A organizat cursuri de formare profesională și de dezvoltare personală.

Website:    http://www.loreart.rohttps://www.instagram.com/lorreart/

Facebook:   https://www.facebook.com/SudriuArtGallery/

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.