”«Spărgătorul de nuci» între vis și realitate” de Adriana Velincov-Bennett

679
”The Nutcracker and I” Foto Mark Allan
”The Nutcracker and I” Foto Mark Allan

cronica muzicala leviathan.ro logoAlexandra Dariescu este deja un nume în muzica clasică de concert. Menționată în revista ”International Piano Magazine” ca fiind ”unul dintre cei 30 de pianiști sub vârsta de 30 de ani destinați unei cariere spectaculoase” (”one of the 30 pianists under 30 destined for a spectacular career”), pianista are deja o carieră internațională fulminantă și un public fidel. Dar nu numai concertele sale din repertoriul pianistic clasic i-au creat acest statut, ci faptul că, anul trecut, în luna decembrie, chiar înainte de Crăciun, la Sala Milton Court de la Barbican din Londra, ea a lansat o producție personală, multimedia, intitulată ”The Nutcracker and I”, în traducere, ”Spărgătorul de nuci și eu” care a fost primită excelent de publicul londonez.

Suita ”Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski este cunoscută și îndrăgită de marele public din toată lumea. În această producție sunt prezentate 15 piese într-un aranjament spectaculos pentru pian, semnate de reputați muzicieni-compozitori, cum ar fi Mikhail Pletnev, Stepan Esipoff, Percy Grainger, precum și trei versiuni noi semnate de Gavin Sutherland.

Alexandra Dariescu
Alexandra Dariescu

Concret, despre ce este vorba în această nouă producție? În câteva cuvinte, pe scena de concert, pianista Alexandra Dariescu cântă live celebra suită și alături de ea, în spatele unui ecran subțire, dansează balerina Désirée Ballantyne, învăluită într-o sofisticată animație digitală.  Acest spectacol  nu este altceva decât o povestire din viața personală a pianistei.

Animația digitală este creată de firma Yeast Culture și face legătura dintre cele două personaje reale, învăluie atmosfera, creând  un ansamblu fantastic, iar publicului îi creează impresia că participă într-o adevărată  poveste.

Povestea o prezintă pe Clara, fetița care trăiește un vis continu, devenind, în cele din urmă, pianista de astăzi. Spectatorul este invitat să parcurgă un periplu imaginativ care include speranțe, vise, muncă asiduă, fără să renunțe niciodată la scopul propus.

Spectacolul a avut un mare succes la acea premieră mondială din 19 decembrie 2017, a fost și continuă să fie prezentat de Alexandra Dariescu în nenumărate țări din lume cu același succes. Pe moment, aș aminti doar Rusia, China, Anglia și Scoția, Austria, Luxemburg, Suedia și Belgia.

Proiectul ”Nutcracker and I” este unul cu viață lungă și vom mai auzi de el, cu siguranță.

alexandra-dariescu ceaikovski signum

Casa de discuri ”Signum Classics” a produs deja un CD cu această muzică în interpretarea Alexandrei Dariescu alături de Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Ceaikovski, în compania Royal Philharmonic Orchestra, dirijată de Darrell Ang.

”The Nutcracker and I”, detaliile spectacolului:

Producător: Alexandra Dariescu. Regizor: Nick Hillel. Regizor artistic și animație: Adam Smith. Coregrafia: Jenna Lee. Balerine: Désirée Ballantyne, Amy Drew. Producător tehnic: Sander Loonen. Producția video: Yeast Culture.

Alexandra Dariescu website http://alexandradariescu.com/

Arhiva rubricii Cronica muzicală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.