„Spre cădere, cu îngăduință” de Ionuț Cristache

282
adam cadere tableta (1)

in marginea filosofiei rubrica leviathan.roPrima…

Cea mai mare glorie, spunea Confucius, nu constă în a nu cădea, ci în a te ridica după fiecare cădere, iar Blaga adăuga: cine nu cade nu se poate înălța. Chiar viața noastră e văzută ca un munte de pe care nu putem coborî decât căzând, orice suferință nu e altceva decât căderea de pe un vârf.

Căderea, din perspectivă creștină, este procesul de corupție și de descompunere care se încheie cu moartea, introdus în firea omenească prin păcatul lui Adam. Ortodoxia consideră căderea ca o slăbire a chipului lui Dumnezeu în om. Prin cădere, omul a pierdut calea către asemănarea cu Dumnezeu, dar și-a păstrat posibilitatea de a relua dialogul cu El.

Și câte căderi ne înconjoară! Căderea în dizgrație este efectul unei insuficiente gudurări pe lângă un șef, iar revenirea e dificilă. Apoi, deși sună frumos, nu e de dorit nici căderea liberă. Căderea în uitare, oricât de neplăcută, e firească și specifică vieții noastre, are ca „subiect” individul care, din diferite motive, nu mai are nimic de oferit, adică a ajuns în stadiul de inutilitate. Căderea la învoială e cel mai adesea dubioasă, ascunzând un compromis; onorabil sau mai puțin onorabil. Și mai sunt: căderea în gol, căderea în derizoriu, căderea la datorie, căderea în luptă, căderea de la înălțime etc.

Așa că, să ne dorim căderea pe gânduri sau pe cea în extaz! Bine, căderea cu tronc sau cea a capului, a părului nu sunt cu nimic mai aproape de noi decât căderea prețului… Ultima a dispărut de multă vreme. Și ce promițător mai spunea poetul: „mai cade câte-o stea, mai moare câte-un rege”. Este una cu totul necesară spre a înțelege că, dincolo de toate, suntem cu toții oameni, adică supuși căderii.

Profetul Lehi a spus: „Adam a căzut, ca oamenii să poată fi; iar oamenii sunt ca să poată avea bucurie, iar Mesia vine la timpul potrivit, pentru ca El să poată mântui pe copiii oamenilor de la cădere. Prin ispăşirea lui Isus Hristos, întreaga lume va fi mântuită de la efectele căderii. Noi vom fi înviaţi şi vom fi duşi înapoi în prezenţa Domnului pentru a fi judecaţi. Da?

Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache 

A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.