Știri: ”Anna Bolena” de Gaetano Donizetti sub bagheta dirijorului român Ion Marin la Scala din Milano (31 martie 2017)

1224
ion marin madrigal la scala anna bolena
Sursa foto: http://www.festivalkrumlov.cz

Un veritabil templu al operei, Teatro alla Scala are o tradiție de peste 300 de ani și reputația unui spațiu muzical magic a fost Inaugurat oficial la data de 3 august 1778 sub numele de Nuovo Regio Ducale Teatro alla Scala prin prezentarea operei Europa riconosciuta a compozitorului Antonio Salieri. Sezonul tradițional al operei La Scala începe în ziua de 7 decembrie, ziua Sfântului Ambrozie, sfântul patron al orașului Milano. Toate spectacolele trebuie să se termine înaintea miezului nopții, ca atare, toate spectacolele mai lungi încep atât de devreme cât este necesar. După începerea spectacolului, intrarea spectatorilor nu mai este permisă. La Teatro alla Scala sau mai simplu La Scala orice muzician își dorește să ajungă măcar o dată în carieră și fiecare iubitor de operă visează să vadă măcar un spectacol.

Dirijorul de origine română Ion Marin, director de onoare al Corului Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” și președinte fondator al Programului Național Cantus Mundi, colaborează pentru a doua oară cu Teatro alla Scala, după ce în 2006 a dirijat opera Manon de Jules Massenet. În stagiunea curentă, Ion Marin pregătește premiera producției Anna Bolena de Gaetano Donizetti, care va avea loc în 31 martie 2017, în regia Mariei-Louise Bischofberger.


Anna Bolena: “Coppia iniqua” (Anna Netrebko).

Personalitate a scenei muzicale internaţionale, Ion Marin este unul dintre puţinii dirijori români care au atins celebritatea la nivel mondial, atât în aria simfonică, precum şi în cea a operei. A colaborat cu cele mai mari voci ale lumii: Plácido Domingo, Angela Gheorghiu, Renee Fleming, Waltraud Meier, Jessye Norman, Cecilia Bartoli, Jonas Kaufmann, Thomas Hampson, Ruggero Raimondi, Roberto Alagna și Dimitri Hvorostovsky. Reputația construită în sfera simfonică l-a adus la pupitrul orchestrelor europene de prestigiu: Berliner Philharmoniker, Leipzig Gewandhaus, London Symphony, Staatskapelle Desden, Bayerischer Rundfunk, Philharmonia London, Orchestra della Santa Cecilia, Orchestre National de France, St.Petersburg Philharmonic, Budapest Festival Orchestra, Czech Philharmonic, precum şi multe alte orchestre internaţionale.

Dirijează frecvent concerte în Japonia, în colaborare cu NHK Symphony şi Tokyo Metropolitan Orchestra, iar la Symphoniker Hamburg este dirijor permanent. Deși calendarul său de evenimente internaționale este unul extrem de încărcat, Ion Marin a continuat, în calitate de Director de Onoare, să direcționeze evoluția Corului Madrigal, promovând unul dintre cele mai vizionare proiecte românești de incluziune socială a copiilor prin cântul coral: Programul Național Cantus Mundi. Acesta dorește să pună pe hartă talentul, educația și dezvoltarea culturală a tinerilor din România. În 7 ani, 4100 de dirijori și 250 000 de coriști din cele 41 de județe ale României vor face parte din Programul Național Cantus Mundi.

Ion Marin se va afla la București în 26 februarie, când Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin” va susține concertul care marchează 92 de ani de la nașterea fondatorului său, dirijorul și compozitorul Marin Constantin. Întrebat despre cum ar defini arta dirijorală, maesrtul Ion Marin a spus că este ,,forma cea mai… sublimă de leadership, pentru că este un leadership nemarcat de compromisuri politice, este un leadership în care eşti obligat să te menții pe linia tradiţiei pentru că ai partitura compozitorului înaintea ta şi ai şi responsabilitatea că ceea ce laşi va merge, prin înregistrări, și către alte generații.”


 Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”Ecco la primavera de Francesco Landini

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.