Știri: Întâlnire cu curatorii expoziției retrospective dedicate fotografului francez de origine română Eli Lotar, la Paris (28 februarie 2017)

993
Eli Lotar - Journey Aboard the L’Exir Dallen circa 1933
Sursa foto: https://www.theguardian.com

Într-un interviu pe care mi l-a acordat poeta, prozatoarea, criticul literar și actrița Aurora Cornu, fosta soție a lui Marin Preda, la data de 29 ianuarie 2011, îmi spunea că atunci când a ajuns la Paris a ajutat-o și Eli Lotar, fiul scriitorului Tudor Arghezi și al profesoarei Constanţa Zissu. „Eli Lotar”, își amintea interlocutoarea mea, „era un foarte mare fotograf prin anii 30 și un om care nu a lucrat decât două săptamâni pentru un câine pe care trebuia să-l hrănească. În anii 30 o fotografie de Eli Lotar făcea cât un tablou de Picasso. Din păcate, când am ajuns eu la Paris, el nu mai fotografia decât pe Giacometti (n.r. Alberto Giacometti), pe care-l făcea în chip de statuia Bunului Dumnezeu”.

Fotograf și cineast francez de origine română, Eli Lotar (Eliazar Lotar Teodorescu, Paris, 1905-1969) s-a născut la Paris, face studiile la București, revenind definitiv la Paris în 1924 pentru a lucra în domeniul cinematografiei. În Franţa, devine în scurt timp unul din primii fotografi ai avangardei pariziene. Apropiat de Germaine Krull, care îl învaţă meseria de fotograf, și mai târziu de suprarealiști, Lotar publică în reviste de avangardă precum  Vu, Jazz,  Arts et métiers graphiques și participă la mai multe expoziţii internaţionale importante cum sunt Fotographie der Gegenwart, Film und Foto, Documents de la vie sociale.

Marți, în cadrul întâlnirilor regulate cu tinerii, Jeu de Poaume, invită publicul la o vizită ghidată – între orele 18:00 și 19:00 alături de Damarice Amao și Pia Viewing (din echipa de curatori ai expoziției, care-l include și pe Clément Chéroux). Intrarea la eveniment este gratuită pentru studenți, pentru tinerii sub 26 de ani și pentru vizitatorii care au cumpărat un bilet pentru a vizita expoziția în ziua respectivă.

Programul expoziției 
Marţi (nocturnă) : 11.00 -21.00
De miercuri până duminica : 11.00 -19.00.
Expoziția este închisă lunea

Alte evenimente din cadrul expoziției 

Marţi 28 februarie, 19.00 : Sub titlul «Eli Lotar și filmul. Debutul documentarului angajat în anii 1930» vor fi proiectate trei filme documentare:

– Prix et profits
(la pomme de terre) de Yves Allégret (1931, 20 min)
– Terre sans pain de Luis Buñuel (1933, 27 min)
– Nouvelle Terre de Joris Ivens (1934, 30 min)

Prezintă Damarice Amao et Pia Viewing

Marţi 7 martie, 19.00: «Eli Lotar și suprarealismul». Proiecţia filmului «Violon d’Ingres» de Jacques-Bernard Brunius (1937, 30 min).

Marţi 14 marstie, 18.30 : Proiecţia filmului «Aubervilliers» de Eli Lotar (1945, 25 min)

Marţi  14 martie, 19.00 : «Aubervilliers: de la filmul lui Eli Lotar la zilele noastre». Intâlnire cu Paul Smith, urbanist și istoric, și Paloma Polo, artist în rezidenţă la Laboratoarele Aubervilliers.

Expoziţia Eli Lotar (1905-1969), deschisă până pe 28 mai 2017 la Jeu de Paume 1 (Place de la Concorde, Paris) examinează, sub o nouă privire, rolul acestui actor crucial în modernitatea fotografică de-a lungul unui parcurs tematic, de la Noua viziune la filmul documentar, trecând prin peisajul urban, industrial sau maritim. Portretele sale îl așază pe Lotar alături de marii artiști ai epocii. Urmare a angajamentului său social și politic, Eli Lotar dezvoltă numeroase proiecte alături de scriitori (Jacques Prévert și Pierre Prévert), oameni de teatru (Antonin Artaud și Roger Vitrac) și regizori (Joris Ivens, Alberto Cavalcanti și Luis Buñuel).

Expoziţia reunește peste o sută de tiraje de epocă localizate recent în aproximativ 15 colecţii și instituţii internaţionale, cât și o selecţie de aproximativ o sută de documente (cărţi, reviste, scrisori, negative, filme) constituind nucleul operei lui Lotar.

Prezenţa lui Eli Lotar în avanposturile modernismului a făcut obiectul unei recunoașteri tardive; de abia la începutul anilor 1990, Centrul Pompidou organizează prima retrospectivă care îi este consacrată. De atunci, noile studii în domeniul suprarealismului, al fotografiei dintre cele două războaie mondiale, dar și al cinematografiei au permis o nouă privire asupra operei sale și, de asemenea, restituirea singularităţii traiectoriei universului său vizual.

Expoziţia retrospectivă este organizată de Centrul de expoziţii Jeu de Paume și Centrul Georges Pompidou, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la fondarea Centre Georges Pompidou din Paris. Evenimentul este sprijinit de Institutul Cultural Român din Paris.

Prețul unui bilet de intrare este de 10 EURO (tarif întreg) și 7,50 EURO (tarif redus). Prețul unui bilet de intrare pentru proiecțiile de filme este de 3 EURO. Biletele pot fi rezervate direct de la casieriile Jeu de Paume sau online accesând link-ul http://billetterie.jeudepaume.tickeasy.com/fr-FR/accueil.

 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.