Știri: Artiști excepționali, Mikhail Baryshnikov și Robert Wilson, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (9–18 iunie 2017, România)

710
festivalul international de teatru de la sibiu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) este cel mai important festival anual de artele spectacolului din România şi primul ca amploare şi importanţă din lume, potrivit directorului Constantin Chiriac, care conduce și Teatrul ”Radu Stanca” din Sibiu.

Mikhail Baryshnikov
Mikhail Baryshnikov

Cea de-a XXIV-a ediţie a festivalului propune un program care aduce în orașul de pe Cibin peste 2850 de artiști din peste 70 de ţări, care prezintă peste 500 de evenimente în 67 de spaţii de joc, aşteptând zilnic peste 65.000 de spectatori. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural local şi regional, operatori culturali străini, zeci de mii de spectatori din comunitatea locală, regională şi internaţională se întâlnesc la Sibiu pentru a întregi pe parcursul a zece zile, sărbătoarea Thaliei.

Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), care în acest an se desfăşoară în perioada 9–18 iunie, sub genericul ”Iubire”, îi are ca invitaţi de marcă pe celebrul dansator şi coregraf american Mikhail Baryshnikov, artistul avangardist Robert Wilson şi regizorul Varely Fokin.

Robert Wilson
Robert Wilson

Tot la această ediție a festivalului, va ajunge la Sibiu și cunoscutul artist Robert Wilson, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai teatrului de avangardă, ce articulează forța și originalitatea viziunilor sale scenice. Robert Wilson este unul dintre invitații de onoare ai acestei ediții, la finalul căreia va primi o stea pe Aleea Celebrităților, în semn de recunoaștere a contribuției extraordinare în domeniul teatrului.

De asemenea, în programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, sunt prezentate montări clasice sau cu abordări moderne, rupte din cotidian sau spunând povești cu tâlc. Spectacolele create de instituții teatrale din România invită publicul la redescoperirea viziunilor regizorale de la noi din țară. Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara prezintă Controversa de la Valladolid”, în regia lui Radu Jude. Datorită numărului mare de solicitări, Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu a programat o nouă reprezentație a spectacolului ”Metamorfoze”, în regia lui Silviu Purcărete, pe 10 iunie, de la ora 21.30, la Fabrica de Cultură. Reprezentațiile spectacolului din cadrul FITS 2017 sunt ultimele care se joacă la Sibiu.

Deșteptarea primăverii
Imagine din spectacolul ”Deșteptarea primăverii”

”Deșteptarea primăverii”, în regia lui Vlad Cristache, punctează conflictul dintre generații și contradicțiile interioare ale tinerilor, aruncând în aer norme, limite și secrete ale vârstei adolescentine. Spectacolul prezentat de Teatrul Mic aduce pe scenă și muzica live, intepretată de trupa românească de rock alternativ, „Firma”. ”N-ai tu treabă!” este o adaptare scrisă de Cătălin Ștefănescu, după ”Dănilă Prepeleac” de Ion Creangă, pusă în scenă de Teatrul ACT, în regia lui Alexandru Dabija. ”Pentru mulți dintre noi, azi, minunata poveste a lui Creangă poate să pară ceva nostim, dar de o dezarmantă naivitate.”

Imagine din spectacolul ”N-ai tu treabă”
Imagine din spectacolul ”N-ai tu treabă!”

FITS oferă cadrul propice pentru crearea de parteneriate culturale între instituţii de învăţământ superior de artă teatrală şi management cultural din România şi din state membre ale Uniunii Europene și artiști consacrați din domeniul artelor spectacolului. Printre școlile care vor fi prezente la Sibiu în acest an sunt: Academy of Performing Arts in Bratislava, Academy of Music and Performing Arts in Brno, Brown University, Yale University, The National Academy of Theatre and Film Arts, Sofia, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice Chișinău, Kaposvar University – Faculty of Arts, Freiburger Schauspielschule, Leeds Becket University, Moncton University, The Academy of Arts in Osijek, Pace University, Suffolk Comunity College, The Aleksander Zelwerowicz National Academy of Dramatic Art in Warsaw, The Central Academy of Drama in Beijing, The University of St. Mark & St. John Plymouth England, Universitatea de Arte Tg Mureș, Universitatea ”Babes Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografie ”I. L. Caragiale” și Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Prin Sezonul de ateliere se oferă studenţilor şi cadrelor universitare, precum și tinerilor profesionişti români şi străini din domeniul artelor spectacolului, posibilitatea unui schimb activ, la cel mai înalt nivel, de informaţie şi de aplicaţii practice realizate împreună cu unii dintre cei mai importanţi specialişti ai lumii, din domeniile artei actorului, al regiei de teatru, criticii teatrale, scenografiei, managementului şi marketingului de eveniment cultural.

În respectul excelenței pe care Festivalul a propus-o de-a lungul timpului, s-a dezvoltat la Sibiu o școală doctorală în artele spectacolului și în management cultural, iar această școală a dezvoltat împreună cu 19 din cele mai importante universități ale lumii o platformă de doctorate exemplare în artele spectacolului și management cultural. Printre parteneri sunt enumerate universități precum: Sorbona, PACE University New York, BROWN University din SUA, University of the Arts London, Leeds Beckett University, precum și Universitatea de Arte din Berlin, 2 mari universități din China, 3 mari universități din Japonia etc.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Naţional „Radu Stanca”, Primăria Municipiului Sibiu, Ministerul Culturii, diverşi sponsori din sectorul privat. Festivalul se află sub patronajul Preşedinţiei României, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. De asemenea, festivalul este sprijinit de parteneri şi numeroase structuri internaţionale, precum Institutul Adam Mickiewicz, Institutul Polonez, Institutul Ceh, Institutul Cervantes, British Council, Goethe Institut, Serviciul Cultural al Ambasadei S.U.A, Institutul Confucius ș.a.

Accesul publicului la evenimentele programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17. Până în 18 iunie 2017, agenția funcționează în intervalul 9.00–20.00.

Bilete pot fi achiziționate și online, prin portalul www.eventim.ro, sau din reţeaua naţională a magazinelor Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

Arhiva Theatrum

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.