Știri: Astăzi, 1 septembrie 2023, începe Seria Concertelor de la miezul nopții la Ateneul Român  

70
Concertele de la miezul noptii - RO - landscape (1)

Logo Festival EnescuSeria Concertelor de la Ateneu continuă în această după-amiază, de la ora 16.30, cu ansamblul parizian „Ensemble Intercontemporain”. Concertul va fi dirijat de Pierre Bleuse, iar repertoriul va fi format exclusiv din lucrări ale unuia dintre cei mai avangardiști compozitori ai secolului XX, György Ligeti: Concertul de cameră pentru 13 instrumentiști; Concertul pentru pian și orchestră, solist: Sébastien Vichard; Concertul pentru violoncel și orchestră, solist: Renaud DéjardinConcertul pentru vioară și orchestră, solistă: Jeanne-Marie Conquer.

Biletele sunt disponibile aici.

Tot astăzi, Seria Mari orchestre ale lumii aduce la Sala Palatului, de la ora 19.30, primul concert susținut de Orchestra Teatrului Capitole din Toulouse, dirijată de Christian Badea. Orchestra va avea alături și Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului Ciprian Țuțu, iar solist va fi Renaud Capuçon (vioară). În program: Enescu, Isis, poem simfonic pentru cor de femei și orchestră (terminat postum de Pascal Bentoiu); Chausson, Poème pentru vioară și orchestră, op. 25; Ravel, Rapsodia „Tzigane” pentru vioară și orchestră; Saint-Saëns, Simfonia nr. 3 în do minor, cu orgă,  op. 78.

Biletele sunt disponibile aici.

Concertul de la Sala Palatului va fi transmis în direct pe site-ul festivalului, TVR Cultural, Radio România Cutural și Radio România Muzical.

Azi începe și Seria Concertelor de la miezul nopții, cu recitalul sopranei Olga Peretyatko alături de tenorul Marius Vlad Budoiu, acompaniați de pianiștii Matthias Samuil și Horea Haplea. În program: lieduri și arii Brahms, Schubert, Mozart, Ceaikovski ș.a. și Puccini plus un inedit duet al celor doi soliști pe muzică de Franz Lehár. Mai multe detalii despre program aici.

Biletele sunt disponibile aici.

Olga Peretyatko, una dintre cele mai apreciate soprane din lume, a reușit să se impună pe plan internațional atunci când a fost premiată în cadrul prestigiosului concurs „Operalia” al lui Plácido Domingo. De atunci, a fost invitată cu regularitate la aproape toate dintre cele mai importante teatre de operă, săli de concerte și festivaluri, inclusiv La Scala, Opera de Stat din Berlin, Opera Regală Covent Garden, Teatrul Bolshoi, Metropolitan Opera, Festivalul Aix-en-Provence, Filarmonica din Berlin, Théâtre des Champs-Élysées, Teatro Colón și multe altele.

„Olga Peretyatko cântă splendid” (The New York Times); „În ultimii ani, vocea ei agilă a devenit mai flexibilă, a dezvoltat o profunzime luxoasă” (Badische Zeitung) – așa a descris-o presa internațională pe cântăreață. A fost numită, pe bună dreptate, una dintre cele mai remarcabile cântărețe de operă ale generației sale.

Repertoriul principal al Olgăi include roluri pentru soprană de coloratură, în opere de Mozart, Donizetti, Bellini, Rossini, Verdi și alți compozitori. Printre teatrele în care a concertat, se numără Metropolitan Opera, Covent Garden, La Scala, Opera de Stat din Viena, Opera din Berlin și multe altele, precum și festivaluri prestigioase din Salzburg, Baden-Baden, Aix-en-Provence și Pesaro.

Olga Peretyatko s-a născut și a crescut în Sankt Petersburg, Rusia, și și-a început cariera muzicală cântând în corul de copii al Teatrului Mariinsky. După ce a obținut o diplomă de performanță ca dirijor de cor, a continuat să studieze canto la Hanns Eisler –Hochschule für Musik din Berlin, la studioul de operă de la Opera de Stat din Hamburg și la Accademia Rossiniana din Pesaro, Italia.

Vocea și prezența scenică unică și convingătoare îi permit lui Peretyatko să interpreteze o mare varietate de roluri de operă, de la cele umoristice la cele tragice. Ea a colaborat cu cei mai renumiți regizori și dirijori de scenă ai vremurilor noastre. Printre cei mai notabili parteneri artistici ai ei se numără Kirill Petrenko, Zubin Mehta, Valery Gergiev, Yury Temirkanov, Lorin Maazel, Alberto Zedda, Daniel Barenboim, Dmitri Tcherniakov și Robert Lepage, a cărui producție aclamată din 2009 a operei Le Rossignol de Stravinski la Toronto   i-a confirmat statutul de vedetă.

Olga a lansat șase albume foarte apreciate de critica muzicală, prin casa de discuri Sony Classical, și a primit numeroase premii prestigioase, printre care OPUS Klassik (2018), ECHO Klassik (Cel mai bun album solo, 2015) și Premio Franco Abbiati della Critica Musicale Italiana.

În 2017, a interpretat rolul principal, Leila, în producția lui Wim Wenders a operei Căutătorii de perle de Charles Bizet la Opera de Stat din Berlin, dirijată de Daniel Barenboim.

Olga Peretyatko este o vedetă invitată la cele mai prestigioase festivaluri de operă, inclusiv la cele din Salzburg, Baden-Baden, Aix-en-Provence și Pesaro, în cadrul cărora înregistrări video ale interpretărilor sale din operele Matilda di ChabranSigismund și Scara de mătase au fost publicate de DECCA, Arthaus Musik și Opus Arte.

Printre cele mai memorabile spectacole ale sopranei se numără un concert susținut la baza Turnului Eiffel din Paris pentru a sărbători Ziua Bastiliei, la care au asistat peste 600.000 de persoane, fără a mai menționa audiența televiziunilor internaționale de mai multe milioane de persoane. La Kennedy Center din Washington, a interpretat Patru ultime cântece de Richard Strauss alături de Orchestra Simfonică Națională. Același repertoriu a fost prezentat în timpul unui amplu turneu în China cu Orchestra Simfonică din Montreal, sub bagheta maestrului Kent Nagano, iar o înregistrare a concertului realizat la Nantes a fost difuzată pe canalul de televiziune franco-german ARTE timp de mai mulți ani.

Cel mai recent proiect discografic al ei este poate cel mai personal și neobișnuit experiment al carierei sale extraordinare de până acum. Produs de legendara casă de discuri rusă Melodiya, acest album este dedicat primei sale fiice, Maya, care a venit pe lume în ianuarie 2021. Acesta reunește 23 de cântece de leagăn din diferite colțuri ale lumii, selectate personal de Olga și cântate în limbile lor originale. Printre acestea se numără și muzică de compozitori precum Mozart, Brahms, Ceaikovski și Wagner, precum și super hituri precum Summertime de Gershwin și chiar cântece etnice străvechi. De asemenea, include o piesă originală Mantra, creată de doamna Peretyatko, în colaborare cu pianistul ei, Semjon Skigin.

Evenimente conexe

București:

27 august–24 septembrie                                                                                             Sala Palatului, Foaier etaj

WOLFGANG – O INSTALAȚIE-PERFORMANCE FILMATĂ ÎN VR, DE GIGI CĂCIULEANU
Art Production Foundation with the support of JTI producători
Gigi Căciuleanu idee, regie, coregrafie
Wolfgang Amadeus Mozart muzica
Corina Boboc-Giorgescu design spațiu/costume
Sică Grădișteanu light designer
Les Ateliers NOMAD post-producție 360VR
Camera 360: 24ore7zile
Lelia Marcu-Vladu Regina Nopții
Lari Giorgescu Visătorul
Ana Iacob ArlecchinA
Bogdan Iacob ColombinO

Concept:

Patru personaje evoluează într-un spațiu mozartian atemporal:

  • Wolfgang – visătorul trăind printre năluciri și teatrale fantome…
  • ColombinO & ArlecchinA – o parafrază a celebrului cuplu de commedia dell’arte care se nutrește de certuri și împăcări amoroase…
  • Regina Nopții – eterna divă mozartiană…

Cine visează pe cine? Toate permutările sunt nu numai posibile, dar și dorite… Fără cuvinte… Numai muzica vorbește ca să înșire fiecăruia a sa poveste…

Un moment de deconectare coregrafică, poetică și imersivă.

27 august–24 septembrie   

Sala Palatului
MUZEUL „ENESCU” ÎN TIMPUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL „GEORGE ENESCU”
George Enescu în Franța
Expoziție foto-documentară ce valorifică documente din arhiva Muzeului Național „George Enescu”.

Cristina Andrei, Adina Sibianu, concepție și realizare; Oana Carianopol, grafică

1–24 septembrie

UNMB

MUZEUL „ENESCU” ÎN TIMPUL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL „GEORGE ENESCU”

George Enescu pe continentul american

Expoziție foto-documentară bazată pe reconstituirea prodigioasei activități muzicale ale lui George Enescu, desfășurată în multiple ipostaze (compozitor, violonist, dirijor, pianist) în perioada 1923–1950.

Irina Nițu, concepție și realizare; Horia Nițu, grafică.

Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundația ArtProduction

Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București

Sponsori principali: Rompetrol, BRD

Sponsori: Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, L’Or , Mobexpert, Casa de Flori, DORNA,  Liliana și Peter Ilica Foundation, La Mama; SANADOR;

Cu sprijinul: Yokko,  Paradigma Film, Crowdfavorite, SSG

Furnizor servicii juridice: Țucă Zbârcea și Asociații

Transportator oficial: Tarom

Parteneri ospitalitate: Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson, Intercontinetal Athenee Palace, Novotel City Center, Mercure City Center, Ibis Styles City Center;


Parteneri media principali:
 Antena 3 CNN, RFI, HotNews, Agerpres.

Parteneri media internaționali: Euronews, Mezzo, Bachtrack

Parteneri media: EuropaFM, Elle, AList Magazine, Psychologies, Zile și Nopți, Scena 9, Revista Tarom, BIZ, Haute Culture, Igloo, Revista Zeppelin, Capital, Urban.ro, Evenimentul istoric, Leviathan, Evz.ro, Capital.ro, IQads, Ziarul Metropolis, The Institute, Catchy, Presshub, Modernism.ro, Life.ro.

*

Asociația Culturală Leviathan, editor al portalului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale „Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional „George Enescu” 2023.

Pe acest portal veți găsi toate informațiile necesare, programul zilnic al Festivalului, prezentarea muzicienilor invitați, date despre lucrările din programe, relatări, cronici, fotografii. În revista „Leviathan”, nr. 4, octombrie–decembrie 2023 vom publica o sinteză a Festivalului și cronici ale concertelor.

leviathan partener media festivalul george enescu

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2023

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2021

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2020/2021

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Cronica muzicală

Arhiva rubricii Musica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.