Știri: Basul Dragoljub Bajic, invitat în spectacolul ”Don Carlo” de Giuseppe Verdi la Opera Națională București (23 mai 2019)

62
Imagine din spectacolul ”Don Carlo” de Verdi, Opera Națională București. Fotografie de Sebastian Bucur
Imagine din spectacolul ”Don Carlo” de Verdi, Opera Națională București. Fotografie de Sebastian Bucur

logo rubrica musica leviathan.roOpera Națională București prezintă joi, 23 mai 2019, începând cu ora 18.30 ”Don Carlo”, operă în patru acte de Giuseppe Verdi. Regia, decorul, costumele și luminile spectacolului poartă semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. Corul Operei Naționale București este pregătit de Daniel Jinga.

Distribuția: Don Carlo: Adrian Dumitru; Elisabetta: Bianca Mărgean; Filippo II: Dragoljub Bajic – invitat; Rodrigo, marchese di Posa: Vicențiu Țăranu; Principessa d’Eboli: Oana Andra; Grande Inquisitore: Marius Boloș; Il frate: Filip Panait; Tebaldo: Andreea Novac; Conte di Lerma: George Vîrban; Una voce dal cielo: Mădălina Barbu.

Dragoljub Bajic. Sursa foto: ONB
Dragoljub Bajic. Sursa foto: ONB

Basul Dragoljub Bajic, originar din Belgrad, a absolvit Facultatea de Arte Muzicale din același oraș, sub îndrumarea profesorului Nikola Mijailovic. Este una dintre cele mai frumoase voci din ultimii ani.

Bucurându-se de un timbru nobil, tonalități colorate, profunzime a interpretării, o muzicalitate excepțională și o tehnică fără cusur lăudată deopotrivă de către public și critici de specialitate, Dragoljub Bajic a interpretat de-a lungul carierei roluri, dintre care amintim: Sarastro în ”Flautul fermecat” de W. A. Mozart, Don Basilio în ”Bărbierul din Sevilla” de G. Rossini, Raimondo în ”Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, Zaccaria în ”Nabucco” de G. Verdi, Sparafucile în ”Rigoletto” de G. Verdi.

Mario de Carlo despre spectacolul ”Don Carlo” de Giuseppe Verdi: ”Rolul de regizor (și decoruri, costume și lumini) în cazul Don Carlo este ca și cum te-ai arunca de pe stânca din Acapulco. Chiar dacă știi că vei scăpa cu viață – pentru că alții au făcut asta înaintea ta – riscul de a fi rănit este mare; și, mai presus de toate, tensiunea adrenalinei se ridică la niveluri critice. Emoțiile atât de puternice și pline de satisfacții un sunt ușor de demonstrat, în fața altor titluri. În Don Carlo ne aflăm față în față cu personaje enorme. Este adevărat că acest lucru se întâmplă în multe lucrări de Verdi (să ne gândim la Violetta, la Rigoletto, Azucena, dar nu numai), însa aici toți sunt giganți și se mișcă toți împreună!”

Video: Sebastian Bucur, Opera Națională București

Cu un libret în limba franceză semnat de Joseph Méry şi Camille du Locle, după tragedia lui Friedrich Schiller, opera ”Don Carlos” i-a fost solicitată lui Verdi de către Opera din Paris – unde a avut loc și premiera la data de 11 martie 1867. Compozitorul a revenit apoi asupra lucrării sale, dăruind contemporanilor şi o versiune în limba italiană care a fost prezentată la Teatro alla Scala din Milano la 10 ianuarie 1884. Astfel, opera ”Don Carlos” comandată de francezi a devenit în ţara lui Verdi ”Don Carlo”, versiune reprezentată frecvent în paralel cu cea originală, în limba franceză.

Povestea lucrării are ca punct de plecare situaţia politică şi socială din Europa secolului al XVI-lea. Posibila căsătorie a tânărului Carlo, fiul regelui Filip al II-lea, cu prinţesa Elisabeta de Valois, fiica regelui Henri al II-lea, are ca scop aducerea păcii între Franţa şi Spania, țări aflate în război la acea vreme. În ciuda aşteptărilor, cei doi se îndrăgostesc, însă regele Spaniei se împotriveşte dorinţei celor doi, căsătorindu-se el însuşi cu tânăra prinţesă. Istoria, politica, religia și dragostea se împletesc ingenios într-un subiect ce conţine şi o mare parte de ficţiune, acurateţea istorică fiind relativă de dragul poveștii.

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10:00 – 13:00 și 14:00 – 19:00).

Sponsor oficial: Enel Green Power
Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas, Bograve Luxury
Parteneri: Artmark, Sansha
Partener de tradiție: RFI România
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei.

Comunicat al Operei Naționale București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.