Știri: „Caligula”, după Albert Camus, premieră TV (8 noiembrie 2020, TVR 2)

88
Sursa foto: TVR
Sursa foto: TVR

Caligula, după Albert Camus, cel mai nou proiect al Casei de Producţie TVR, a avut proiecția de gală anul acesta, în septembrie, în cadrul stagiunii Teatru în TVR, exact în ziua în care s-au împlinit 75 de ani de la premiera absolută (26 septembrie 2020). Acum, Caligula ajunge la publicul larg în premieră TV, duminică, 8 noiembrie 2020, de la ora 22.35, pe TVR 2.

Regia: Silviu Jicman. Traducere de Alice Georgescu. În distribuție: Demeter András, Daniela Nane, Gavril Pătru, Ioan Chelaru, Mihai Ciucă, Andrei Finți, Ion Haiduc, Cristian Jicman, Lari Giorgescu, Alexandru Bindea, Marius Calugărița, Mihai Gruia Sandu. Muzica: Gabriel Bassarabescu. Scenografia: Bristena de Satmaari. Coregrafia: Corina Aldea. Directori de imagine: Ovidiu Guzu, Vlad Micu.

Caligula își dorește luna de pe cer, iubește poezia și arta, trezoreria statului i se pare puțin importantă și singurătatea o stare de fapt. Cum a guverna înseamnă a fura, ordonă ca senatorii și cei bogați să își doneze averile în favoarea statului și apoi să fie uciși. Distrugându-i pe toți, se distruge și pe el înainte de a obține imposibilul –  luna.

Albert Camus a scris Caligula în 1938 după ce a citit Viața celor 12 Cezari a lui Suetoniu. Avea 25 de ani și visa să joace el însuși rolul împăratului roman însetat de sânge. În 1944 piesa a fost publicată la Gallimard. În patru acte, în proză, această „tragedie a inteligenței” a avut premiera în 26 septembrie 1945, la Teatrul Hébertot din Paris, cu Gérard Philipe în rolul titular. Caligula este împăratul roman Caius Iulius Caesar Germanicus care, asemenea nepotului său Nero, a fost unul dintre cei mai cruzi tirani ai Romei. Poreclit Caligula (caligae, cizmuliță), Caius Germanicus este unul dintre cei 12 Cezari ai lui Suetoniu. Extravagant și inuman, omoară fără judecată, umilește senatorii și pe toți supușii puterii sale absolute. O extravaganță este ridicarea calului său Incitatus la rangul de consul.

Detalii din culise şi declaraţii: http://tvr2.tvr.ro/din-culisele-celui-mai-nou-proiect-al-casei-de-productie-tvr-caligula_29731.html

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+. Producător coordonator: Demeter András István.

https://www.instagram.com/casadeproductietvr/   

Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.