Știri: Carte și elektrodoine la Institutul Cultural Român de la Berlin

708
proza romaneasca elektrodoine icr berlin

Polonius: Ce citeşti, măria-ta?
Hamlet: Vorbe, vorbe, vorbe.” (Hamlet de William Shakespeare, Actul II, Scena 2, traducere de Ion Vinea)

Astăzi, 16 februarie 2017 este Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI), eveniment global marcat de milioane de oameni în peste 100 de țări, organizat de către Lit World. Poate că nu întâmplător, astăzi, 16 februarie 2017, la ora 18.30, la Institutul Cultural Român de la Berlin romanista Elsa Lüder, alături de scriitorii Adina Popescu și Călin Torsan, prezintă antologia de proză românească Einladung nach Rumänien. Klassische und moderne Erzählungen, publicată în 2016 la editura germană Noack und Block. Volumul reunește câteva voci reprezentative din peisajul literar românesc contemporan, precum Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Nicoleta Esinencu, Irina Nicolau, Adina Popescu, Adrian Șchiop, Dan Sociu, Călin Torsan, Varujan Vosganian și alții. Cu toate acestea, selecția nu se rezumă doar la literatură contemporană, ci juxtapune aceste texte noi cu alte texte mai vechi din literatura română. Duo-ul improvizator, Călin Torsan (fluieră)  și Vasile Gherghel (samples și live electronics) vor acompania muzical lectura cu un repertoriu experimental marca ”Multumult”, care ne va conduce în starea sonoră de elektrodoine, încercând să țină timpul pe loc. Să-l contrazică, făcând din Cândva Acum. Totul împănat bine, ca bulzul păcurarilor, cu o proiecție video dintr-un trecut foarte prezent.
http://www.multumult.ro/

Multumult își propune practicarea exclusivă a muzicii liber improvizate și crearea unui grup unde să se poată întâlni și manifesta diverși artiști improvizatori. Asta explică desele avataruri ale membrilor trupei, când acustice, când electronice, luând forma mereu schimbătoare a duetelor, a triourilor sau a formulelor de cvartet. În decembrie 2015, la casa Thirsty Leaves Music din Salonic, Multumult a lansat albumul de debut intitulat ZIGZAG, care conține 3 piese și a fost înregistrat împreună cu Andrei Kivu (violoncel electric) și Juan Carlos Negretti (baterie). Ilustrarea live a filmului mut Din groazele lumei, lansarea discului (ambele desfășurate în 2015) și apariția recentă din UNAgaleria sunt concertele emblematice de până acum ale Multumult.

Elsa Lüder este romanist, lingvist și traducător independent, profesor de limbă și literatură română în cadrul secției de limbă română de la Universitatea Freiburg. Ea organizează anual „Academia de vară de la Marea Neagră”, un workshop de literatură română și traduceri din localitatea Vama Veche. În vederea realizării publicației Einladung nach Rumänien, Elsa Lüder a organizat la Freiburg o serie de ateliere de traduceri literare cu studenți și traducători amatori. Prin proiectele sale, Elsa Lüder dorește să contribuie la formarea unei noi generații de traducători profesioniști de literatură română în limba germană.

Adina Popescu este o cunoscută ziaristă la revista „Dilema Veche”. Articolele ei au câștigat prestigioase premii de jurnalism, cum ar fi Premiul agențiilor ONU pentru mass-media și Marele Premiu la secțiunea culturală a concursului „Tânărul jurnalist al anului 2006″ organizat de Freedom House. A scris literatură pentru copii și scenarii de film. Este autoarea următoarelor volume și publicații: Miriapodul hoinar și alte povești, Mari povești românești pe înțelesul celor mici, Ordinul Povestitorilor. Revistă de scriere creativă și alte forme de magie, O istorie secretă a Țării Vampirilor.

Recomandat de o activitate scenică începută încă din anii 80, dacă luam în calcul primele apariții realizate cu un ansamblu de copii, Călin Torsan s-a remarcat în tot acest interval prin muzică, teatru și literatură, toate sub semnul avangardei și experimentului. Biografia sa artistică este sinuoasă și în același timp coerentă, deoarece a știut sa valorifice întâmplarea și arbitrarul într-un mod remarcabil. Călătoriile în scopuri artistice de-a lungul și de-a latul ţării, alături de cele din Ungaria, Italia, Germania ori Japonia,  sunt decisive în parcursul artistic al lui Călin Torsan.

Vasile Gherghel este muzican și fondator al Electron Labs, absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima, secția chitară clasică. Este pasionat de muzică clasică, muzică electronică și programare muzicală. Este unul dintre membrii principali ai proiectului muzical Multumult.

Arhiva Nuntiatum

Arhiva Musices

Arhiva Litterae

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.