Știri: Proiecția lungmetrajului ”Sunt o babă comunistă” în regia lui Stere Gulea la Istanbul (25 aprilie 2017)

825
Stere Gulea - Sunt o baba comunista

Marți, 25 aprilie 2017, la ora 19.00, la Centrul Cultural Akbank (Şehit Muhtar Mahallesi, İstiklal Cd. No.8, 34435, Beyoğlu) va avea loc proiecția peliculei ”Sunt o babă comunistă” în regia lui Stere Gulea. Proiecția se desfășoară în cadrul primei ediții a  Festivalului Filmului Românesc de la Istanbul, un proiect inițiat de Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul.

Povestea filmului ”Sunt o baba comunistă” este o adaptare după bestseller-ul omonim scris de Dan Lungu. Scenariul semnat de Lucian Dan Teodorovici și Stere Gulea reproduce atmosfera din carte și păstrează nota umoristică a romanului, dar, în același timp, îi conferă filmului unicitate și originalitate. Regizorul Stere Gulea declara că ”deși aparent s-ar putea spune că nu s-a păstrat foarte mult din carte, la o analiză mai atentă, se poate constata că filmul redă cu fidelitate o mare parte a acțiunii din roman”.

Turnat în 24 de zile, ”Sunt o babă comunistă este o poveste despre ”nostalgicii” regimului ceaușist, țesută în jurul Emiliei (Luminița Gheorghiu), ”baba comunistă”, care personifică o întreagă generație de oameni nevoiți să se adapteze după căderea comunismului. Colapsul regimului care i-a oferit oportunitatea ascensiunii sociale, o forțează pe Emilia și pe soțul ei pensionar (Marian Râlea) la un modus vivendi dominat de sărăcie și neajunsuri. În acest context, viața liniștită, de provincie, a celor doi este dată peste cap atunci când fiica lor Alice (Ana Ularu) se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american, Alan (Collin Blair). Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situație complicată și în același timp amuzantă. Părinții fetei află că tânărul cuplu trece prin probleme financiare grave, așa că sunt dispuși la orice sacrificiu pentru ca viitoare familie a fiicei lor să nu ducă lipsă de nimic…

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.