Știri: Centenar Vasko Popa (29 iunie 2022)

25
vasko popa

Ambasada Republicii Serbia la București, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române, Uniunea Scriitorilor din România și Uniunea Sârbilor din România, este onorată să prezinte un eveniment literar și o expoziție dedicată celor 100 de ani de la nașterea marelui poet Vasko Popa.

Miercuri, 29 iunie 2022, la ora 19.00, vă invităm la Muzeul Național al Literaturii Române, la sediul din Calea Griviței 64-66, pentru a celebra viața, personalitatea și opera lui Vasko Popa, cunoscut poet liric modern nu numai în patria sa, ci și în străinătate, fiind unul dintre cei mai traduși poeți din Serbia. Cu acest prilej va fi vernisată o expoziție dedicată memoriei scriitorului.

Scriitor, editor și traducător sârb, Vasko Popa s-a născut în 1922. După război, a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității din Belgrad. În 1953 a publicat prima sa mare colecție de versuri, Kora. A urmat o serie de alte șapte volume între 1956 și sfârșitul anilor 1970, care i-au adus mai multe premii literare. Poezii culese, 1943–1976, în traducere în limba engleză, a apărut în 1978, cu o introducere a poetului britanic Ted Hughes.
În 1972 a fost ales membru al Academiei Sârbe de Științe și Arte.
A murit în 1991, la Belgrad.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.