Știri: Cineaști spanioli la debut: ”Opere prime. Istorii şi Cântece” (20 noiembrie, 27 noiembrie, 4 decembrie, 12 decembrie 2017, București)

549
operas primeras institutul cervantes

logo rubrica imago leviathan.roProgramul ”Operas primeras” (”Opere prime”), organizat de Institutul Cervantes şi Fundaţia SGAE (Societatea Generală a Autorilor şi Editorilor) din Spania are ca scop promovarea operelor acelor cineaşti spanioli aflaţi în primele etape ale carierei lor artistice sau care colaborează artistic cu regizori sau regizoare aflate la debut. Este un program ambiţios care pune în valoare operele artistice ale cineaştilor emergenţi, un program care îi încurajează pe tinerii artişti şi care pune în valoare particularităţile tematice şi formale ale noii cinematografii spaniole contemporane.

Intitulat, în 2017, ”Istorii şi Cântece”, programul ”Opere prime” reafirmă importanţa pe care o are muzica pentru configurarea argumentală şi tematică a oricărui film. Filmele alese pentru a ilustra acest demers creativ, se apropie, fiecare în felul său, de o anumită formă narativă şi emoţională proprie pieselor muzicale. De la perspectiva comportamentală şi familială din ”La puerta abierta” (”Uşa deschisă)”, unde muzica serveşte pentru a dubla melodrama, până la forma copilăroasă de a-şi sublinia feminitatea pentru care pledează ”María (y los demás) (”Maria [şi ceilalţi]”), cântecele apar ca spaţii ale libertăţii şi fanteziei. La alt pol al spectrului cinematografic, filmul ”La pols (Cenuşa)” recurge la muzică pentru a se opri asupra spaţiului dramatic al familiei. ”La muerte en La Alcarria” (”Moartea în La Alcarria”) schiţează o hartă muzicală a unui spaţiu geografic adus în atenţie de o seamă de muzicanţi care par fantome ale trecutului.

Filmele alese pentru această ocazie vor rula, în versiune originală, cu subtitrare în limba engleză. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile. Rezervări: cultbuc@cervantes.es.

Program:

Luni, 20 noiembrie 2017, ora 19.00
”La muerte en La Alcarria” (”Moartea în La Alcarria”), regia: Fernando Pomares, muzica: Los Hermanos Cubero (Enrique Ruiz Cubero, Roberto Ruiz Cubero), 2015. 83 min.
În prezența regizorului Fernando Pomares.

Luni, 27 noiembrie 2017, ora 19.00
”La pols”/”Cenuşa”, regia: Llàtzer Garcia, Spania, muzica: Ramón Rodríguez Quintana (The New Raemon), Spania, 2016, 85 min.

Luni, 4 decembrie 2017, ora 19.00
”La puerta abierta”/”Uşa deschisă”, regia: Marina Seresevsky, muzica: Mariano Marín, Spania, 2016, 84 min.

Luni, 12 decembrie 2017, ora 19.00
”María (y los demás)/”Maria (şi ceilalţi”, regia: Nely Reguera, muzica: Nico Casal, Spania, 2016. 92 min.

Eveniment organizat de Instituto Cervantes de Bucarest.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.