Știri: „Comunitate în solitudine”, expoziție prezentată în parteneriat cu Fundația Art Encounters (15 septembrie–4 octombrie 2022, Timișoara)

28
comunitate in solitudine afis (1)

Proiectul Community in the time of division prezintă publicului, între 15 septembrie și 4 octombrie 2022, la sediul Fundației Art Encounters din Timișoara, expoziția Comunitate în solitudine, curatoriată de Andreea Căpitănescu, ce cuprinde lucrări realizate de Matei Bejenaru, Gabriela Mateescu, Andrei Mateescu, Liliana Mercioiu-Popa, Ghenadie Popescu, alături de două tinere absolvente ale Universității de Vest din Timişoara, Ana Maria Szollosi și Natalia Silaghi.

De asemenea, în zilele de 14 și 15 septembrie, între orele 10.00 și 12.00, va avea loc un atelier foto-video coordonat de artistul Matei Bejenaru, la sediul Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Expoziția va fi vernisată pe data de 15 septembrie la ora 19.00.

Expoziția Comunitate în solitudine are ca temă centrală solitudinea și noile forme de-a fi împreună. În fața izolării forțate și ca răspuns imediat la o agresiune deschisă, artiștii invitați dezvoltă spații fizice și virtuale de întâlnire, dialog, revoltă și reflecție. Lucrările expuse evocă un timp și mediu specific, care ne-au marcat existența socială colectivă și individuală, alterând expresivitatea și emoția artistică, deseori înlocuite de anxietate și teamă.

Comunitate în solitudine, expoziție prezentată în parteneriat cu Fundația Art Encounters (15 septembrie– 4 octombrie 2022, Timișoara)

Artiștii participanți în cadrul expoziției surprind prin creațiile lor implicarea în diferite micro-cosmosuri sociale, realizează o analiză subiectivă a rolului comunităților artistice/non-artistice în politica de recuperare din criza Covid-19 și a conflictelor recente.

Ana Maria Szollosi, Open Door (pictură pe hârtie); Gated Nature, Untitled (picturi pe pânză)

Gabriela Mateescu, When I want to breathe fresh air I open the window (video)

Gabriela Mateescu și Andrei Mateescu, Isolation / Forward around and back (instalație)

Ghenadie Popescu, Funciarii (Deportări, 1946–1949) (video), Leukos. The Quickest Response (sculptură)

Liliana Mercioiu-Popa, De unde până unde se întinde persoana mea, unde încep ceilalți? (instalație site-specific), Imagini interioare – Perspectivă inversă (video), True false (pictură pe pânză)

Matei Bejenaru, De la A la C. Dispozitiv (video)

Natalia Silaghi, Indicatori de stres (instalație site-specific), I want ro feel the nature (instalație site-specific)

Proiectul Community in the time of division urmărește dezvoltarea unei rețele de suport în procesele de mobilitate, cercetare, creație și promovare artistică în domeniul artelor vizuale. Implicând artiști, organizații și instituții culturale din București, Timișoara, Iași și Chișinău, proiectul își propune articularea unor noi strategii pentru facilitarea accesului la creația de artă contemporană, prin activități de cooperare și co-producție.

Producție: Căpitănescu St. Andreea PFA. Co-producție: Asociația 4Culture și WASP Studios

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri: Fundația Art Encounters Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara – Facultatea de Arte și Design, T-act/Centrul de Artă Contemporană și Studii Teoretice, AO Asociația Tinerilor Artiști Oberliht, Universitatea Națională de Arte George Enescu Iași – Facultatea de Arte Vizuale și Design, Centrul de Fotografie Contemporană Iași.

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.