Știri: Concert de jazz în memoria artiștilor germani de origine română Eugen și Roger Cicero (19 aprilie 2017, Berlin)

693
Roger și Eugen Cicero
Roger și Eugen Cicero. Foto: © spiegel.de. Sursa: ICR Berlin

Institutul Cultural ”Titu Maiorescu” de la Berlin organizează un concert comemorativ, în semn de omagiu față de doi artiști de jazz de origine română din Germania, Roger Cicero, decedat în 2016, și tatăl acestuia, Eugen Cicero, decedat în 1997. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 aprilie 2017, ora 19.30, la Werkstatt der Kulturen, Wissmannstrasse 32, 12049 Berlin.

Concertul de jazz îi are ca protagoniști pe instrumentiștii de talie mondială Marius Preda (țambal), Peter Weniger (saxofon), Decebal Bădilă (bas), Heinz Lichius (tobe) și Adrian Ciceu-Cicero (percuție). Programul conține piese din repertoriul celor doi artiști comemorați, compoziții ale membrilor ansamblului și piese din repertoriul standard de jazz.

Parcursul muzical al lui Roger Cicero începe încă de la vârsta de 16 ani, când a debutat alături de orchestra de dans Rias. La 18 ani, si-a început studiul la Conservatorul Hohner, din Trossingen, ulterior a studiat muzica de jazz. În anul 2006 i-a ieșit primul album solo, „Treabă de bărbați”. În 2007, după Eurovison, a primit premiul Echo. În 2008, el l-a interpretat pe muzicianul Ricci Blum, în filmul „Hilde”. În anul 2012 a creat single-ul „Pentru nimic în lume”, care a devenit cântecul oficial al fanilor DFB (Federația Germană de Fotbal) la Campionatul European. În 2014 a cântat în serialul televizat „Cântă-mi cântecul – concert la schimb”, al lui Xavier Nadoo. În 2015, Roger Cicero a scos un album omagial, dedicat lui Frank Sinatra, intitulat „Cicero il cântă pe Sinatra”. Pentru acest album și un altul, „The Roger Cicero Jazz Experience”, a fost nominalizat la premiul muzical Echo. De-a lungul anilor s-a implicat în acțiunile caritabile ale organizației „Salvați copiii”. Muzica lui Roger Cicero e un amestec modern și original de pop, jazz, swing și soul. Textele cântecelor sale sunt savuroase, pe alocuri amuzante. Roger Cicero a decedat în mod surprinzător la nici 46 de ani, pe 24 martie 2016. A rămas unul dintre autorii și interpreții de jazz-pop foarte populari în Germania.

Eugen Cicero a fost fiul Liviei si al preotului Teodor Ciceu de la Cluj și frate mai mic al percuționistului Adrian Ciceu. În anul 1949, familia s-a mutat la București, iar Eugen Ciceu se înscrie la Școala de Muzică, apoi la Conservator. Ulterior, începe să se intereseze de jazz. În 1962 pleacă în turneu în Germania de Est, apoi trece în cea de Vest, unde cere azil politic. A locuit și în Elveția. În 1970 se naște fiul său Roger. Peste câțiva ani, se întoarce pentru prima dată în România, pentru un concert la Sala Radio. În anii ’80, are o serie de concerte de jazz, ca pianist, în Japonia. După 1990, Eugen Ciceu (devenit Cicero) a susținut câteva concerte în România. Cu basistul român Decebal Bădilă, pe care l-a cunoscut în 1994, Eugen Cicero va colabora până la sfârșitul vieții.

Marius Preda (n. 1977) provine dintr-o familie de instrumentiști, începând să cânte la țambal la vârsta de patru ani. În anul 1993 s-a stabilit în Olanda, unde a urmat cursurile Departamentului de Jazz al Conservatorului Regal din Haga, la clasa de Vibrafon. De atunci concertează în întreaga lume, în diferite formaţii şi proiecte, devenind un nume de marcă în domeniu. A dezvoltat o nouă dimensiune a interpretării la țambal, devenind primul țambalist din istoria jazz-ului mondial. A evoluat pe scena Ateneului din Bucureşti, alături de Filarmonica „George Enescu”, ca invitat al maestrului muzicii de film din Franţa, Vladimir Cosma. În prezent cântă în formația celebrului jazz-man american de origine cubaneză Arturo Sandoval.

Adrian Ciceu-Cicero, fratele lui Eugen Cicero, este un muzician român stabilit la Berlin. Ciceu-Cicero a studiat percuție la Conservatorul din București. A fost mulţi ani membru al orchestrei simfonice a studiourilor de film Bucureşti, a realizat ilustrație muzicală pentru Teatrul la microfon. În 1969 a emigrat la Berlin, unde a devenit membru al orchestrei televiziunii [Freies Berlin“ şi al big bandului Paul Kuhn. Începând cu anii 1990, s-a specializat în folosirea tehnicilor braziliene şi cubaneze de a cânta la tamburello şi pandeiro. Este fratele pianistului Eugen Cicero și unchiul jazzistului Roger Cicero.

Decebal Bădilă este basist și contrabasist de muzică simfonică, jazz si rock, născut în 1968 în Constanța. La vârsta de doar 11 ani dobândea primul premiu ca solist la bass-ul acustic, în cadrul Festivalului Național de Muzică. Începând cu anul 1984, Decebal Bădilă adoptă ghitara bass și se perfecționează iar în scurt timp, ajunge la o formă proprie de interpretare, fiind invitat să susțină la Televiziune recitaluri solo. Din 1987 până în 1990, a studiat matematica și fizica la Universitatea din București, iar din anul 1990 s-a stabilit în Germania ca student la Colegiul de Muzică din Koln ale cărui cursuri care le-a absolvit cu ”Master Degree with honour’’. Anul 1994 a marcat începutul colaborării cu Eugen Ciceu, până la decesul acestuia în 1997. A înregistrat numeroase participări la înregistrări, concerte, emisiuni TV și festivaluri de jazz in Europa, Asia, America Latină, alături de Clark Terry, Sammy Nestico, Bob Mintzer, The Supremes, Marc Russo, Shirley Bassey, Markus Stockhausen, Peter Weniger, Eugen Cicero și mulți alții. Discografie: ”Nothing But Bass’’ – 1995, și ”Archibald’s Dance’’ – 2001.

Peter Weniger – saxofonist, compozitor și producător de jazz, născut în anul 1964. A devenit membru al Orchesteri Federale de Jazz în anul 1987. În anul 1999 a devenit profesor la clasa de Saxofon a Universității de Arte Berlin. În prezent predă și Jazz la Institut Berlin, în calitate de director artistic. A scos până în prezent zece albume sub nume propriu, cântând cu mari personalități ale jazz-ului mondial al momentului. A câștigat numeroase premii germane și internaționale.

Heinz Lichius este considerat unul dintre cei mai buni bateriști ai Europei în momentul de față. A urmat studiile Conservatorului de Muzică și Teatru din Hamburg, unde predă în prezent în calitate de docent, clasa de Percuție. A interpretat muzică de film și a cântat alături de mari personalități ale jazz-ului mondial, precum Maria Schneider, Bob Mintzer, Michel Petrucciani, Horace Parlan, Philip Catherine, Herb Geller, Benny Bailey, Barry Finnerty, Bill Mays, Spike Robinson, Jürgen Attigs „Low X”, Joe Gallardo`s „Latino Blue”, Ulla Meinecke Band , Peter Weniger Trio etc.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.