Știri: Concert extraordinar Violoncellissimo, dedicat Zilei Culturii Naționale (14 ianuarie 2020, Istanbul)

46
Fotografie de Virgil Oprina
Fotografie de Virgil Oprina

logo rubrica musica leviathan.roAnul 2020 începe în forță pentru Violoncellissimo, formidabilul ansamblu creat și condus de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu urmând să fie prezent pentru prima oară la Istanbul, într-un concert extrordinar dedicat Zilei Culturii Naționale, la Centrul Cultural Mustafa Saffet din districtul Ataşehir din Istanbul, marți, 14 ianuarie 2020, la ora 20.00, organizat de ICR Istanbul şi de Centrul Naţional de Artă ”Tinerimea Română”.

Abordând un repertoriu absolut special, în care publicul este la propriu fermecat de combinația de virtuozitate și forță a expresiei muzicale, totul sub semnul tinereții celor mai buni violonceliști ai României, Violoncellissimo își va continua astfel seria de succese prin apariţia într-un concert excepțional la Istanbul, capitala culturală a Turciei.

Programul cuprinde: Johann Schrammel – March, Georg Friedrich Händel – PassacagliaTomaso Albinoni – Adagio, Constantin Dimitrescu – Romanian Dance, Cornelia Tăutu – Al Fine, Béla Bartók – Romanian Dances, Astor Piazzolla – Oblivion and LibertangoDmitri Șostakovici – Waltz, Romanian Medley, Ramin Djawadi – Game of ThronesLuis Fonsi/Radu Sinaci – Despacito, Wilhelm Kaiser Lindemann – Mambo, Freddie Mercury (aranjament) – Bohemian Rhapsody, Sabin Păutza (aranjament) – The Final Countdown.

Violoncellissimo are deja la activ numeroase prezențe naționale şi internaţionale. În anul 2019 a susţinut primul turneu naţional, o strălucitoare pledoarie pentru posibilitățile nebănuite de expresie muzicală ale violoncelului, prin intermediul unor calități de virtuozitate nu de puține ori uluitoare, printr-un program-incursiune nu doar în istoria muzicii clasice, ci a mai multor genuri, într-un buchet muzical plin de culoare, savoare și bucurie de a trăi, turneu ce se va relua în 2020.

Violoncellissimo este unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale românești din ultimii 15 ani și s-a format la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care, alături de actuali şi foşti studenţi ai săi, a deschis astfel un nou drum în promovarea muzicii şi a tinerelor talente din România.

În anul 2001, concertul susținut de Violoncellissimo în cadrul Festivalului Internațional ”George Enescu” s-a bucurat de un mare succes. Șapte ani mai târziu, Violoncellissimo uimea publicul cu un moment muzical fără precedent, când 60 de violonceliști au apărut pe scena Ateneului Român – ”un concert demn de cartea recordurilor”, după cum a scris, la acel moment, presa. În 2013 și 2018, Marin Cazacu a urcat din nou pe scena Ateneului Român, de această dată în două concerte extraordinare alături de 100 de violonceliști.

În ultimii ani, ansamblul Violoncellissimo a susținut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România printre care primul turneu naţional în 2019 și în străinătate, dintre care amintim: Concert cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși la Paris, Ziua Culturii Naționale, Gala premiilor UNITER, Hope Concert 2015, 2016, 2107 și 2018, Violoncellissimo la Washington, Bruxelles şi Luxemburg, în 2019.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.