Știri: Concertul Aniversar al Corului ”Pro Arte” (2 iulie 2017, București)

748
corul pro arte

logo rubrica musica leviathan.roUniversitatea București anunță Concertul Aniversar al Corului ”Pro Arte”, la 40 de ani de la reînființarea formației sub conducerea dirijoarei Ligia Balica Vascan. Concertul, ce va reuni membri ai corului din toate generațiile, începând cu 1977 până în 1995, va avea loc duminică, 2 iulie 2017, la ora 18.30 în Aula Magna a Facultății de Drept. În program sunt incluse lucrări din repertoriul românesc și universal de compozitorii: Nicolae Oancea, Gheorghe Danga, Augustin Bena, Ion Vidu, Pretorian Vlaiculescu, Simeon Nicolescu, George Enescu, Hans Leo Hassler, Clément Janequin, Jacques Arcadelt, Daniel Friederici, Henry Purcell. Dirijor: Ligia Balica Vascan. La pian: Viorica Nistoroiu.

Corul Universitatii din Bucuresti a fost infiintat în anul 1949 de către maestrul Marin Constantin (cel ce avea să devină dirijorul prestigiosului cor profesionist ”Madrigal” din Bucuresti). Din anul 1950 vine la conducerea formației Nicolae Ciobanu, pentru o perioadă de 20 de ani. Dintre cei care au făcut practica de dirijat la această formație în perioada amintită, menționăm pe: Ion Barnea, redactor la Radio; Dumitru Botez, dirijorul Corului Filarmonicii din București; Ion Baciu, dirijorul Orchestrei Filarmonicii din Iași; Alexandru Racu, dirijorul Corului Filarmonicii din Craiova; Nicolae Racu, dirijor de orchestră la Liceul de Muzică ”Dinu Lipatti” din București; Nicolae Ghiță, dirijor al Orchestrei Simfonice a Rapsodiei Române precum si dirijorul Corului Atheneum și al Coralei ”Danielescu” din Ploiești; Voicu Enăchescu, dirijorul Corului UTC și al formației ”Preludiu” din București; Nicolae Niculescu, profesor de dirijat coral la Liceul de Muzică și Arte Plastice ”Dinu Lipatti”.

Dintre rezultatele obținute de Corul Universității sub bagheta lui Nicolae Ciobanu, remarcăm participarea la Festivalul Uniunii Internaționale a Studenților, 1951, Premiul I obținut la Festivalul Coral Republican, 1952, locul I la Festivalul Internațional al Tineretului, 1953, precum și alte premii la concursurile formațiilor sindicale din București și din alte orașe.
După plecarea lui Nicolae Ciobanu în Germania, Corul Universității s-a dizolvat pentru o perioadă de opt ani.

În 1976, cu ocazia primei ediții a Fetivalului Artei și Creației Studențești ”Cântarea României” , o tânără studentă de la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu”, pe atunci doar în anul doi de studenție, Ligia Balica, a reînființat Corul Universitatii București! La început a fost doar corul Facultății de Biologie cu care a obținut premiul I pe țară la numai două luni de la înființare și-apoi, la scurt timp, corului Biologiei li s-au adăugat studenți de la majoritatea facultăților din Universitate, formându-se Corul Mare al Universității București. Corala ”fluviu” a existat în continuă creștere nu atât numerică dar mai ales în privința calității muzicale dobândite prin muncă susținută, pasionată care a rodit minunat repurtând numeroase succese concretizate în premii naționale și internaționale și având stagiune permanentă de concerte pe scenele de prestigiu ale capitalei,în țară și peste hotare.
Corul Universității București a primit numele de ”Pro Arte” la concertul aniversării a 30 de ani de la înființarea formației sub bagheta maestrului Marin Constantin.
Premiile obținute de Corul ”Pro Arte” al Universității București sub conducerea dirijoarei Ligia Balica:
Premiul I pe țară la edițiile Festivaluului Artei și Creației Studențești ”Cântarea României”:
1977, 1979, 1981, 1983, 1985, 1987, 1989
1981 premiul I la Concursul Național ”Ciprian Porumbescu”
1984 Premiul Uniunii Compozitorilor din România
1984 Premiul I și Trofeul la Concursul și Festivalul Național ”D. G. Kiriac”
1984 Marele premiu și Trofeul la Concursul Național ”Iosif Velceanu”
1984 Marele premiu și Trofeul la Festivalul Național ”Ion Vidu”
1989 Premiul Uniunii Compozitorilor din România pentru promovarea muzicii românești
1990 Premiul I la Concursul Internațional George Dima
1993 Marele Premiu la Concursul și Festivalul Internațional de Folclor de la Quintin, Franța

Sub conducerea competentă a dirijoarei și fondatoarei formației corale ”Pro Arte” a Universității București, s-au făcut numeroase înregistrări la Radio și Televiziunea Română. De asemenea, Corul ”Pro Arte” dimpreună cu Orchestra Profesorilor de Muzică din București ”Musica Mundi” sub direcția aceleași Ligia Balica, au avut sesiune permanentă de concerte la Ateneul Român, Sala Radio, Conservatorul de Muzică ”Ciprian Porumbescu” , Muzeul de Artă din București, precum și-n alte orașe din țară (Sibiu, Iași, Piatra Neamț, Cluj, Sinaia). Corala universitară a fost invitată la multe concerte-lecție la Conservatorul de Muzică ”Ciprian Porumbescu”. Maestrul Iovan Miclea, profesorul și unul dintre mentorii spirituali ai dirijoarei Ligia Balica, a ținut câteva sesiuni de astfel de concerte lecție cu audiența multor formații corale din capitală. Maestrul Doru Popovici, compozitor și muzicolog, a invitat Corul ”Pro Arte” la concerte-lecție sub egida Uniunii Compozitorilor din România.

Dăruirea și pasiunea studenților din această corală a inspirat creația multor compozitori contemporani care au dedicat formației numeroase lucrări care au fost interpretate în prime audiții în concerte și concursuri corale. Printre compozitorii care ne-au incredințat lucrările lor se numără Alexandru Pașcanu, Radu Paladi, Iovan Miclea, Irina Odăgescu, Valentin Gruescu, George Balint, Dan Buciu, Dumitru Capoianu, Adrian Pop, Tudor Jarda, Doru Popovici, Sabin Pautza, Vasile Timiș si multi alții.

Intrarea gratuită.

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.