Asociația culturală româno-italiană Propatria Odv, sub patronajul Consiliului Pontifical pentru Cultură, al Ambasadei României în Republica Italiană, al Ambasadei României la Sfântul Scaun și al Accademia de Romania din Roma, invită publicul la Concertul de caritate Muzica pentru viață, susținut de maeștrii Raffaele Carpino (chitară clasică) și Marco Musco (vioară /violă), care va avea loc la Roma, la Bazilica S. Vitale (Via Nazionale, nr. 194), joi, 25 ianuarie 2020, ora 19.30. Concertul este programat pentru sprijinirea proiectului #NoiFacemUnSpital –construirea Primului Spital de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer în România.
Intrarea la eveniment este gratuită, iar participanții pot face donații pentru strângerea de fonduri, care vor fi donate pentru construcția spitalului.
Este pentru prima dată când în România, un ONG (Asociația”Dăruiește viața”) construiește de la zero un spital, exclusiv din donații și sponsorizări. Asociația culturală româno-italiană Propatria și-a asumat angajamentul ”Dăruiește viața” și este onorată să facă parte din marea ”familie” a susținătorilor acestui important proiect umanitar, derulat în România și care trimite provocarea către întreaga comunitate. Același apel comun trebuie adresat prietenilor noștri italieni care, de-a lungul timpului, au reușit să facă o virtute din dar. Vom fi onorați dacă vom reuși să aducem o contribuție, deși minimă, în semn de solidaritate din partea comunității românești din Italia, cu problemele reale cu care se confruntă societatea civilă, referindu-ne în special la copiii cu boli la fel de grave precum cancerul.
Pentru cei care susțin această inițiativă umanitară importantă, unul sau mai multe bonuri în valoare de 10 € pot fi achiziționate la intrare.Solidaritatea ne face mai puternici!
Informații și rezervări pe: https://www.eventbrite.it/e/biglietti-musica-per-la-vita-concerto-di-beneficenza-85115820711
Proiectul pentru construirea Primului Spital de Pediatrie de Oncologie și Radioterapie, pentru copiii diagnosticați cu cancer în România a fost început în 2015, Spitalul a fost gândit inițial doar ca o clinică cu trei etaje care urma să acopere cca. 8.000 m2 cu 80 de paturi – Secție Oncologie, 10 paturi – Secția de ambulatoriu, 4 camere sterile, 1 cameră pentru scintigrafie, 1 sală pentru radioterapie (2 dispozitive) și 1 cameră pentru activități educaționale și recreative. Proiectul s-a dovedit că se adaptează continuu la condițiile locale și contextuale și, datorită mobilizării fără precedent a societății civile, a fost extins de la 3 la 6 etaje, adăugând un bloc de operare modern, o unitate de terapie intensivă, o sală de chirurgie și un departament de neurochirurgie – secții absolut necesare în tratamentul complex al copilului cu cancer, fapt care va reduce semnificativ șansele de debut și de gestionare a infecțiilor intra-spitalicești dintr-o clădire în alta. Odată cu extinderea proiectului, investițiile necesare estimate s-au schimbat, de la 8 milioane euro la 16 milioane euro + 10 milioane euro pentru echipament medical. Suprafața clădirii a crescut de la 8.000 mp la 12.000 mp. A fost inclus un bloc de operare pentru care costurile de construcție și cazare sunt mult mai mari decât în cazul amenajării saloanelor, precum și a secțiilor de terapie intensivă, chirurgie și neurochirurgie.Până în prezent, peste 4.000 de companii și peste 300.000 de donatori individuali s-au alăturat proiectului.Campania de strângere de fonduri este în desfășurare.
Programul concertului: Niccolo Paganini (1782 – 1840) – Cantabile, Joseph Kuffner (1776 – 1856) – Serenata op. 68, Jacques Ibert (1890 – 1962) – Entr’Acte, Niccolo Paganini – Sonata nr. 1 dal centone di sonate, Fernando Millet (n. 1956) – Milonga Final, Niccolo Paganini – Sonata op. 3 nr. 6, Erick Marchelie (n. 1957) – Tango.
Raffaele Carpino a învațat primele noțiuni muzicale la o vârstă fragedă, demonstrând aptitudini în studiul chitarei. A absolvit Conservatorul S. Pietro a Majella din Napoli, la clasa profesorului Bruno Battisti D’Amario.A apărut în public pentru prima dată la vârsta de șaisprezece ani; de atunci a câștigat și s-a clasat cu rezultate excelente la competiții naționale și internaționale precum ”Civera”, ”G. Martucci”, ”S. Cecilia”, ”A.Gi. Mus” și alții. Cântă atât solo, cât și cu importante orchestre italiene și străine, precum Orchestra ”Arcum” din Roma, Orchestra Conservatorului Santa Cecilia din Roma, Orchestra Filarmonică de Stat din Arad. A înregistrat muzică pentru filme difuzate de RAI (coloana sonoră a serialului Biblia, difuzat pe RAI 1, muzică de Ennio Morricone și Marco Frisina). În 1995 a cântat în sala ”Nervi” din Vatican cu Orchestra ”Arcum” în prezența Sfinției Sale, Papa Ioan Paul al II-lea.
În 2004 a fost inclus în Encyclopaedia de la Guitarra a lui Francisco Herrera (Editura Piles, Valencia, Spania), iar în 2008 în Dicționarul chitariștilor și lutierilor italieni de Benvenuto Terzi și Giacomo Parimbelli.
În 2007 a absolvit (Diploma academică de nivel II) cursurile Conservatorului S. Pietro a Majella din Napoli, cu o teză despre compozitorul Mauro Giuliani, intitulată Un virtuoz al chitarei: Mauro Giuliani . Ani de zile s-a ocupat cu cercetarea muzicii din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea prin publicarea unor lucrări pentru chitară, pentru edituri muzicale importante. Scrie despre subiecte de muzică de chitară pentru reviste italiene, precum ”GuitArt”, ”il Fronimo” și ”SeicordE”. A făcut cercetări privitoare la viața și activitatea artistică achitaristului Matteo Carcassi, iar la cererea Universității din Cambridge a colaborat la redactarea unui eseu despre compozitor. De asemenea, a scris un articol despre Carcassi, apărut în ediția din octombrie 2018 a emisiunii ”il Fronimo”, împreună cu prof. univ. Mario Dell’Ara, în care sunt dezvăluite noutățile biografice despre compozitor. Este curatorul arhivei sale muzicale, care are peste 6000 de lucrări pentru chitară, multe dintre ele nepublicate, lucrări din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. În plus, predă chitara la diverse instituții de profil din Italia.Colaborează cu casa de discuri ”Tactus”. În 2013 a înregistrat câteva lucrări pentru chitară de Ferdinando Carulli, în primă înregistrare mondială. Discul a fost prezentat la Paris de Radio France. În 2017 a înregistrat un CD monografic despre Luigi Legnani, promovat și la RAI 3.În 2018 a înregistrat un CD cu muzica lui Mauro Giuliani, care va fi lansat în curând.Colaborează cu editura muzicală Doblinger din Viena, publicând, în cadrul seriei ”Diletto Musicale”, câteva lucrări pentru chitară. În aprilie 2019 s-a alăturat formației ”Corzi armonice Aquila”. Pregătește o monografie importantă despre Ferdinando Carulli pentru noul număr al revistei ”GuitArt”.
Marco Musco a absolvit cursurile de vioară sub îndrumarea lui Massimo Marin, perfecționându-se apoi cu Felice Cusano, Parazzoli, Manara și Ettore Pellegrino.Recent a absolvit viola sub îndrumarea lui Bruno Giuranna și Silvio Di Rocco. A câștigat audiții la Teatrul Marrucino, Teatrul Liric Experimental din Spoleto, Orchestra Simfonică din Roma, Teatrul de Opera din Roma cu care a concertat în turnee internaționale în China, Japonia, Emiratele Arabe Unite, Anglia, Franța, Olanda, Germania, Rusia, Elveția, Spania, Republica Cehă și Statele Unite. A câștigat competiții internaționale precum: ”Concurența Capitanata 2005”, ”Concurența San Leucio di Caserta” și ”Città di Morcone”. A colaborat cu dirijori Donato Renzetti, Leonard Slatkin și Peter Flor. Este profesor de vioară la Universitatea ”I. C. Viviani” din Caserta.