Știri: Concursul Național de Artă ”Imaginile lui Enescu” și-a desemnat câștigătorii

79
Adriana Pop, Suita nr. 3 pentru pian, ”Pièces improptues” de George Enescu, grafică de șevalet
Adriana Pop, Suita nr. 3 pentru pian, ”Pièces improptues” de George Enescu, grafică de șevalet

logo festival enescu 2019 site leviathan.roGraficiana Adriana Pop (Cluj-Napoca) este marea câștigătoare a Concursului Național de Artă ”Imaginile lui Enescu”, la care au participat în total 131 artiști consacrați și 49 de artiști tineri. Lucrarea clasată pe primul loc este Suita nr. 3 pentru pian, ”Pièces impromptues” și a întrunit cele mai multe puncte, conform opiniilor exprimate de juriul format din șase muzicieni: violonistul Remus Azoiței, profesor la Royal Academy of Music, Gabriel Bebeșelea – dirijorul Filarmonicii de Stat ”Transilvania” din Cluj-Napoca, Cristian Lupeș – dirijor și managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, Tiberiu Soare – dirijorul Operei Naționale, pianistul Josu de Solaun și violonistul Alexandru Tomescu.

Notarea din partea juriului muzical a fost realizată pentru 30 de lucrări finaliste, selectate din totalul de 180 de lucrări depuse, validate de o comisie de specialitate formată din prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, de la U.A.D. Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Vică Adorian, de la FAD Timişoara, prof. univ. dr. Eugen Al. Gustea, de la UNArte Bucureşti.

La secțiunea Pictură, categoria artiști consacrați, lucrarea care a primit Premiul I este inspirată tot de Suita nr. 3 pentru pian și este semnată de Traian Tamuris (Brăila), iar la categoria Tinere talente, Premiul I s-a acordat lui Costel Chițimuș (Cluj-Napoca), cu lucrarea Vox Maris.

Andrei Răzvan Neciu. ”Șapte cântece pe versuri de Clément Marot” de George Enescu, grafică de șevalet
Andrei Răzvan Neciu. ”Șapte cântece pe versuri de Clément Marot” de George Enescu, grafică de șevalet

La secțiunea Grafică, la categoria Artist consacratMargareta Irina Udrescu (București) este câștigătoarea Premiului I cu lucrarea Suita nr. 3 pentru pian, iar la categoria Tinere talente, Andrei Răzvan Neciu (Timișoara) a ocupat primul loc, cu lucrarea Șapte cântece pe versuri de Clément Marot.

”Am urmărit toate etapele, în calitate de organizator al concursului și a fost extraordinar să vedem angajamentul și implicarea artiștilor români, declanșate de opera lui Enescu. Este demonstrația forței pe care compozitorul a avut-o, a viziunii sale și a calității de promotor al artelor, în general. Sper ca acest concurs să devină o tradiție și să putem însoți toată opera compozitorului român cu interpretări ale artiștilor români de astăzi. Centrul Cultural Expo Arte susține și valorifică arta vizuală sub toate formele ei și talentul și creativitatea artiștilor români – spune Mihaela Păun, directorul Centrului Cultural Expo Arte.

Tema concursului național de artă, lansat în premieră în cadrul acestei ediții a Festivalului Internațional ”George Enescu”, a constat în provocarea de a transpune în limbaj vizual o lucrare de George Enescu dintre cele șase propuse de organizatori. Artiștii au putut să opteze să fie inspirați de Suita pentru vioară și pianImpresii din copilărie”Poemul simfonic”Vox Maris”, Suita nr. 3 pentru orchestră, „Săteasca”,  Suita nr. 2 pentru pianSuita nr. 3 pentru pian și Șapte cântece pe versuri de Clément Marot.

Compozițiile cele mai atrăgătoare pentru artiști au fost “Impresii din copilărie”, pentru care au fost depuse 53 de lucrări și “Vox Maris”, reprezentată în 52 de lucrări.

Mi se pare emblematică opțiunea artiștilor vizuali de a se lăsa inspirați de Impresiile din copilărie, operă a unui Enescu matur, care revizitează rădăcinile personale. Mi se mai pare foarte interesantă această transpunere în imagini a lucrărilor enesciene și posibilitatea de a face comparația între diferitele percepții ale artiștilor față de aceleași lucrări. Cred că expoziția va fi foarte expresivă. Enescu avea o pasiune și talent pentru desen și pictură, iar acest dialog interdisciplinar contribuie la păstrarea memoriei artistului și la încercarea de a descrie personalitatea lui extraordinară– spune Mihai Constantinescu, Directorul Festivalului Internațional ”George Enescu”.

Competiția s-a desfășurat în perioada iulie – septembrie a acestui an. Premiile constau în 1.000 de euro pentru câștigătorul concursului și câte 500 de euro pentru câștigătorii fiecărei secțiuni. Artiștii premiați vor avea și posibilitatea prezentării lucrărilor în expoziții personale și de grup.

Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 16 septembrie, la Biblioteca Națională a României. În cadrul expoziției vor putea fi admirate 30 de lucrări selectate în concurs, alături de cele ale unor artiști consacrați, invitați.

Cei 30 de artiști selectați în etapa finală a concursului sunt: Beatrice Anghelache (București), Ionuț Theodor Barbu (București), Florin Bârză (București), Natalia Veronica Bica (Timișoara), Marijana Biţulescu (București),  Otilia Măndescu Canavra (București), Violeta Carp (București), Costel Chițimuș (Cluj-Napoca), Ionuț-Bogdan Craiu (București), Krisztina Struguraș-Fazakas (Cluj-Napoca), Botond Gagyi (Cluj-Napoca),  Cornelia Gherlan (București), Mihai Guleș (Cluj-Napoca), Robert Lorincz (Cluj-Napoca), Laurențiu Midvichi (București), Marcel Muntean (Cluj-Napoca), Andrei Răzvan Neciu (Timișoara), Lisandru Neamțu (București), Laura Niculescu (București), Diana Morar Oancea (Bistrița), Adriana Pop (Cluj-Napoca), Camelia Rusu Sadovei (Suceava), Otilia Gruneantu Scriuba (Toronto, Canada), Mădălina Stan (Hunedoara), Teodor Ștefan (București), Diana Tăicuțu (Focșani), Traian Tamuris (Brăila), Margareta Irina Udrescu (București), Beti Vervega (București), Florentina Voichi (București).

Concursul național de artă ”Imaginile lui Enescu” a fost lansat printr-un parteneriat între organizatorul Festivalului Internațional ”George Enescu” (Artexim) și Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Expo Arte, ca parte din seria programelor asociate ediției 2019 a Festivalului și beneficiază de sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici, al Universității Naționale de Arte București, al Universității Naționale de Artă și Design din Cluj-Napoca și al Universității de Vest din Timișoara, implementarea proiectului fiind realizată cu sprijinul Proiectului Cultural Contemporanii.

Lucrările selectate pot fi văzute accesând linkul https://imaginileluienescu.ro/index.php/lucrari-selectate-in-concurs

Comunicat al Biroului de presă al Festivalului Internațional ”George Enescu”

Vezi: www.festivalenescu.ro


Asociația Culturală Leviathan, editor al site-ului Leviathan.ro și al revistei culturale trimestriale ”Leviathan”, este partener media al Festivalului Internațional ”George Enescu”. Pe acest site publicăm detalii despre programul fiecărei zile a festivalului și transmisiile tv și radio (în direct sau înregistrate), despre muzicienii invitați, comentarii, fotografii, cronici, articole de sinteză.

logo_leviathan_rosu-2Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2019

Vezi și: revista trimestrială ”Leviathan”, anul I, nr. 1, octombrie –decembrie 2018 și anul II, nr. 3, iulie – septembrie 2019, click aici.

Arhiva rubricii Concursul Internațional George Enescu 2018

Arhiva rubricii Festivalul Internațional George Enescu 2017

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.