În contextul situației actuale la nivel internațional, ICR Tel Aviv își adaptează activitatea culturală la realitățile prezente și va organiza, pentru următoarea perioadă, ciclul „Cafeneaua Românească” online pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.
Al treilea eveniment din cadrul „Cafenelei Românești” online va avea loc joi, 16 aprilie 2020, ora 16.00, în limbile română și ebraică, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/ și îl va avea ca invitat pe Alexander Hausvater. Tema proiectului este „Condiția artistului în timpul crizei COVID-19” – Alexander Hausvater la „Cafeneaua online” a ICR Tel Aviv. Moderată de directorul ICR Tel Aviv, discuția va aborda subiecte precum: ideile, gândurile, deliberările artistului care în aceste vremuri de criză nu își poate exprima arta, propriul „inventar” pe care fiecare artist și-l face în aceste momente, menirea artistului chiar și în clipe de restriște, ieșirea din criză și prioritățile specifice timpurilor care urmează, consecințele asupra actului artistic și artiștilor, speranțele că, după trecerea crizei, vom fi oameni mai înțelegători, mai profunzi, mai buni, precum și posibilele paralele cu momente asemănătoare, de regăsit de-a lungul istoriei.
Totodată, vor fi amintite cele mai noi apariții editoriale semnate de Alexander Hausvater: Experimentul P (ediție bilingvă română-engleză, 2019, Editura Integral), Captiv în mine (2019, Editura Integral), și o ediție specială a două dintre cele mai frumoase povestiri – Actorul și Rugăciune – scrise de Alexander Hausvater și publicate în volumul Ce dacă, cărți pe care acesta urma să le lanseze la ICR Tel Aviv, în luna aprilie 2020, în cadrul unui eveniment amânat din cauza COVID-19.
Alexander Hausvater a regizat peste 200 de spectacole de teatru, musical, operă şi dans. A lucrat în peste 30 de ţări şi producţiile lui au ajuns în întreaga lume. Regizor de origine română, născut la București, acesta a emigrat în copilărie în Israel. A studiat teatrul în Israel și în Canada. S-a stabilit în Canada de unde a revenit în România pentru a pune în scenă piese de teatru, după 1990. A montat numeroase spectacole în toată lumea. În România a regizat câteva zeci de piese și adaptări între care cele mai cunoscute sunt: Au pus cătuşe florilor după Fernando Arrabal, La Ţigănci după Mircea Eliade, textele fiind adaptate de poetul Cristian Popescu, Teibele şi Demonul ei după I. B. Singer, Magister Machiavelli după Niccolò Machiavelli, text realizat de Horia Gârbea, Cymbeline după W. Shakespeare.
În octombrie 2016, regizorul Alexander Hausvater a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de „înaltă apreciere pentru întreaga activitate regizorală, pentru contribuția remarcabilă la promovarea culturii și imaginii României în lume, pentru deosebita activitate pedagogică, pregătind cu exigență și în același timp cu multă căldură umană generații de regizori”.
În 2017, Alexander Hausvater a pus în scenă producția spectacolului în limba idiș 2 Kuni Leml adaptare după piesa Kuni Leml de Avraham Goldfaden, la teatrul Yiddishpiel, iar în 2018, Vrăjitoarea, adaptare după piesa omonimă de Avraham Goldfaden, la Teatrul Tzavta din Tel Aviv.
Comunicat al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv