”După mai multe lucrări consacrate miturilor din cultura tradiţională românească, profesorul Andrei Oişteanu a publicat un studiu monumental consacrat imaginii evreului în cultura română – o cercetare care a fost salutată de întreaga comunitate intelectuală şi care a depăşit cu mult frontierele ţării sale”, scria ”Le Magazine Littéraire” (ed. lunară nr. 529, martie 2013) la apariția versiunii franceze a cărţii.
Pentru a marca încheierea Președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), ICR Bruxelles și Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos organizează, la Haga, conferința Evreii din România în context european: asemănări și diferențe susținută de profesorul Andrei Oișteanu. Evenimentul este dedicat memoriei, educației și cercetării Holocaustului și va avea loc în 2 martie 2017, la Glazen Zaal, cu sprijinul Rabinei Marianne van Praag a comunității liberale evreiești din Haga. Cu această ocazie, va fi lansată versiunea engleză a studiului profesorului Andrei Oișteanu, Imaginea evreului în cultura română. Studiu de imagologie în context est-central european, publicat la editura University of Nebraska Press în 2009. Ediția românească a cărții, tradusă în engleză, franceză, germană, italiană și maghiară, a primit mai multe premii prestigioase, printre care Premiul Academiei Române şi Premiul B’nai B’rith Europe.
”Imaginea evreului în cultura română […] este o carte necesară. Cititorii interesați să cunoască istoria naționalismului radical și a populismului etnocentric din Europa Centrală și de Est nu ar trebui să o rateze”, recomandă politologul român Vladimir Tismăneanu în prestigioasa publicație ”Times Literary Supplement” (Religious Studies, august 2009). Discuția cu publicul va fi moderată de traducătorul literar Jan Willem Bos, iar mezzosoprana Marcela Obermeister-Shasha va completa evenimentul cu un recital de muzică corală evreiască. Expoziția Educația și Memoria Holocaustului în România, realizată de Președinția română a IHRA cu sprijinul Institutului Național pentru Memoria Holocaustului din România „Elie Wiesel”, va fi vernisată cu acest prilej și va prezenta, în cele 15 panouri foto-documentare, principalele realizări ale președinției române a IHRA.
Intrarea se va face exclusiv pe baza invitației.