Știri: Conferința ”Ierusalim văzut de fotografii săi” (24 ianuarie 2019, București)

73
ierusalim vazut de fotografii sai

Muzeul Municipiului București vă invită joi, 24 ianuarie 2019, ora 18.30, la conferința ”Ierusalim văzut de fotografii săi”, susținută de dr. Ruth Oren, Universitatea din Haifa, Israel. Evenimentul va avea loc la Palatul Suțu (Bulevardul Ion C. Brătianu 2). Coordonator: Cătălin D. Constantin.

Intrare: 10 lei. Prețul biletului include vizitarea Palatului Suțu, în termen de 30 de zile de la cumpărarea biletului.

Despre conferință:

Oraşul Ierusalim oferă celor cu sensibilităţi şi talent artistic prilejul de a exprima, în cuvinte sau în imagini, atitudini diverse faţă de acest oraş sfânt pentru cele trei religii monoteiste, ”Axis Mundi”. Dar, poate exista oare o imagine ”unică” a acestui loc, un mozaic de aspiraţii şi controverse?

Aparatul fotografic, produs al universului stiinţific, a fost adus din Occident spre Țara Sfântă şi, în special, spre Ierusalim, pentru a dovedi în mod obiectiv existenţa fizică a acestui spațiu şi, astfel, pentru a dărui noi puteri credinţei. Sau pentru a satisface un apetit colonialist din secolul XIX pentru Orientul Mijlociu.

Atractivitatea şi curiozitatea lumii occidentale pentru Ierusalim a fost mereu semnificativă. De la început, fotografii au privit oraşul prin diverse prisme, documentare sau artistice. Fotografiile publicate în albume, imaginile aflate în arhive instituționale sau în colecții particulare, reflectă prin temele abordate afinităţi pentru istorie şi arheologie, pentru valori religioase şi culturale diferite, pentru comunicarea cotidianului, a interacţiunilor sociale şi a conflictelor politice. Peisajul Ierusalimului constituie, de asemenea, un loc de contemplare, pentru estetica sau mistica pe care o denotă.

Într-o prelegere despre imaginea Ierusalimului, vom explora felurile prin care a fost văzut oraşul de fotografi deveniţi faimoşi, călători sau locali, din perioada anilor 1844 şi până în zilele noastre. Ne vom opri asupra unor momente elocvente, din secolele XIX–XX, când istoria fotografiei a întâlnit istoria Ierusalimului.

Dr. Ruth Oren, conferențiar la Universitatea din Haifa, îmbină activitatea academică şi artistică în domeniul fotografiei și al comunicării vizuale. S-a născut în România și a emigrat în Israel în anul 1961. Este licențiată în Istoria Teatrului, precum și în Limba și Literatura Ebraică. A absolvit un masterat în Media și Jurnalism la Universitatea Ebraică din Ierusalim. A obținut titlul de doctor la Universitatea din Haifa, cu o lucrare despre istoria fotografiei israeliene. A fost invitată la diferite universităţi şi onstituţii din S.U.A., Marea Britanie, Viena, Bucureşti sau Cluj, pentru a susţine prelegeri despre istoria fotografiei în Israel, în context cultural.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.