Știri: Conferința ”Îngeri și demoni în tradiția iudaică” (20 martie 2019, București)

49
ingeri si demoni traditia iudaica

Muzeul Municipiului București vă invită miercuri, 20 martie 2019, ora 16.30, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr 151), la conferința ”Îngeri și demoni în tradiția iudaică”, susținută de conf. dr. Felicia Waldman.

În cartea sa ”Omens of Millennium: The Gnosis of Angels, Dreams, and Resurrection” (”Semne ale Mileniului. Gnoza Îngerilor, Viselor și Resurecției”, New York, Riverhead Books, 1996), Harold Bloom remarcă faptul că ”după exilul babilonian, Dumnezeu domnește peste un cosmos al ordinelor angelice. El nu mai este dumnezeul războinic solitar, Yahweh, care folosea o mână de Elohim ca mesageri și agenți. Din Babilon au ieșit nu doar nume angelice, ci adevărați prinți, birocrați și funcționari angelici”. Tradiția iudaică vorbește despre 10 clase de ”creaturi” sau ”vietăți” ale lumii divine, cu roluri bine determinate, a căror funcționare ca îngeri sau ca demoni depinde de faptele noastre. Pentru că în această viziune lumea binelui și lumea răului sunt de fapt lumi în oglindă, având aceeași structură, iar ”vietățile” tărâmului divin pot fi invocate – și chiar manipulate – pentru scopuri foarte precise. Rămâne să vedem cum.

Dr. Felicia Waldman este conferențiar universitar la Facultatea de Litere, Universitatea din București, coordonator al Centrului de Studii Ebraice și editor al revistei academice ”Studia Hebraica”. Este profesor afiliat la Universitatea din Haifa, visiting professor la Universitatea de Stat din Milano, Universitatea Paul Valéry din Montpellier și Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași, și profesor invitat la Institutul Diplomatic Român din București. Domeniile ei de expertiză includ misticismul evreiesc, educația despre Holocaust și patrimonial evreiesc din România. A publicat patru cărți și peste 30 de articole și a co-editat trei volume pe aceste teme. Pe parcursul ultimilor 18 ani a coordonat 12 proiecte internaționale de cercetare a istoriei evreilor români și patrimoniului evreiesc din România și a fost invitată să prezinte materiale la peste 70 de conferințe internaționale. Este adjunct al Șefului Delegației României la International Holocaust Remembrance Alliance și câștigător al Premiului ”Al. Șafran” 2014 pentru cartea ”Romania, Israel, France: Jewish Trails, Volume in Honor of Professor Carol Iancu”, Editura Universității din București, 2014 (22 contribuții în română și engleză) și ”Roumanie, Israel, France: parcours juifs. Hommage au professeur Carol Iancu”, Paris, Honore Champion, 2014 (34 contribuții în franceză) (ambele co-editate cu Danielle Delmaire și Lucian Zeev Herșcovici).

Intrare: 10 lei. Biletele se pot cumpăra în ziua conferinței, de la standul de bilete al Casei Filipescu- Cesianu.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.