Știri: Conferința ”Un tânăr romancier român, la 1870 – Mihai Eminescu” (6 februarie 2020, București)

126
eminescu romancier

logo mihai eminescu 170Muzeul Municipiului București vă invită să participați la conferința de joi, 6 februarie 2020, cu tema Un tânăr romancier român, la 1870 – Mihai Eminescu”, care va fi susținută de prof. univ. Ioana Bot, la Palatul Suțu (B-dul Ion C. Brătianu, nr.2), începând cu ora 18.30. Coordonator conferințe de joi: Cătălin D. Constantin.

Dacă, în conștiința tuturor românilor, Mihai Eminescu figurează ca marele Poet al tuturor timpurilor (ceea ce este, de fapt, o construcție culturală și politică pe care el însuși nu și-o dorise), istoria manuscriselor sale, rămase nepublicate, ne arată că, de fapt, el s-a visat dramaturg și – în tinerețe, în orice caz – romancier. Exercițiile sale ”de atelier”, proiectele de roman neterminate, recitite astăzi, deschid perspective interesante asupra proiectelor scriitoricești ale tânărului Eminescu și asupra noutății acestora, în contextul literaturii epocii. Pentru că proza eminesciană nu este, așa cum s-a spus de (prea) multe ori, una ”învechită” pentru cititorul de astăzi: dimpotrivă – inovațiile încercate acolo de tânărul scriitor, reflecțiile asupra literaturii și a funcțiilor ei în lumea modernă (care nu mai era, crede Eminescu, o lume a poeziei…), toate acestea au un aer proaspăt și – consideră Ioana Bot – provocator.

Ioana Bot este profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, unde predă cursuri de Literatură română a secolului al XIX-lea și Mediere culturală. Interesele sale științifice vizează literatura modernă și postmodernă românească, istoria ideilor literare europene, practicile de lectură si arhivele literare. Visiting professor de literatură română la universitățile din Florența, Roma, Zurich, Cracovia. Despre Mihai Eminescu, a publicat volumele Eminescu și lirica românească de azi (1990, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor), Mihai Eminescu, poet național român. Istoria și anatomia unui mit cultural (coord., 2001), Eminescu explicat fratelui meu (2012). A colaborat cu studii și articole despre opera eminesciană, respectiv despre mitizarea lui Eminescu în ipostaza de poet național, la numeroase proiecte lexicografice europene de istorie literară (cel mai recent, la Encyclopaedia of Romantic Nationalism in Europe, ERNIE, accesabilă la https://ernie.uva.nl/viewer.p/21), precum și la alte publicații internaționale. Este co-autoarea (împreună cu Cătălin Cioabă) a ediției Mihai Eminescu, Versuri din manuscrise, București, Humanitas, 2016. Este, de asemenea, traducătoare și editoare. A semnat jurnalism cultural în revistele ”Echinox”, ”Tribuna”, ”Dilemateca” și ”Dilema veche”.

Bilet intrare: 10 lei.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

Arhiva Muzeul Municipiului București

Arhiva rubricii Mihai Eminescu – 170

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.