Știri: Contemporani. Filme spaniole actuale (20 – 22 februarie 2020, București)

19
filme spaniole contemporane

logo rubrica imago leviathan.roInstitutul Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Filmotecii Minsiterului de Afaceri Externe și Cooperare Internațională a Spaniei, prezintă luna acesta în capitală seria de proiecții intitulată ”Contemporani. Filme spaniole actuale”. Proiecțiile vor avea loc în perioada 20 – 22 februarie 2020, în Sala ”Auditorium” a Institutului Cervantes din București (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38).

Seria de proiecții reunește patru filme spaniole recente, trei lungmetraje de ficțiune și un documentar – instantanee despre capacitatea de a povesti a cinematografului ca sferă creativă și de producție. Sunt filme care prezintă povești de viață, de care ne apropiem în feluri diferite, prin ochii personajelor. Istorii particulare, ficționale și nonficționale, în care ne putem regăsi și care ne îndeamnă la reflecție.

Filmele vor fi difuzate în versiune originală în limba spaniolă, cu subtitrare în limba engleză.

Prezența la eveniment este liberă, în baza unei rezervări prin e-mail, trimisă la adresa cultbuc@cervantes.es. Rezervarea este confirmată numai după primirea răspunsului în scris la cererea de rezervare.

Program:

Joi, 20 februarie 2020, ora 19.00
Julia Ist
Spania, 2017, 91 min, regia: Elena Martín
Julia, studentă la arhitectură în Barcelona, decide să plece cu o bursă Erasmus la Berlin. Este prima dată când pleacă de acasă și pornește în această aventură fără a sta prea mult pe gânduri. Plină de speranțe și fără pic de experiență de viață, Julia se trezește într-un oraș cenușiu și distant, în care așteptările ei nu au nici o legătură cu realitatea. Va trebui să accepte provocarea de a-și construi o nouă viață într-un oraș imens și plin de oameni. Filmul a obținut premii la mai multe categorii în cadrul Festivalului de Film de la Málaga în 2017.

Vineri, 21 februarie, ora 19.00
No sé decir adiós
Spania, 2016, 97 min, regia: Lino Escalera
Seria continuă cu No sé decir adiós, filmul de debut al lui Lino Escalera, care a obținut și el patru premii la Festivalul de Film de la Málaga în 2017. Mai mult decât atât, Nathalie Poza, actrița din rolul principal, a obținut Premiul Goya pentru cea mai bună actriță pentru personajul Carla. Aceasta primește un apel din orașul mic unde a crescut în sudul Spaniei. Tatăl ei, cu care nu mai vorbise de mulți ani, este pe moarte. Ea refuză să accepte și decide să-l ducă la Barcelona, unde este convinsă că doctorii îl vor putea salva.

Sâmbătă, 22 februarie, ora 17.00
María y los demás
Spania, 2016, 92 min., regia: Nely Reguera
Cel de-al treilea lungmetraj, intitulat María (y los demás), este semnat de Nely Reguera, pentru care a fost nominalizată la Premiul Goya pentru cel mai bun film de debut și la cea mai bună comedie în cadrul Premiilor Feroz. Actrița în rol principal, Bárbara Lennie, a fost laureată cu Premiul Feroz pentru cea mai bună interpretare și nominalizată la categoria cea mai bună actriță în rol principal la Premiile Goya, întruchipând-o pe Maria. Aceasta le-a purtat de grijă tatălui și fraților ei, cu responsabilitate și autoritate, fiind stâlpul familiei, lucru de care este mândră. De aceea, când tatăl ei se îndrăgostește brusc de infirmiera lui și o anunță pe Maria că urmează o logodnă, aceasta simte că viața ei se năruie. Ajunsă la treizeci și cinci de ani, fără soț, realizează că trebuie să facă o schimbare rapidă în propria viață.

Sâmbătă, 22 februarie, ora 19.00
Saura(s)
Spania, 2017, 86 min, regia: Felix Viscarret, documentar
Ultimul film propus, documentarul Saura(s) de Felix Viscarret, a fost nominalizat la categoría cel mai bun documentar în cadrul Premiilor Goya în 2017 și prezentat în cadrul celei de-a 65 ediții a Festivalului de Film de la San Sebastian. Félix Viscarret a dorit să realizeaze un portret filmic despre marele regizor spaniol Carlos Saura și reușește să ne aducă în fața ochilor un Carlos Saura intim, prin intermediul conversațiilor purtate de marele cineast cu cei șapte fii ai săi. Cu toții sunt de acord să facă filmul, dar lui Saura un-i place să vorbească despre trecut. Viscarret insistă. Lui Saura îi place să picteze. Și să fotografieze. Viscarret nu se dă bătut.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.