Știri: Dialog Liviu Chelcea – Sorin Antohi: ”București – New York tur – retur, via antropologie urbană” (12 martie 2019, București)

75
idei in agora muzeul muncipiului bucuresti

Muzeul Municipiului București vă invită marți, 12 martie 2019, ora 18.00, la conferința ”Idei în Agora. București – New York tur – retur, via antropologie urbană”. Liviu Chelcea în dialog cu Sorin Antohi. Conferința va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei numărul 151). Intrarea este liberă.

Sorin Antohi: ”Științele sociale și umane, care nu au șansa metodologică a experimentului, indispensabilă științelor zise exacte, dispun de un vast laborator în trecut și în alte spații, culturi, istorii etc. În acest spirit istoric, conceptual și comparativ lucrează și Liviu Chelcea, invitatul acestei seri. Acesta este și programul revistei «Urbanitas», în pregătire la Muzeul Municipiului București. Publicația continuă în multe feluri cele treizeci și una de ediții ale anuarului București. Materale de istorie și muzeografie, fiind o revistă de studii urbane integrate. Întemeiată pe cercetare academică și deschisă către publicul larg, «Urbanitas» propune o abordare interdisciplinară, comparativă, transnațională, interculturală, sintetică și critică a studiilor urbane. În timp ce Bucureștii rămân principalul său «obiect» de studiu, revista vrea să se deschidă spre întreaga istorie urbană românească – dacă veșnicia se va fi născut la sat, istoria s-a născut la oraș. La fel de semnificativ, «Urbanitas» se ocupă de istoria urbană a mezoregiunii/mezoregiunilor istorice a/ale României – Europa/Europele de Sud-Est, Centrală, de Est –, pe fundalul evoluțiilor europene și globale relevante.”

Liviu Chelcea: ”Flora și animalele urbane, ecologiile emergente, reṭelele utilitare, automobilitatea, spaṭiile reziduale ale orașelor, evacuările, Antropocenul și orașele – toate acestea sunt subiecte aparent marginale și banale, dar reprezintă intrări fertile ȋn cercetările de antropologie urbană și studii urbane. Folosind exemple din București și New York City, orașe ȋn care am făcut cercetări de teren, discuṭia va atinge teme cum ar fi: inegalităṭi sociale, capitalism, cetăṭenie urbană, precum și materialitatea, imaginarul și ecologia orașelor. Îmbogăṭirea discuṭiilor despre București poate fi făcută prin lărgirea vocabularului politic și conceptual, actualmente încă limitat și pendulând, de obicei, ȋntre ȋncurajarea investiṭiilor imobiliare, «ghetouri» consumeriste și protejarea patrimoniului.”

Liviu Chelcea (n. 1974) este profesor de Sociologie la Universitatea din București. După licența în Sociologie (București), masterate în Istorie la CEU) și Antropologie la University of Michigan, Ann Arbor, unde și-a obținut și doctoratul în 2004). Este interesat de domenii interdisciplinare ancorate în cercetarea etnografică de natură antropologică. A scris despre consum și penurie, despre relații de proprietate, rudenie și restituirea caselor naționalizate, despre schimbarea intensității muncii și percepția timpului la o companie multinațională, precum și despre infrastructuri municipale. Numeroase proiecte de cercetare naționale și internaționale, articole și studii în jurnale savante. Dintre publicații: ”Bucureștiul postindustrial. Memorie, dezindustrializare și regenerare urbană” (Polirom, 2008, cu DVD cu patru documentare despre patrimoniul industrial). A făcut cercetări de antropologie urbană și geografie urbană în principal în București, pe teme precum evoluția locuirii, schimbarea centrului vechi al orașului, deindustrializare, parcagii și marginalitate urbană și locuirea la bloc. Cercetarea doctorală a fost centrată pe naționalizarea locuințelor în 1950, locuire și inegalități de locuire în perioada comunistă, precum și restituire și gentrificare în perioada post-1989. În 2018, prin intermediul unei burse post-doctorale Fulbright la New School of Social Research, a făcut o cercetare de teren despre consumul de apă, filtre, urbanizarea naturii și o alta despre renaturare la New York.

Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist și traducător. Membru în Academia Europaea. A inițiat și coordonează seria Idei în Agora. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.

”Idei în Agora” / ”Ideas in the Agora” este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de Adrian Majuru. Este conceput, planificat și găzduit de Sorin Antohi. Realizat de Muzeul Municipiului București (MMB), în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume (OT). Întâlnirile au formate diferite (dialoguri, conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Evenimentele sunt filmate și transmise prin live streaming pe YouTube, fiind apoi arhivate la www.sorinantohi.org (unde se arhivează de asemenea afișele și pliantele) și https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ. Informații și la https://www.facebook.com/IdeiinAgora/ ; https://muzeulbucurestiului.ro/.

Comunicat al Muzeului Municipiului București

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.