Știri: „Domnișoara Nastasia” de G.-M. Zamfirescu, la Teatrul Național de Televiziune (7 aprilie 2020)

321
Olga Delia Mateescu. Sursa foto: TVR
Olga Delia Mateescu. Sursa foto: TVR

rubrica teatru tv logo leviathan.roTeleviziunea Română vă invită să urmăriți zilnic Teatrul Național de Televiziune

Pe TVR 3 puteți vedea în fiecare zi două spectacole: la ora 14.00 și la ora 20.00. De la spectacole pentru copii, la dramaturgie contemporană. Portrete ale creatorilor de teatru și, desigur, capodopedere ale dramaturgiei clasice – spectacole din Arhiva de Aur TVR. Actorii din distribuții v-au adresat mesaje de încurajare și o vor face și săptămâna aceasta. Vom rămâne împreună!

Marți, 7 aprilie 2020

Ora 14.00 – reluare Pinocchio de Carlo Collodi, spectacol preluat de la Teatrul „Ion Creangă” din București. Dramatizarea și regia artistică: Cornel Todea. Detalii, click aici.

Ora 20.00 – Domnișoara Nastasia de G.-M. Zamfirescu. Adaptarea TV și regia artistică: Sorana Coroamă Stanca. În distribuție: Olga Delia Mateescu, Costel Constantin, Gheorghe Cozorici, Mihai Dinvale, Tamara Buciuceanu, Rodica Sanda Țuțuianu, Adina Popescu, Dan Condurache, Constantin Fugașin, Corina Chiriac.

„La sfârșitul verii trecute, cineva, pe stradă, striga Nastasia, dar de abia la al doilea apelativ, mai complet, domnișoara Nastasia am întors capul! Trecuseră cam 45 de ani, cred, de la Nastasia mea și acel strigăt mi-a redat bucuria de a trăi din nou cu amintirile prieteniilor legate atunci pentru o viață, cu Sorana Coroamă sau Ghiță Cozorici. Prieteni de familie, parteneri, colegi, frate și soră.
Mi-am amintit de intrarea în platou în decorul lui Nicolae Rotaru, o fabulos de realistă bucățică de mahala care-ți vorbea prin atmosfera ei despre genul de patimi, de relații, de trai din acea vreme. Pe platou era echipa de aur a operatorilor de teatru tv – gen distinct conceput în acei ani – care erau partenerii noștri la repetiții înainte de înregistrări. Perfect integrați în motivațiile regizorale sau ale actorilor, demontau și montau pereți, se strecurau în cele mai neobișnuite unghiuri, eram împreună zeci de ore discutând despre ceea ce făceam.
Mi-aduc aminte cum, eu luând instinctiv în mână un topor ca s-o alung pe Paraschiva, deși se auzise în căști o respirație de surpriză, ei au filmat liniștiți scena, care de altfel a rămas la montaj!
Eram, poate credeți că sunt banalități, o familie. Costel, Ghiță, doamna Sorana, Rodica, Adina, Mișu, toți, echipa tehnică, eram acolo fără a vrea altceva, fără a ne gândi la altceva! Nu știam cântece lăutărești, Ghiță m-a învățat, nu țin minte certuri, discuțiile în contradictoriu – care inerent apar când muncești – erau interesante și rezolvate prin soluții acceptate și imediat asimilate.
Tonul celor scrise de mine este acela al unui om bogat în amintiri, bogat în ani de scenă, bogat în ani de teatru tv, bogat în prietenii de durată, dar, poate, singur, ca toți în aceste momente globale tulburătoare și văduvit de absența marilor colegi dispăruți. Cum ar fi reacționat ei acum? Cum reacționăm noi acum? Nu trebuia să mă stârniți cu spectacolul ăsta pe care-l iubesc! De ce? Pentru că: mi-e dor de teatru cum nu mi-a mai fost vreodată în viața mea!”Olga Delia Mateescu (Nastasia).

Domnișoara Nastasia sau Privilegiul de a fi în preajma unor Mari Actori: Tamara Buciuceanu, Gheorghe Cozorici, Olga Delia Mateescu, Costel Constantin, Adina Popescu, Mihai Dinvale, Constantin Cojocaru, sub oblăduirea Doamnei Sorana Coroamă. Altfel spus, ce poate oferi cu smerenie trecutul unui viitor ce-și caută limpezimile.”Dan Condurache (Ionel).

„Dragii mei spectatori, în această perioadă când stăm mai mult în casă – vremuri de tristă încercare, aveți însă răgazul de a prăznui, arta, mai ales a vedea Teatrul pe care TVR 3 vi-l aduce seară de seară înaintea fotoliului din sufragerie. Acum puteți să nu vă închideți telefoanele mobile, dar deschideți-vă inima pentru a vedea un spectacol drag inimii mele și multor telespectatori, dramatizarea pentru tv Domnișoara Nastasia după G. M. Zamfirescu ce are deja aproape o jumătate de veac, în regia unei mari Doamne a teatrului românesc: Sorana Coroamă Stanca. Cu o distribuție de prestigiu, vă invit să vă uitați la acest spectacol deja clasic de televiziune! Căci unde-i mai puteți revedea pe Tamara Buciuceanu, Gheorghe Cozorici sau Rodica Sanda Țuțuianu decât în Arhiva de Aur a TVR, ce în zilele acestea se deschide către voi? Nu o să vă pară rău! O să vedeți actori din tinerețea voastră și o să vă aduceți aminte de vremurile de altă dată ca un îndemn că Teatrul merge totuși înainte! Alții îi vor descoperi acum!” – Costel Constantin (Vulpașin).

Urmează:
Miercuri, 8 aprilie 2020

Ora 14.00 – Domnișoara Nastasia de G.-M. Zamfirescu

Ora 20.00 – Efectul razelor gama asupra anemonelor de Paul Zindel. Regia și adaptarea TV: Cătălina Buzoianu.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+. Producător coordonator: Demeter András István.

www.tvr.ro

https://www.facebook.com/casadeproductietvr/

https://www.instagram.com/casadeproductietvr/

                                                                       Comunicat al Casei de Producție a TVR

Arhiva Teatru tv

Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.