Știri: Dramaturgia românească contemporană în focus la Teatrul de Nord din Satu Mare (3–5 decembrie 2021)

92
focus drama (1)

Asociația Focus Drama în parteneriat cu Trupa „Mihai Raicu” organizează a doua ediție Focus Drama, o sărbătoare a dramaturgiei românești contemporane, la care publicul este invitat să descopere texte noi, autentice, aduse în premieră pe scenă. Evenimentul are loc în perioada 3–5 decembrie 2021, în Sala Mare, Sala Studio și Foaierul Teatrului de Nord.

Spectacolele ce vor avea premiera în Focus Drama au la bază textele câștigătoare ale concursului de dramaturgie cu tema INSULA, lansat în luna iulie, în prima etapă a proiectului.

„Insula devine în această nouă paradigmă socială forțată de nu doar de succesive valuri pandemice ci și de apariția noilor tehnologii, a sistemelor inteligente și a schimbărilor climatice, un simbol al umanității care se redefinește și se repoziționează  prin raportarea la sine și la ceilalți. Poate ea să devină însă și un spațiu al reabilitării omului contemporan: prin confruntarea cu alteritatea și prin crearea unui context în care individul este obligat să chestioneze relațiile cu sine, dar și cu structurile de care aparține, care îl definesc și pe care le influențează permanent prin comportamentul și deciziile sale? Așa cum transpare din spectacolele propuse în Focus Drama, insula poate să fie un spațiu al conectării, al apropierii și al negocierii diferențelor.” – Ovidiu Caița.

Proiectul este finalizat printr-un FOCUS PE DRAMATURGIA ROMÂNEASCĂ, care cuprinde două spectacole invitate: Ale mele (Reactor, Cluj-Napoca) și Limite (Replika, București); premiera Anatomia unui val perfect și spectacolele-lectură ale pieselor selectate prin concurs: Pandemic blues și Adevărul despre sfârșit.

În foaierul teatrului este montată o instalație imersivă de artă care ne oferă o experiență teatrală „încapsulată”, unică. Experiența poate fi parcursă doar individual și durează maxim 15 minute. Doritorii își pot face rezervare pe pagina www.minding.ro.  Intrarea este gratuită.

Discuțiile cu publicul, după spectacole, sunt moderate de criticul de teatru Claudiu Groza și regizorul Ovidiu Caița.

Locurile în cadrul evenimentului sunt limitate, iar accesul în sălile de spectacol se face cu respectarea reglementărilor în vigoare privind limitarea răspândirii infectării cu SARS COV 2.

La spectacolele-lectură intrarea este liberă, la restul spectacolelor biletele costă 30 sau 20 de lei, 10 lei reducere pentru elevi, studenți și pensionari.

Informații și rezervări: Agenția Teatrului de Nord Satu Mare: telefon 0261712106 | 0786538580, email: agentie.teatruldenord@gmail.com. Bilete și rezervări online: https://teatruldenord.biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/2201.

Acest proiect cultural este cofinanțat de Consiliul Județean Satu Mare. Consiliul Județean Satu Mare nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

PROGRAM FOCUS DRAMA:

Vineri 3 decembrie 2021, ora 18.00 – Teatrul de Nord, Sala Mare

Premieră: ANATOMIA UNUI VAL PERFECT de Stela Giurgeanu. Regia: Tudor Dreve. Scenografia: Mihai Șarpe. Distribuția: Bianco Erdei, Carmen Frățilă, Crina Andriucă, Andrei Gîjulete, Roxana Fânață.

Anatomia unui val perfect de Stela Giurgeanu are toate ingredientele unui text potrivit pentru scenă. Concepută ca o utopie poetică, cu dialoguri care îmbină „small-talk”-ul plin de umor și de inteligentă ironie cu replici contemplative, piesa recreează o pseudo-poveste adamică a unui paradis ferit de convulsii, dar lipsit în același timp și de palpit vital, recurent în rutina zilnică. Până când se petrece ceva… Textul Stelei Giurgeanu e deopotrivă optimist și nostalgic, anecdotic și metaforic.” (Claudiu Groza)

Sâmbătă 4 decembrie 2021, ora 16.00 – Teatrul de Nord, Sala Studio

Spectacol-lectură: ADEVĂRUL DESPRE SFÂRȘIT de Loredana Dumitrescu. Regia: Andrei Raicu. Distribuția: Anca Dogaru, Tibor Székely.

Adevărul despre sfârșit de Loredana Dumitrescu poate fi definită ca o «farsă domestică». Construită cu ingeniozitate în dozarea suspansului, ca povestea unui cuplu de oameni inteligenți și emancipați, piesa sondează de fapt vulnerabilitățile și obstacolele noastre interioare, potențate, în cazul ăsta, de epidemia virală, pe un fundal bine pus în valoare indirect. Farsa pe care ea i-o pregătește lui pentru a-l ajuta să-și depășească fobiile mentale este (și) o călătorie spre reconcilierea cu sine și cu ceilalți…” (Claudiu Groza)

Sâmbătă 4 decembrie 2021, ora 18.00 – Teatrul de Nord, Sala Mare (cu publicul pe scenă)

Spectacol invitat: ALE MELE de Mădălina Stoica. Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca. Regia: Raul Coldea. Scenografia: Alexandra Budianu. Coregrafia: Sergiu Diță. Asistență regie: Dominik Mario Iabloncic, Robert Kocsis. Distribuția: Cătălin Filip, Raluca Mara, Alina Mișoc, Doru Taloș, Tavi Voina.

„O cameră cu un singur pat, o ușă și o fereastră dincolo de care nu e nimic. Ale mele e un spectacol care vorbește despre iluzia confortului și despre lucrurile care ne leagă unii de alții atât de tare, încât ajungem să nu ne mai vedem pe noi înșine ca persoane întregi. Cât de greu e să plecăm atunci când totul pare perfect?”

Duminică 5 decembrie 2021, ora 16.00 – Teatrul de Nord, Sala Studio

Spectacol-lectură: PANDEMIC BLUES de Crista Bilciu. Regia: Andrei Raicu. Distribuția: Alina Negrău, Sorin Oros, Anca Similar, Raluca Mara, Anca Dogaru, Andrei Stan, Tibor Székely, Romul Moruțan, Sergiu Tăbăcaru

„Scrisă cu un fel de cinism ludic aproape hiperrealist, Pandemic blues de Crista Bilciu conține subtextual un sâmbure tragic, redând cumva paradoxul viețuirii autohtone. Destul de cruda poveste de familie se derulează, funambulesc pe alocuri, între o frenetică asumare vitalistă și traumele intime, acestea din urmă mascate, eludate, de o ipocrită «poftă de viață». Spațiul familial devine un ring al orgoliilor. Dacă adăugăm constrângerile pandemiei, avem portretul de familie perfect…” (Claudiu Groza)

Duminică 5 decembrie 2021, ora 18.00 – Teatrul de Nord, Sala Mare (cu publicul pe scenă)

Spectacol invitat: LIMITE de Mihaela Michailov și Radu Apostol. Centrul Educațional Replika, București. Regia: Radu Apostol. Versuri: Bobi Dumitraș (Fără Zahăr) . Regia & lighting design: Radu Apostol. Scenografia: Gabi Albu. Muzica&spațiul sonor: Alex Bălă. Video: Elena Găgeanu. Interpretează: Mihaela Rădescu.

Limite este un one-woman show comic și acid despre școala românească. Spectacolul pornește  de la un caz real și extinde analiza acestuia asupra sistemului educațional din România, cu multiplele lui divergențe, incongruențe, discrepanțe, încercări de reformare și escaladare a unor erori moștenite. Limite vorbește despre școala în care pare că nimeni nu-și mai găsește locul. Și sensul.

Vineri 3 decembrie 2021 – Duminică 12 decembrie 2021

Teatrul de Nord, Foaier

MIN(D)ING, instalație imersivă de artă. Rezervări se fac pe pagina: www.minding.ro  

Experiența durează 15 minute și este concepută pentru o singură persoană. Regie: Silvia Roman. Text: Peca Ștefan. Compoziție muzicală și editare audio: Bogdan Balea. Actori (voice-over): Eliza Păuna, Silvana Mihai, Pavel Ulici. Concept cabină: Silvia Roman. Construcție cabină: Bogdan Maltezeanu. Înregistrări realizate la: VSI NET Bucharest, Flavia Hojda, Pavel Ulici. Tehnică interactivă sunet și lumini: Mihai.works

Instalația este un concept nou de redare a unor povești, atât audio cât și participativ, toată experiența desfășurându-se în interiorul unei cabine de sticlă. Lucrarea a fost produsă în cadrul proiectului „Work upside down” organizat de Centrul Cultural Clujean și este concepută pentru o singură persoană, inspirată parcă și de tot contextul pandemic.

https://www.facebook.com/FocusDrama.TNSM 

https://www.teatruldenord.ro/c/12/Focus-Drama:-RO 

www.teatruldenord.ro

Comunicat al Teatrului de Nord din Satu Mare

Arhiva Teatrul de Nord din Satu Mare

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.