Știri: ”East Doc Platform 2018”, filme documentare din Europa Centrală şi de Est (3–9 martie 2018, Praga)

395
East Doc Platform 2018

rubrica corespondenta leviathan,ro logoÎntre 3 şi 9 martie 2018 se desfăşoară la Praga evenimentul East Doc Platform 2018”, care prezintă o selecţie a celor mai interesante filme documentare din Europa Centrală şi de Est. Se întâlnesc cei mai buni profesionişti din lumea filmului, distributori, scenarişti, regizori, şi organizatori de festival. Premiul pentru cel mai bun proiect este în valoare de 35 000 euro, dedicaţi realizării filmului.

Publicului larg i se oferă o serie de prelegeri ţinute de experţi în cinematografie. Evenimentul este organizat de Institutul Filmului Documentar. Tema ediţiei a VII-a, ”Noua dizidență”, este o reacție la creşterea naţionalismului şi a tendinţei totalitariste în centrul şi estul Europei. Realizatoarea ”East Doc Platform”, Tereza Šimíková, a declarat că în prezent vedem cum în Polonia, Ungaria sau Rusia puterea de stat limitează fondurile publice şi funcționarea mass-media, acestea afectând şi filmul documentar. Din peste 300 de cereri din întreaga lume, juriul a ales cele 50 de proiecte mai interesante. Regizoarea poloneză Hanna Polak prezintă filmul Angels of Sinjar. Yazidis – 21st Century Genocide”. Autoarea e cunoscută pentru ”Something Better to Come”, premiat la peste 20 de festivaluri internaţionale, scurt-metrajul ”The Children of Leningradsky”, nominalizat pentru Oscar şi Premiul Emmy.

Autoarea româncă Denisa Morariu-Tamaş istoriseşte o poveste extrem de dură în filmul documentar de lung-metraj ”The Other Side of The Medal”. Gimnasta de 16 ani, câştigătoare a medaliei de aur la Olimpiada de la Sydney, a fost descalificată din cauza dopingului pozitiv. Medicii i-au dat fetei minore substanțe interzise, încheindu-i cariera promiţătoare.

La filme de scurt-metraj printre cele mai bune şase se numără ”The Heavenly Eye”, referitor la conflictul armat din Ucraina, Maria Berlinska, voluntară, transmiţând imagini cu drona din prima linie. Putem considera camera drept armă?

Institutul Filmului Documentar organizează acest concurs pentru prima oară în cadrul EDP în colaborare cu  IF/Then – fondul pentru o nouă iniţiativă de distribuţie, Institutul de Film Tribeca şi festivalul Jeden svět (O lume). East Doc Interactive Pitch, sub forma unei mese rotunde, prezintă trei proiecte alese de specialisti străini din domeniul mass- media digitală şi al proiectelor interactive pe site: ”Zapomenutá válka” (”Războiul uitat”, regia: Zdeněk Chaloupka), ”Twin Marilyn” (regia: Jasmina Kallay) şi ”Crossed-Out Warsaw” (regia: Piotr Greiner, Marcin Adamski, Marcin Rysniak).

Câştigătorii vor fi anunțați vineri, 9 martie 2018 în cadrul ”East Doc Forum”. 

Lidia Našincová

Corespondență din Praga

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.