Știri: Editura Casa Radio la Festivalul „George Enescu”

23
Noi-aparitii-ECR Festival Enescu

logo rubrica musica leviathan.roAnul cultural 2021 este marcat de două evenimente majore pentru viața muzicală românească, cu rezonanţă internațională: împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu și desfăşurarea la Bucureşti, în perioada 28 august–26 septembrie, a celei de-a 25-a ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”.

În acest context, Editura Casa Radio celebrează personalitatea celui mai important muzician român, prin două apariții discografice: albumele Enescu – 140. Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, dirijor: Horia Andreescu. Înregistrări din Arhiva Radio România şi Sherban Lupu – Impressions. Debussy • Ysaÿe • Paganini • Enescu.  

Despre albumul Enescu140, dirijorul Horia Andreescu afirmă: „Apreciez inițiativa Editurii Casa Radio de a aduce în atenția publicului câteva dintre înregistrările pe care le-am realizat de-a lungul anilor împreună cu Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră Radio. Aceste selecții pun în lumină expresivitatea puternică și rafinamentul creației simfonice enesciene. Noul album cuprinde lucrări ce sugerează, esențializat, o axă a evoluției componistice enesciene: de la creaţiile de tinerețe compuse în perioada 1895–1903 – Uvertura triumfală, Uvertura tragică și cele Două Intermezzi, op.12 –, trecând prin Suita Castelană – un exemplu al seriei de lucrări nefinalizate de Enescu, opusuri de o extraordinară calitate și expresivitate –, până la Simfonia de cameră, op. 33, care este totodată și ultima creație a lui George Enescu, o lucrare în care ni se înfățișează un creator ajuns la maturitatea și apoteoza componistică.

Despre albumul „Sherban Lupu – Impressions”, violonistul Sherban Lupu mărturiseşte: „Mă bucur de apariția acestui album ce conține câteva dintre înregistrările mele din ultimii ani. Lucrarea lui George Enescu, Impresii din copilărie, în versiunea inedită pentru vioară și orchestră a compozitorului Theodor Grigoriu, interpretată împreună cu Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta lui Vlad Conta, este fără îndoială highlight-ul albumului.

Alături de Sonatele de Ysaӱe și de Capriciile de Paganini, în playlist-ul acestui album puteţi asculta și Sonata de Debussy, una dintre lucrările mele favorite, interpretată împreună cu pianistul și colegul meu Ian Hobson.”

Cele două albume pot fi achiziţionate, la preţ de producător, de la Librăria Editura Casa Radio sau prin comandă online pe site-ul www.edituracasaradio.ro. Pe perioada Festivalului „George Enescu“, Librăria Editura Casa Radio are deschise puncte de vânzare în foaierele Ateneului Român, Sălii Palatului şi Sălii Radio.

Mai multe detalii pe: www.edituracasaradio.ro

Comunicat al Editurii Casa Radio

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.