Știri: Eveniment literar dedicat lui Oskar Pastior (18–19 decembrie 2017, Berlin)

587
Oskar Pastior
Oskar Pastior

În luna octombrie a acestui an, 2017, Oskar Pastior ar fi împlinit 90 de ani. Cu această ocazie, Salonul ”Attico” în colaborare cu ICR Berlin organizează un eveniment literar, luni, 18 și marți, 19 decembrie 2017, ora 19.30, la Attico din Berlin (Potsdamer Straße 98A, HH 5. Stock), eveniment care aduce un omagiu operei lui Oskar Pastior prin intermediul unor lecturi, cugetări poetice, discuții și amintiri personale.

Oskar Pastior s-a născut în Sibiu în comunitatea germană din România. Pastior a fost deportat în 1945 în Uniunea Sovietică la muncă forţată. A revenit în România unde a studiat germanistică și a lucrat ca redactor al emisiunilor în limba germană de la Radio București. În 1964 a publicat primul său volum de poezii, ”Offene Worte” („Cuvinte deschise”). În 1968 a părăsit definitiv România și s-a stabilit la Berlin. În timpul vieții i-au apărut peste 40 de publicații. A primit mai multe distincții pentru creația sa literară, printre care amintim: Peter-Huchel-Preis (2001), Erich-Fried-Preis (2002), Walter-Hasenclever-Preis (2000) și cel mai prestigios premiu german pentru literatură, Premiul Georg Büchner (2006).Oskar_Pastior foto

Program:

18 decembrie  2017, ora 19.30

Introducere: Theresia Prammer

„Alles steht ja drin, das ist ihr springender Punkt”. Ernest Wichner și Ulf Stolterfoht în dialog despre ediția în mai multe volume a operei lui Oskar Pastior, publicată la Editura Hanser

Pauză

Michael Lentz: ”Mein Pastior“. Poezii și comentarii

19 decembrie  2017, ora 19.30

Cuvânt de bun venit: Theresia Prammer

”Auf eine exemplarische Weise kein bissel exemplarisch zu sein”. Moderator: Paul Jandl. Discuții cu Oswald Egger, Dagmara Kraus și Sissi Tax

”Alles in der Zeit ist etwas anderes”. Paul Jandl discută cu participanții despre Oskar Pastior, despre opera și poeziile lui.

Bufet de Crăciun

Participanți:

Oswald Egger a studiat literatură și filosofie la Viena. Este profesor în cadrul instituției Muthesius Kunsthochschule din Kiel. Printre ultimele sale publicații se numără: ”nihilum album. Lieder & Gedichte” (2007), ”Lustrationen. Vom poetischen Tun” (2008), ”Die ganze Zeit” (2010), ”Euer Lenz” (2013) și ”Val di Non” (2017).

Paul Jandl a studiat germanistică și filosofie germană la Universitatea din Viena. Este jurnalist cultural și crtic literar pentru publicația Neue Zürcher Zeitung.

Dagmara Kraus este o poetă și traducătoare germană. În 2012 Kraus a publicat volumul de debut ”kummerang” la Editura kookbooks, precum şi o serie de traduceri ale poeziilor lui Miron Białoszewskis, apărute sub titlul ”Wir Seesterne”. În 2015, a publicat tot la kookbooks volumul ”das vogelmot schlich mit geknickter schnute” iar în 2016, la editura roughbooks, cartea ”wehbuch (undichte prosagen)”.

Michael Lentz, poet și muzician, care locuiește în Berlin. Din anul 2006 este profesor de scriere creativă la Institutul German de Literatură din Leipzig. Ultimul său volum de poezii se intitulează ”Offene Unruh. 100 Liebesgedichte” (2010).

Ulf Stolterfoht a studiat germanistică și știința limbii în Bochum și Tübingen. Stolterfoht este autor a numeroase cărți, cele mai recente fiind „was branko sagt” (2014) și ”neu-jerusalem” (2015). Conduce Editura Brueterich Press precum și diverse reviste.

Sissi Tax a scris un volum despre Marieluise Fleiszer, iar împreună cu Oskar Pastior o carte despre Getrude Stein. La Editura Droschl a apărut trilogia sa în proză, iar în 2017 a publicat cartea ”the looks, not the books” la Institut für Buchkunst, Leipzig.

Ernest Wichner este scriitor, traducător, critic literar şi editor. Între 1973 şi 1974 a studiat germanistica la Timişoara. Şi-a întrerupt studiile în 1975, când a emigrat în RFG. În Berlinul de Vest şi-a continuat studiile de germanistică şi politologie la Freie Universität Berlin. Între 1988 şi 2002 a fost angajat, apoi director adjunct al Literaturhaus (Casa Literaturii) din Berlin, iar din 2003 este directorul acestei instituţii. A tradus în limba germană numeroşi autori români, între care Ana Blandiana, Max Blecher, Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Ion Mureşan, Norman Manea, Gellu Naum, Dumitru Țepeneag şi Varujan Vosganian. A publicat poezie, proză şi eseistică, a editat şi coordonat numeroase antologii.Dintre ultimele sale volume publicate amintim ”Neuschnee und Ovomaltine (2010) și ”bin ganz wie aufgesperrt” (2010).

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.