Știri: Expoziția de artă contemporană ”Acum și în veac”, în cadrul Programului Centenar (26 martie–27 aprilie 2018, Chișinău)

480
Sculptură de Maxim Dumitraș

Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” de la Chișinău, în colaborare cu Centrul de Cultură ”George Apostu”, Bacău, Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud și Muzeul Național de Artă al Moldovei organizează luni, 26 martie 2018, ora 15.00, expoziția de artă contemporană ”Acum și în veac”, care reunește lucrările artiștilor Maxim Dumitraș, sculptură și Mihai Perca, pictură.

Expoziția va avea loc la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău și va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

Cu această ocazie, va fi lansat albumul de artă al artiștilor Maxim Dumitraș și Mihai Perca ”Acum și în veac”, un catalog bogat ilustrat, editat de Muzeul Național de Artă al Moldovei, care însoțește expoziția și recreează sugestiv parcursul de excepție al celor doi artiști. La această manifestare vor participa, cu alocuțiuni având ca temă ”Unirea Basarabiei cu România – treaptă fundamentală în edificarea statului național unitar român modern”, domnul Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale; istoricul dr. Virgil Ștefan Nițulescu; dramaturgul Mircea M. Ionescu şi acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău. Programul serii va fi întregit de un recital susținut de cvartetul Select Strings Quartet al Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Chișinău. Evenimentul se integrează în activitățile dedicate memoriei anului 1918, momentul descătușării energiilor de la finalul Primului Război Mondial, dar și al coagulării unei mari solidarități românești. Expoziția celor doi artiști cultivă sentimentul libertății și al respectului pentru valorile umanității specifice secolului al XXI-lea, valori universale ale solidarității oamenilor Acum și în veac.

Născut la 27 septembrie 1958 la Sângeorz-Băi, Maxim Dumitraș a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al Asociației Internaționale de Artă, Paris, Franța. A participat la peste 22 de expoziții personale în țară și străinătate și la peste 100 de expoziții de grup sau colective. Începând cu anul 1978, Maxim Dumitraș organizează simpozioanele de la Sângeorz-Băi, la care este atât gazdă, cât și participant. Pe lângă acestea, Maxim Dumitraș a participat şi participă în continuare în fiecare an la simpozioane de sculptură din întreaga lume (Spania, Grecia, Turcia, Germania, Franța, Bulgaria, Republica Moldova, Rusia), cu lucrări în marmură, piatră și lemn.

Maxim Dumitraș a primit Premiul Național ”Constantin Brâncuși” 2017, Marele Premiu ”George Apostu” (2010), premiul special pentru sculptură ”Ion Grecu” (2004), medalia ”Meritul Cultural” (2004), medalia omagială ”Ion Irimescu – 100” – acordată de Ministerul Culturii si Cultelor (2003) și alte premii importante.

Mihai Perca, născut în localitatea Roman, județul Neamț, în anul 1969, a absolvit Academia de Artă ”Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca. Pe lângă expozițiile personale organizate la Bistrița, Cluj, București, pictorul Mihai Perca a participat la peste 20 de expoziții de grup naționale și internaționale. A obținut Premiul I la Bienala Internațională de Pictură de la Chișinău (2015), Premiul UAP, Saloanele Moldovei, Bacău (2003) și Premiul pentru pictură ”Lucian Blaga” (1995).

Durata expoziţiei: 26 martie–27 aprilie 2018

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chișinău, Radio Datina

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.