Știri: Expoziția de fotografie ”Guilty Pleasures” semnată de Odeta Catana, la Belgrad (27 martie–8 aprilie 2017)

532
Odeta Catana - Guilty Pleasures Belgrad Beograd Bartcelona Gallery

În perioada 27 martie–8 aprilie 2017, Galeria Bartcelona din Belgrad (Belgrad, Design District 1 sprat, lokal 96) – una dintre cele mai îndrăznețe galerii de artă din Serbia – va găzdui expoziția de fotografie intitulată Guilty Pleasures, a artistei românce Odeta Catana. Vernisajul expoziției va fi astăzi, 27 martie, la ora 19.00.

Expoziția Guilty Pleasures prezintă o serie de cincisprezece fotografii reprezentând diverse tipuri de expresii, pe alocuri paradoxale, însoțite nu doar de bucurie, ci uneori de vinovăție sau teamă. Fotografiate în mediul personal al propriei locuințe, persoanele participante la proiect dezvăluie în fața camerei, uneori discret și ezitant, alteori teatral și demonstrativ, ceea ce de obicei ascund cu orice preț de ochii celorlalți: ipostaze, tabieturi, ritualuri sau obiecte felurite ce constituie recuzita plăcerilor lor vinovate. Fotografa Odeta Catana reusește să suprindă aceste plăceri cu naturalețe, fără a crea senzația că intervine în mod intruziv în intimitatea subiecților săi.

Proiectul Guilty Pleasures / Plăceri vinovate a fost creat în cadrul unei rezidențe artistice de șase luni pentru revista britanică Square Magazine. Fotografiile proiectului și diferite interviuri au fost ulterior publicate de numeroase ziare și reviste atât din Germania (Süddeutsche ZeitungSternHuffington Post Deutschland), cât și din Marea Britanie, Italia (RepubblicaIl Post) și SUA (Cosmopolitan).

Odeta Catana a absolvit Facultatea de Istoria și Teoria Artei în cadrul Universității de Artă București. În 2013, a absolvit masteratul de Fotografie Documentară al Universității Newport din Țara Galilor. Proiectul de absolvire, intitulat „Mother Romania„, a fost expus în 2013 în Țara Galilor la Galeria Ffloc și la Bruxelles în spațiul expozițional al Comisiei Europene Economice și Sociale. Odeta Catana a obținut numeroase premii la concursuri de fotografie din Marea Britanie, precum Photofusion Annual Members’ Photography Show 2013, 6th Annual Westphoto Photography Prize sau Shoot the Face 2012. În August 2014 a luat parte la o rezindență artistică în Chemnitz, Germania cu proiectul „Happy Now?”.  În decembrie 2014 fost invitată de către Centrul de Resurse Juridice să fotografieze centrele de psihiatrie pentru copiii cu dizabilități mentale. Fotografiile sunt prezentate publicului în cadrul unei expoziții itinerante în marile orașe ale României, precum Brașov, Sibiu, Cluj, Timișoara, Oradea și București.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.