Știri: Expoziția ”Ordinul 7161”, lecturi și evocări literare (14 martie 2020, Berlin)

23
carti icr berlin

logo icrVineri, 14 martie 2020, ora 19.00, la Galeria Institutului Cultural Român de la Berlin (Reinhardtstraße 14), actorii Monica Broos și Konstantin Bez vor citi fragmente din romanele Dincoace și dincolo de tunel de Mariana Gorczyca și din Leagănul respirației de Hertha Müller. Lectura va fi urmată de discuții pe marginea expoziției Ordinul 7161. Mărturii, în prezența fotografului Marc Schroeder și a referentei Dr. Heinke Fabritius (Kulturat für Siebenbürgen im Deutschen Bundestag).

Dincoace și dincolo de tunel de Mariana Gorczyca este un roman despre multiculturalitate și memorie. Recent apărut în colecția ”Ego. Proză” a Editurii Polirom, romanul este laureat al Zilelor Prozei, ediția 2019. Este o poveste de iubire între doi tineri sași, ea rămasă în Sighișoara, el deportat la Stalino. Este una dintre puținele cărți din literatura română din care se pot afla amănunte despre viața unei comunități săsești transilvane, sever diminuate numeric după al Doilea Război Mondial, în timpul regimului Ceaușescu și în anii ’90.  Ediția germană a cărții în traducerea lui Beatrice Ungar va apărea anul acesta. 

Romanul Leagănul respirației  tematizează același capitol tragic din istoria sașilor transilvăneni: al Doilea Război Mondial tocmai a luat sfârşit, iar minoritatea germană este livrată aparatului de represiune sovietic. Adolescentul Leo Auberg cade victimă deportărilor, alături de alte zeci de mii de conaţionali. În recluziune, întregul univers se restrânge la gesturile şi obiectele simple, la foamea de zi cu zi, la prieteniile pe muchie de cuţit. După lungi discuţii cu poetul Oskar Pastior (1927 – 2006) şi cu alţi supravieţuitori ai lagărelor sovietice, Herta Müller a adunat materia epică pe care a contopit-o în acest roman apărut la Carl Hanser Verlag în vara lui 2009, cu doar câteva luni înainte de a i se acorda Premiul Nobel.

Expoziția Ordinul 7161. Mărturii de Marc Schroeder prezintă o selecție de portrete expresive cu  foști deportați în Uniunea Sovietică, care reflectă identitatea acestor oameni ca membri ai unei minorități, precum și experiențele traumatizante din lagărele de muncă. Imaginile sunt însoțite de fragmente din conversații înregistrate cu martori ai vremii, care schițează o imagine a memoriei colective cu privire la deportări, dând grai portretelor.

Intrarea este liberă.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Berlin

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.