Știri: Expoziție la Muzeul Județean Olt: ”Artă și meșteșug în miniatură” (Slatina, 4 februarie – 31 martie 2019)

269
expozitie papusi

Muzeul Județean Olt, în colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor din București, organizează în perioada 4 februarie – 31 martie 2019 expoziția de păpuși în costume tradiționale și de epocă, ”Artă și meșteșug în miniatură”. Acest demers expoziţional constituie o incursiune etnografică în ceea ce înseamnă redescoperirea autenticului și a frumosului pierdut din lumea satului tradițional românesc.

Portul popular național, prin varietatea stilistică, motivele ornamentale și cromatica pieselor componente constituie o parte importantă a artei populare. Valorificarea lui în cadrul cooperativelor de artă populară și meșteșugărească din România, în perioada anilor ’70 – ’80 este ilustrată prin exponatele prezentate în discursul muzeografic pe care vi-l propunem.

Păpușile folclorice reproduc fidel costumele populare tradiționale din toate zonele țării sunt realizate manual la scară miniaturală: țesături, broderii, accesorii). Ele ilustrează specificul antropologic, obiceiuri, aspecte ale vieții sociale, autenticitatea zonelor pe care le reprezintă. Aceste colecții de păpuși decorative au fost realizate în cadrul cooperativelor ”Arta Crișanei” – Oradea, ”Arta textilă” – Cluj Napoca, ”Arta lemnului” – București și ”Hațegana” – Hațeg.

Un loc aparte în cadrul expoziției îl ocupă figurinele cu caracter istoric, reprezentând costume de epocă din secolele XV – XVIII, dar și o serie de păpuși îmbrăcate în costume tradiționale specifice altor naționalități europene. Prin aspectul fizic, materialul, croiala și broderia costumației, accesoriile purtate, ficare păpușă reprezintă tipul personajului încadrat locului și epocii sale.

Exponatele fac parte din colecţia particulară a fraţilor Cristian şi Mihai Dumitru, care împreună cu alţi pasionaţi şi colecţionari de jucării au înfiinţat un muzeul virtual al jucăriilor (www.muzeuljucariilor.ro), primul de acest gen din România.

Vă invităm cu drag să ne treceţi pragul și să fiți alături de noi la vernisajul care va avea loc luni, 4 februarie 2019, ora 11.00, la sediul Muzeului Județean Olt, str. Ana Ipătescu nr. 1, Slatina, pentru a ne bucura împreună de originalitatea unei colecții unice în țară.

Expoziția va fi deschisă până la data de 31 martie 2019.

Comunicat al Muzeului Județean Olt

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.