Știri: Festival Panait Istrati (25–27 mai 2018, București)

900
festival panait istati librăria Kyralina

La cinci ani de la deschiderea Librăriei franceze Kyralina, a venit momentul să-l sărbătorim pe autorul care a inspirat alegerea numelui acesteia, în perioada 25–27 mai 2018. Evenimentul va începe vineri, 25 mai, la ora 19.00 și se va încheia duminică, 27 mai, ora 18.00 la Librăria Kyralina din București (Strada Biserica Amzei nr. 10).

Panait Istrati, scriitor român originar din Brăila, care a ales franceza ca limbă de scris, a murit uitat de toți la București, după ce a trăit atâtea aventuri. La mai mult de optzeci de ani de la dispariția sa, o comunitate de cititori pasionați, în Franța și în România s-a mobilizat pentru a-i păstra vie memoria: autoarea și editoarea operelor sale complete, Linda Lê, biografa sa Monique Jufrin, librarul Jacques Baujard, Asociația Prietenilor lui Panait Istrati, Muzeul Panait Istrati din Brăila și alții.

Anul 2018 este deosebit de bogat în ceea ce privește actualitatea deoarece doi ilustratori francezi, Golo și Simon Géliot au preluat opera și parcursul incredibil al lui ”Gorki din Balcani” și le-au adaptat într-un mod sclipitor în bandă desenată: Istrati ! ”Le Vagabond”, T.1, de Golo – Editura Actes Sud BD; ”Codine” de Simon Géliot – Editura La Boîte à Bulles. În acest an de asemenea, Editura L’Échappée reeditează două texte majore ale lui Istrati, indisponibile până în prezent: Méditerranée” și Les Arts et l’humanité d’aujourd’hui”. Era necesar un festival pentru a sărbători aceste frumoase inițiative și pentru a reuni toate aceste talente. Un festival pus sub stindardul prieteniei, valoare atât de dragă lui Istrati. O primă ediție s-a desfășurat la Paris în 2015, la inițiativa Librăriei Quilombo. Era timpul ca festivalul să se desfășoare la București!

De vineri, 25 până duminică, 27 mai, Librăria Kyralina și partenerii evenimentului vor găzdui timp de trei zile ateliere, un concert excepțional, lecturi, dezbateri, o expoziție și altă surpriză legată de povestitorul român, cel pentru care literatura a fost, așa cum spune atât de bine Linda Lê, ”un act de rezistență”. Sperăm că festivalul va da un impuls generațiilor de tineri cititori de a descoperi opera lui Istrati și că va contribui la înscrierea durabilă a numelui lui în istoria literaturii, atât în Franța cât și în România.

Vezi: ”Spovedania lui Panait Istrati împotriva comunismului” de Daniela Șontică, la rubrica Memor

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.